Herschrijven doet Die Zauberflöte geen recht

De ingezonden brieven van vrijdag 20 april.

Redactie
Anna Siminska als Koningin van de Nacht in de Zauberflöte van de Royal Opera in Londen, 2015. 	 Beeld Robbie Jack - Getty
Anna Siminska als Koningin van de Nacht in de Zauberflöte van de Royal Opera in Londen, 2015.Beeld Robbie Jack - Getty

Brief van de dag: herschrijvingen van Mozarts Zauberflöte

Tien jaar lang heb ik geprobeerd om een verfilming op poten te zetten van Mozarts Zauberflöte op locatie in Egypte. Het is mij uiteindelijk niet gelukt, maar in die tien jaar heb ik wel kunnen zien en meemaken dat er nogal wat gemankeerde regisseurs rondlopen die de meest vreemde verhalen aan deze opera verbinden. Meestal wordt het ten onrechte neergezet als sprookje.

Aan deze rij van regisseurs moet ik er nu een toevoegen, Lotte de Beer.

Niemand zal ontkennen dat bepaalde passages in Die Zauberflöte seksistisch en racistisch overkomen, maar je daarop focussen en dan het verhaal willen herschrijven doet geen recht aan de oorspronkelijk opzet van de opera.

Om daar iets meer over te weten wil ik Lotte de Beer aanraden het boek van Matthieu van den Berk, Die Zauberflöte een alchemistische allegorie, te lezen. Hierin legt hij op een wetenschappelijke manier uit waarom de personages die in de opera voorkomen juist díe personages moesten zijn en ook díe handelingen moesten verrichten. Deze personages staan voor het alchemistische proces waarvan ze onderdeel zijn.

Sylvester Feldberg, Hoogwoud

Ik wil geen voyeur zijn

Privacy is voor velen een groot goed. Gezien de commotie rond Facebook wordt daar nu veel aandacht aan besteed. Toch staan de media bol van de ‘emotieverhalen’ en bestaan er geen taboes meer. Niet op geboortes, niet op de vreselijkste ziektes, niet op de (naderende) dood. Schaamteloos wordt alles vertoond of beschreven.

Nu is de terminale longkankerpatiënt aan de beurt: de Volkskrant heeft er één, de NRC heeft er één, en een longarts beschrijft zijn ervaringen met (stervende) patiënten in het Dagblad van het Noorden. De slecht-nieuws-gesprekken, de behandelkeuze, een verslag over hoe de patiënt zich die dag voelt; niets blijft de argeloze lezer bespaard.

Maar dat zijn verhalen uit privélevens. En hoewel ik het erg sneu vind dat zij binnenkort moeten sterven, hoef ik daarvan geen minutieus verslag te lezen elke week. Ik wil geen voyeur zijn in het stervensproces van een mij onbekende vrouw. Laat zij dat delen met haar naasten, en haar sterven dáár laten waar het hoort: in de privésfeer.

Christine Brandenburg, Hilversum

Snelfietspaden

Of de snelfietspaden die al in Nederland liggen, of er gaan komen, hordes fietsers zullen verwelkomen, hangt volgens onderzoeker Ernst Bos onder meer af van de reistijd, de effecten voor het milieu, de files en de gezondheid van de fietser. Maar één factor vergeet Bos te noemen: het weer. Want als het regent dat het giet of als ze windkracht 7 tegen hebben, dan piepen de fietsers wel anders. En stappen ze weer lekker makkelijk in de auto.

Eric Baars, Haarlem
fietsenmaker

Laat het licht nog even aan

Bij mij ging het licht even uit toen ik in ‘Land van afkomst’ (V, 17 april) de tussen neus en lippen geplaatste opmerking van Naeeda Aurangzeb las: ‘Wie zegt mij dat de democratie zoals wij die nu kennen het beste systeem is? Het is maar een vorm die vrij nieuw is. Over vijfhonderd jaar kan pas worden beoordeeld of het heeft gewerkt.’

De liberale democratie zoals wij die nu kennen, en die zich niet in slechts vijfhonderd, maar in toch wel zo’n tweeduizend jaar langer ontwikkeld heeft, en ons inmiddels allerlei heel belangrijke mensenrechten garandeert, zoals het kiesrecht, de vrijheid van (geen) godsdienst en, niet te missen, de vrijheid van meningsuiting, is toch wel de pijler onder ons bestaan, die ik niet zo graag zou zien afbrokkelen.

Ben heel benieuwd welke alternatieve bestuursvorm zij in gedachten heeft als ze dit oppert, en zegt er moeite mee te hebben dat in Nederland ‘een kleine seculiere elite bepaalt wat er gebeurt’.

Een rondje over het Weteringcircuit zal haar deze tekst tonen van Van Randwijk, die in de Tweede Wereldoorlog onder andere streed voor het herstel van de democratie: ‘Een volk dat voor tirannen zwicht zal meer dan lijf en goed verliezen, dan dooft het licht.’

Wat mij betreft is het fijn als het licht nog even aanblijft.

Mevrouw J. Bisscheroux, Slenaken

Rob Scholte

Een kort bericht over Rob Scholte meldt: ‘De kunstenaar, die sinds een mislukte aanslag in een rolstoel zit (...).’ ‘Mislukt’ is hier een misplaatste term. Scholte is beide benen kwijt door die aanslag (die waarschijnlijk ook nog voor iemand anders bedoeld was).

Wim van der Lee, Amersfoort

Dikke-truien-dag

Nu ook de warmtepomp toch nog niet zo’n eenvoudige oplossing blijkt te zijn en het steeds moeilijker wordt om de klimaatdoelen op tijd te halen, valt het me steeds meer op dat één optie systematisch buiten beeld blijft, namelijk het verminderen van ons energieverbruik.

Als bijvoorbeeld elke gasverbruikende Nederlander niet meer dan 1000 kuub per jaar krijgt en bij groter verbruik diep in de buidel moet gaan tasten, hebben we misschien wat vaker dikke-truien-dag dan eenmaal per jaar. Dan kan de overheid met dat surplus aan belastinggeld het tekort aan gasinkomsten dekken en kan een belangrijk bewustwordingsproces op gang komen over ons energieverbruik.

Maar ja, groei moet hè? Zolang die norm onaantastbaar overeind blijft staan, gaan we die klimaatdoelen echt niet halen. Dat lijkt me duidelijk.

Threes Brouwers, ’s-Hertogenbosch

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden