Het ambulancepersoneel en de officier van justitie

Met open bek lazen we het bericht in de krant dat een de officier van justitie in Den Bosch een man die geweld tegen ambulancepersoneel pleegde niet zou dagvaarden.

Het Openbaar Ministerie in Den Bosch heeft de beslissing van de officier van justitie om de man die zondag ambulancepersoneel had bedreigd en belaagd niet te dagvaarden, teruggedraaid.

De officier van justitie had het nieuwe ‘geweldsprotocol hulpverleners’ vergeten en zo kwam het dat wij maandags met open bek in de krant over het ongelooflijke incident lazen dat de officier ‘geen juridische gronden’ had gevonden om de geweldpleger langer vast te houden.

Hij kent de wet niet. Hij is een gevaar voor de samenleving. Hij heeft zelfs geen vaag vermoeden van een twijfel, anders had hij, terwijl hij zich zwetend op het hoofd krabde, wel advies gezocht bij een collega elders in het land of bij de eerste de beste passant die voor zijn kantoor langsliep, want zelfs de postbode weet van het bestaan van het fenomeen snelrecht af. Eigenlijk zegt hij tegen zo’n ambulanceaanrander: ‘Correct gehandeld, kerel. Ga zo door. Heb je vervoer naar huis? Kom maar, ik moet toch die kant op.’

Het politiekorps in Noord-Brabant is verbluft. De regionale ambulancevoorziening is verbaasd. De vakbond CNV Ambulance reageert woedend. De VVD stelt vragen aan de minister. Maar dan staat er een rare zin in het bericht in de Volkskrant: ‘De officier van justitie blijft er echter bij dat er geen juridische gronden waren om de man langer vast te houden.’

Heeft die officier misschien toch gelijk? Is de ‘verscherpte aanpak’ op meerdere manieren te interpreteren en koos hij de meest rechtvaardige weg?
Zeker is dat er een nieuw geweldsprotocol hulpverleners bestaat die een verdachte drie dagen in hechtenis mag houden.

Geweld tegen ambulancepersoneel ligt, terecht, overgevoelig, er moeten wel heel erg zware redenen zijn om dat dan niet te doen. De officier deed het niet. Hij achtte de aanwijzingen (bedreigen, belagen) te licht volgens het protocol. Voorlopige conclusie: dit is een ambtenaar die meer van de droge letters houdt dan van het verplegend personeel.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden