OpinieOntbijt

Herstel het ontbijt in ere: tik samen een eitje

Samen ’s ochtends aan tafel? Het gebeurt steeds minder. Terwijl het ontbijt een sociale functie heeft.

Zelfs het ontbijt dreigt in de toekomst te verworden tot een ‘grab & go’. Beeld Marcel van den Bergh / de Volkskrant

Neem de tijd voor je ontbijt. Zie daar het thema van het Nationaal Schoolontbijt, dat deze week een half miljoen kinderen op 2.750 basisscholen samen aan tafel brengt. Ook ontbijten kinderen bij burgemeesters op het stadhuis of schuiven ze aan bij het Binnenhof-ontbijt met staatssecretaris Paul Blokhuis (VWS) en diverse Kamerleden. Het belooft een gezellig én gezond feestje te worden, met vers brood, beleg, yoghurt, groente en fruit. Maar de werkelijkheid rond het ontbijt is een stuk minder vrolijk.

Anders dan tijdens de ontbijtweek lijken we nauwelijks nog aandacht en liefde te voelen voor het ochtendmaal. Zo wees recent onderzoek uit dat ruim een kwart van de Nederlanders ’s ochtends niet ontbijt. Degenen die wel de dag beginnen met de vezels, vitamines en mineralen waar ons lijf zo om smeekt, maken er een haastklus van: minder dan vijf minuten. En dan ook nog eens gecombineerd met het lezen van Whatsappjes, e-mails en sociale media.

Gezelligheid? Gezamenlijk met gezin of huisgenoten aan tafel? Vergeet het maar. Zelfs de spaarzame ontbijtminuutjes thuis staan onder druk. Volgens het Food Service Instituut, dat onafhankelijk onderzoek doet naar onze eettrends, vindt er de komende vijf jaar een grote verschuiving plaats van ontbijt thuis naar ontbijt buitenshuis. Die groei wordt vooral door millennials veroorzaakt. Een vijfde van hen ontbijt nu al minstens één keer per week buiten de deur en deze trend zet zich door bij de jongste generatie, tieners. Ook zij scoren steeds vaker hun sapjes, slurpyoghurt en broodjes to go in supermarkten en op treinstations.

Tussendoortje

Nog even en het ontbijt is niet meer dan een routineus tussendoortje. Een snelle grab & go op weg naar school of werk. En niet langer dat heilige ochtendmoment dat het ooit voor generaties was. De inspiratiebron voor vrolijke campagnes als ‘Breek de dag, tik een eitje’ of ‘Daar zou ik wel eens een beschuitje mee willen eten’.

Het ontbijt verdient beter. Het is dat enige ogenblik van rust dat we nog hebben voordat we ons overleveren aan de dagelijkse chaos van tijdgebrek, werkeisen, een druk sociaal leven en geplande activiteiten. Laten we de ochtendmaaltijd vooral eenzelfde noodlot als het diner besparen.

Ooit was de avondmaaltijd dé gelegenheid om dagelijks samen met gezin of huisgenoten te eten, bij te praten en onderlinge banden van liefde en vriendschap te versterken. Maar wie heeft tegenwoordig na een slopende dag en overvolle agenda’s nog de puf om uitgebreid te koken én logistiek iedereen op één plek te krijgen? Vooruit, af en toe in het weekeinde en tijdens feestdagen.

Toch wijzen studies erop dat geregeld met elkaar eten tal van voordelen oplevert voor ieders gezondheid en welzijn. Misschien daarom dat Time Magazine onlangs berichtte over het toenemend aantal Amerikaanse families dat alsnog probeert samen aan tafel te zitten. En als het niet bij het gezinsdiner kan zijn, dan toch zeker bij het gezinsontbijt.

Gepuzzel

Geef ze ongelijk. Geen druk om uitgebreid te koken of de frustratie van ruzies met kinderen die niets lusten. Geen gepuzzel over waar iedereen uithangt − in bed of in de badkamer. Ook niet onbelangrijk: bij het ontbijt wordt niet teruggekeken, maar vooruit. Verwachtingen worden uitgesproken, plannen gesmeed, de ontbijttafel is de springplank naar een hopelijk mooie en succesvolle dag.

Laten we ons daarom weer bewust worden van het ontbijt. Een betere start van de dag gunnen dan die haastige hap. En durf de laatste buitenlandse ontbijttrends aan als huisgemaakte granenrepen, groene smoothies en granolataartjes. Zodat het ontbijt weer echt ‘de belangrijkste maaltijd van de dag’ wordt.

Iñaki Oñorbe Genovesi is redacteur van de Volkskrant

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden