Herfkensgate afgedaan

Aan de zich voortslepende affaire rond Eveline Herfkens, oud-minister voor Ontwikkelings- samenwerking en topvrouw bij de Verenigde Naties, is door minister Verhagen van Buitenlandse Zaken terecht een einde gemaakt.

de Volkskrant


Verhagen had van de Tweede Kamer een onmogelijke opdracht gekregen: het – al dan niet via de rechter – terugvorderen van de ‘huursubsidie’ die Herfkens tussen 2002 en 2006 (in totaal 280.000 dollar, of 190.000 euro), van het departement had ontvangen.

Comfortabel

Die toelage stelde Herfkens in staat een comfortabele woonruimte in New York te betrekken, zodat zij zich kon inzetten voor een belangrijke klus bij de VN: het coördineren van de Millennium Campagne ter bestrijding van de armoede in de wereld. Om te stimuleren dat Nederlanders topfuncties in internationale organisaties bekleden, verstrekt het ministerie wel vaker huursubsidies.

Afgehandeld

De problemen ontstonden toen bleek dat het functionarissen van de VN verboden is giften aan te nemen. Dat stond in het arbeidscontract van Herfkens. Uit onderzoek van de VN is gebleken dat Herfkens te goeder trouw heeft gehandeld; ze had alleen verzuimd de kleine lettertjes in haar arbeidsovereenkomst te lezen. Zij kan haar werk voortzetten en gaat dat ook doen. Als gebaar tegenover haar werkgever en de Nederlandse staat is Herfkens bereid een jaar af te zien van haar salaris van 120.000 dollar. Een gebaar dat voor Verhagen reden is om de zaak als afgehandeld te beschouwen.

Recht

Juridisch staat Herfkens volkomen in haar recht en heeft Buitenlandse Zaken geen poot om op te staan. De eis van de oppositie aan Herfkens om alsnog alles terug te betalen, is dan ook onhaalbaar. Bovendien heeft Verhagen gelijk als hij stelt dat Herfkens ook zelf door de affaire is geschaad. Ze gaat weer bij de VN aan de slag – en dat is de best haalbare uitkomst van deze affaire.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden