OpinieBrieven

Herstel verhouding mens-natuur

De ingezonden lezersbrieven van donderdag 6 februari.

Redactie
Edelherten in de Oostvaardersplassen. Beeld Arie Kievit
Edelherten in de Oostvaardersplassen.Beeld Arie Kievit

Brief van de dag

De edelherten die al op de dodenlijst stonden, krijgen in afwachting van een nieuw besluit van de provincie Flevoland uitstel van executie. Frans Vera, geestelijk vader van de Oostvaardersplassen, kan weer opgelucht ademhalen.

Zijn jongensdroom begon steeds meer op een nachtmerrie te lijken. Het was ook hoog gegrepen: een heuse Serengeti in het hart van het dichtbevolkte Nederland. De natuur hield zich niet aan de vooraf opgestelde rapporten en had haar eigen loop. Ruim 30 jaar begrazing leverde een kale vlakte op, waarin de uitgezette grote grazers een kommervol bestaan leidden en de vogelstand dramatisch kelderde. In plaats van een ecologisch hoogwaardig fenomeen werden de Oostvaardersplassen een strijdtoneel voor ecologen, Europese wetgevers, de provincie, beheerders en actievoerders.

Het was een onuitvoerbaar en onzalig plan. Natuurlijke processen houden zich niet aan kleinmenselijke beunhazerij. Laat de heckrunderen en konikpaarden terugkeren naar waar ze in echte steppen kunnen grazen, draven en doodgaan. Laat met een aanpassing in Natura 2000 alles weer tot groei en bloei komen, waarbij niet het maakbaarheidsprincipe leidend is, maar een juist gevoel voor de verhouding mens-natuur. Beter ten halve gekeerd dan ten hele gedwaald.

Maria Quist, voormalig werknemer Staatsbosbeheer, Natuurmonumenten, Sovon Vogelonderzoek en de Werkgroep Roofvogels Nederland, Dwingeloo

Vaderschap

Judoka Ron Meyer is, ‘samen met zijn vrouw’, de trotse vader van twee kinderen. Hoe doe je dat?

Willem Groot, Middenbeemster

Channelen

In de Volkskrant een boeiend stuk over gebrek aan humor in China. Zo ‘channelde de Chinese ambassadeur’, is voor mij weliswaar geen Chinees, maar zeker ook geen acceptabel Nederlands. Om in de (taal)wereld van de auteur te blijven: ik struggelde er wel mee.

Ruud Maltha, Berghem

Vogelaar

Met ontroering heb ik het interview met de man van voormalig minister Ella Vogelaar gelezen. Dat ze met haar transitiebeleid van achterstandswijken naar prachtwijken een vooruitziende visie had, blijkt wel uit het feit dat de achterstandswijken weer in aantal en hevigheid zijn toegenomen. Het is triest dat de visie en het beleid van Vogelaar destijds zelfs niet door haar eigen partij de PvdA werd gedragen. De wijze waarop de PvdA haar mede heeft afgeserveerd als minister van Volkshuisvesting is ver beneden peil. Excuses voor deze dwaling zijn nu te laat. Vogelaar blijft in mijn herinnering achter als een prachtmens en een goede vakminister.

Herman de Muinck, Zuidlaren

Hoe besta je na?

De nieuwe serie Hoe besta je na? is weer een juweeltje van de Volkskrant. Onno Bosma vertelt vol liefde over zijn muze en vrouw Ella Vogelaar en over haar depressies. Hij heeft compassie met haar demonen en is zelfs niet boos over haar zelfdoding. Hij zegt: ‘We hadden 37 jaar lang een hechte band. Op het einde bleek het niet voldoende.’

Helaas kan liefde niet alles overwinnen. Ik werk zelf 40 jaar in de psychiatrie en herken de demonen van patiënten: een depressie kan net zo dodelijk zijn als kanker. Dit interview geeft nabestaanden van zelfdodingen én mensen die lijden aan depressies, troost en ontschuldiging.

Marina Witvliet, Maastricht

Mieren

Ik heb als boer, in tegenstelling tot de grachtengordelbewoner, weinig verstand van biologie en geen benul van ecosystemen en de natuur in het algemeen. Ik las daarom met interesse het boeiende artikel van Erna van Balen over de kringlooplandbouw van mieren in het regenwoud. Daarvan viel voor mij veel te leren.

De laatste alinea echter stelde mij teleur. Daarin zegt mierenspecialist Tim Möhlmann: ‘Misschien zoeken die mieren gewoon de zon op’.

J. Veldt, Slootdorp

Pabo-mannen

De verhoogde instroom van het aantal mannen op de pabo klinkt bemoedigend. De ervaring leert echter dat veel mannelijke studenten in de loop van de opleiding afhaken. Het is bekend omdat dit komt door de zogenaamde brede inzetbaarheid.

Ook mannen moeten stage lopen in de kleutergroepen om daar ook te kunnen werken. En daar gaat het vaak fout. Voor veel mannen is dit een minder aantrekkelijke sector om leraar te zijn. Dit kan je voorkomen door een onderbouwstage niet verplicht te laten zijn en desnoods de student (zowel mannelijk als vrouwelijk) de keuze te geven om een bevoegdheid te laten halen voor òf het gehele basisonderwijs òf voor de groepen 3 t/m 8.

Daarmee zou best wel eens een angel uit de ‘paboweglek’ van mannen kunnen worden gehaald. We hebben de mond vol van onderwijs op maat, dus dat moet ook kunnen voor de opleiding.

Kees Francino, gepensioneerd directeur PO, Wijk bij Duurstede

Evelyne

Dank Veronique Smedts, ik was al zo’n veertig jaar op zoek naar dit nummer. Ooit in 1977, op 16-jarige leeftijd, opgenomen op cassette via de radio van het Vara dinsdagprogramma van Felix Meurders. Naast alle exploderende punk- en new-wavebandjes draaide hij Evelyne van Bert de Coninck. Ik was die cassette kwijt, net als de naam van het lied en de kunstenaar. Ik ga de tentoonstelling van Sanne Sannes zeker bekijken.

Peter Dekker, Rotterdam

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden