Opinie

Herstel de leeftijdsgrens voor AOW

De overheidsfinanciën zijn op orde, de staatsschuld daalt en de rentelasten in de begrotingen vertonen voortdurend meevallers. Het is hoogtijd om de leeftijdsgrens voor AOW weer te verlagen.

Jelle de Visser en PvdA-raadslid in Leeuwarden.
Een gepensioneerde man neemt een stapeltje rekeningen door. Beeld anp
Een gepensioneerde man neemt een stapeltje rekeningen door.Beeld anp

Enkele jaren geleden heeft onze regering besloten dat de leeftijd waarop mensen recht hebben op AOW omhoog moest. Die beslissing was op dat moment dringend noodzakelijk om de meerjarenraming van de rijksbegroting sluitend te krijgen. En dat was weer een absolute must om het vertrouwen van de financiële markten te herstellen en om te voldoen aan EU-regels wat betreft overheidsfinanciën waarop in eerdere jaren met name Nederland sterk had aangedrongen. Mede dankzij dit strakke en sobere beleid is de rente die overheden, bedrijven en particulieren nu op leningen betalen bijzonder laag.

De vraag is of de verhoging van de AOW-leeftijdsgrens op zichzelf wenselijk is. Ik vind van niet. Als je kijkt naar het aantal beschikbare banen, de werkgelegenheid van 60-plussers in het bijzonder en naar de voortgaande ontwikkelingen in de automatisering en digitalisering van werk, lijkt het niet waarschijnlijk dat er krapte op de arbeidsmarkt voor deze leeftijdscategorie zal ontstaan. Integendeel: het komt ook nu de economie zich herstelt zelden voor dat een 60- plusser ergens een vaste aanstelling krijgt.

Basisinkomen

Een ander aspect van dit vraagstuk betreft de hernieuwde discussie over de wenselijkheid van een algemeen basisinkomen. Mogelijk is dit debat mede een reactie op de verhoging van de AOW-leeftijdsgrens. Immers, feitelijk is een AOW precies dat: een basisinkomen. Een voor iedereen gelijke uitkering, ongeacht zijn of haar eigen vermogen of pensioenrechten en met enkel een aanpassing gerelateerd aan de woonsituatie. Een basisinkomen voor alle Nederlanders zit er naar het zich laat aanzien voorlopig niet in. Maar misschien kan het wel voor iedereen die ouder is dan 64, 62 of 60 jaar.

Dat betekent niet dat we terug moeten naar precies dezelfde oude regels. Er is veel voor te zeggen dat mensen helemaal zelf mogen kiezen op welke leeftijd zij na die leeftijdsgrens met hun betaalde baan willen stoppen. Van gedwongen ontslag in verband met het bereiken van een bepaalde leeftijd moeten we af. En een vervroegde pensioenuitkering is onhaalbaar. Maar dat ook mensen die al vanaf hun zestiende hebben gewerkt en jarenlang veel zwaar werk hebben gedaan en premies afgedragen, in beginsel tot hun zevenenzestigste moeten doorwerken voor ze recht hebben op AOW, is nergens voor nodig.

Door strak te sturen en streng te begroten hebben minister Dijsselbloem en consorten ervoor gezorgd dat de overheidsfinanciën weer op orde zijn. De staatsschuld daalt en de rentelasten in de begrotingen vertonen voortdurend meevallers. Dan is er nu ruimte om de AOW- leeftijdsgrens weer te verlagen. Want veel extra gaat het de staat niet eens kosten. Een substantieel deel van de mensen die door die leeftijdsverlaging in één klap worden toegevoegd aan de categorie van AOW-gerechtigden verdwijnt namelijk uit de categorie bijstandsgerechtigden. Dat is een ander potje, maar beide keren betreft het collectieve middelen. En de ouderen die op grond van deze reparatie hun baan opzeggen, scheppen daarmee ruimte voor jongere werkzoekenden die daardoor geen beroep meer doen op een uitkering. Iedereen blij.

Jelle de Visser is PvdA-raadslid in Leeuwarden.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden