Opinie

'Herrieschoppers? Nijmegen moet studenten juist koesteren'

Nijmegen moet blij zijn met zijn studenten, schrijft CDA-gemeenteraadslid Judith Rotink. Met de overlast van studentenhuizen valt het reuze mee, gegeven de weinige klachten die de gemeente ontvangt.

OPINIE - Judith Rotink
Een student staat in de voortuin van een pand in de 19e eeuwse wijk in Nijmegen, het huis is voorzien van een eigen bar. Er is door verontruste buurtbewoners een organisatie opgericht
Een student staat in de voortuin van een pand in de 19e eeuwse wijk in Nijmegen, het huis is voorzien van een eigen bar. Er is door verontruste buurtbewoners een organisatie opgericht "Kamerbreed", die moet de overlast aan pakken die door de studentenhuizen wordt veroorzaakt in de buurt.Beeld Guus Dubbelman / de Volkskrant

'Student neemt hele straten over', kopt de reportage over studentenwijken in Nijmegen (de Volkskrant van 21 augustus ). Er wordt een beeld geschetst van wanorde in de zogenaamde studentenwijken van Nijmegen. Jongeren onder de 25 (!) zouden geen verantwoordelijkheidsgevoel hebben: hun hersenen zouden niet zijn ingesteld op het rekening houden met anderen. De grote concentratie studenten in de 19de-eeuwse wijken rond het centrum van Nijmegen zou zorgen voor overlast in de vorm van herrie en troep.

De discussie over het verkameren van panden wordt al geruime tijd in de Nijmeegse politiek gevoerd. Ondertussen wordt de student weggezet met termen als asociaal, herrieschopper en vervuilend. Niet bepaald een warm welkom voor de nieuwe studenten die de introductieweek lopen en zeker geen beeld waarmee je je wilt profileren als studentenstad. Dit terwijl het juist de studenten zijn die de stad tot zoveel meer maken dan een andere middelgrote stad. Ook vanuit economisch oogpunt kan de aanwezigheid van studenten in een wijk een impuls zijn. Zo berekende TNO dat elke student 25.000 euro per jaar in de regionale economie investeert. Daarnaast trekken zij cafés, lunchrooms en culturele voorzieningen aan die de wijken laten bruisen.

Verkeerd geparkeerde fietsen
Uit de berichtgeving in deze krant en uit het politieke debat blijkt dat sommige buurtbewoners tegen grote concentraties studentenhuizen in hun wijk zijn. De overlast: verkeerd geparkeerde fietsen, losslingerende vuilniszakken, geluidsoverlast, is niet inherent aan verkamerde panden.

Zo heeft een herenhuis vaak geen achterom, waardoor de fiets al snel in de voortuin belandt. Waar je dan je fiets stalt, is voor zowel gezinnen als studenten een probleem. De overlast wordt dus niet veroorzaakt door studenten, maar door het soort woning waarin men woont. Natuurlijk is het lastiger om dergelijke zaken bespreekbaar te maken wanneer er studenten naast je wonen: de bewoners van een pand wisselen immers snel. Onmogelijk is het echter niet. Studenten zijn redelijke mensen, met een goed stel hersens en ook mensen die de meeste dagen van het jaar een rustig leven willen leiden. Het is een sociale uitdaging om in gesprek te blijven met de buren. Het lijkt, gezien het geringe aantal klachten dat de gemeente ontvangt over studentenhuizen, een haalbare uitdaging.

Welkom!
In sommige straten zijn de klachten hardnekkig, en wil een echt buurtgevoel (nog) niet van de grond komen. Kamerquota lossen dit soort problemen niet op. De oplossing zit hem in contact met de buren, het versterken van het gemeenschapsgevoel, participeren in de wijk en, als het echt niet gaat, handhaving door de gemeente. Betrek studenten bij de ontwikkeling van een wijk, laat hen integreren. In Amsterdam zijn er voorbeelden waarbij studenten een rondleiding krijgen door de wijk van buurtbewoners. Hierdoor leren zij de buurtbewoners en de buurt kennen. Zo weten studenten en buurtbewoners elkaar te vinden als er irritaties zijn.

Studenten moeten zich - net als andere inwoners - gedragen. Als je overlast veroorzaakt word je daarop aangesproken door de buren, de verhuurder en de handhavers van onze stad. Een groep veroordelen tot paria is nergens voor nodig. Een quota is onnodige bureaucratie. Laten we trots zijn op Nijmegen als studentenstad en studenten de ruimte geven om te studeren, te wonen en bij te dragen aan onze stad. Eerstejaars, welkom in Nijmegen!

Judith Rotink is lid van de gemeenteraad van Nijmegen voor het CDA.

Studenten op het terras in Nijmegen. Beeld anp
Studenten op het terras in Nijmegen.Beeld anp

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden