Commentaar Kavanaugh

Het aanzien van het Amerikaanse Hooggerechtshof dreigt blijvende schade op te lopen

Brett Kavanaugh tijdens zijn verdediging voor de Senaat. Beeld AP

Het onverkwikkelijke gevecht om de benoeming van de conservatieve rechter Brett Kavanaugh in het Amerikaanse Hooggerechtshof heeft een schaduw geworpen over de toekomst van dit eerbiedwaardige instituut. Net als de maatschappij en het Congres dreigt ook het Hooggerechtshof steeds meer een speelbal te worden van bittere politieke verdeeldheid.

Dat kwam ook tot uiting in de furieuze manier waarop ­Kavanaugh zich voor de Senaat verdedigde tegen de beschuldiging van seksueel wangedrag. Volgens hem ging het om een hetze tegen hem, ingegeven door de frustratie van de ­Democraten over de verkiezingszege van Trump.

Die uitbarsting roept vragen op over zijn vermogen om zonder vooroordeel te beslissen over tal van zaken die mogelijk voor het Hof komen, ook al moet gezegd dat ook de ­Democraten boter op het hoofd hebben. Van beide kanten was de hoorzitting over Kavanaughs benoeming meer politiek theater dan een zoektocht naar de waarheid.

Er zijn wel meer momenten geweest waarop de reputatie van het Hof in het geding kwam, zoals na het vonnis in 2000 waarmee de rechters de Republikein George Bush de verkiezingszege gaven in zijn strijd met de Democraat Al Gore.

Maar de manier waarop de keuze van nieuwe rechters voor het Hof sinds kort verloopt, dreigt het aanzien van het Hof als neutrale arbiter blijvende schade toe te brengen. Vroeger moest een rechter de steun van minimaal zestig ­senatoren hebben, zodat al te radicale kandidaten weinig kans maakten. Nadat die regel was afgeschaft – mede dankzij de Democraten – zag president Trump kans twee conservatieve scherpslijpers voor te dragen.

Ook de onbehoorlijke manier waarop de Republikeinen in president Obama’s laatste jaar de benoeming van zijn kandidaat Merrick Garland weigerden te behandelen, heeft ertoe bijgedragen dat de benoemingsprocedure voor het Hoog­gerechtshof nu een toneel voor politieke afrekeningen is geworden.

Het is moeilijk de geest weer in de fles te krijgen, zeker in het Trump-tijdperk. Maar om te voorkomen dat het aanzien van het Hof nog verder afbrokkelt, moet de Senaat terugkeren naar de praktijk dat nieuwe rechters in ieder geval in beide partijen steun hebben.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden