Opinie

Henk Krol: Waarom 50Plus de PVV op voorhand niet uitsluit

De laatste dagen wordt de PVV opnieuw in de schijnwerpers geplaatst. De ene na de andere partij sluit Geert Wilders na 15 maart uit van regeringsdeelname. Ook premier Mark Rutte heeft zich nu daarbij aangesloten. 50Plus wordt steeds als enige partij genoemd die dat niet doet. Dat vraagt om een verduidelijking.

Henk Krol
Fractievoorzitter van 50Plus Henk Krol (links) en PVV-leider Geert Wilders tijdens de Algemene Politieke Beschouwingen in de Tweede Kamer in 2014. Beeld anp
Fractievoorzitter van 50Plus Henk Krol (links) en PVV-leider Geert Wilders tijdens de Algemene Politieke Beschouwingen in de Tweede Kamer in 2014.Beeld anp

Maandagmorgen hoorden we op NPO Radio 1 zowel marktonderzoeker Maurice de Hond als VVD-coryfee Hans Wiegel de stelling verdedigen dat deze uitsluiting alleen maar de PVV-kiezers zal motiveren en dat dit op 15 maart de PVV meer stemmen zal opleveren. 50Plus is er nadrukkelijk tegenstander van de PVV aan meer stemmen te helpen.

In de tweede plaats vindt 50Plus dat je de PVV-kiezers niet bij voorbaat moet uitsluiten. Als de kiezers op 15 maart hebben gesproken, beginnen de onderhandelingen. De kans bestaat dat de PVV de grootste partij wordt en het initiatief mag nemen. Dat betekent dan dat alle andere partijen die uitnodiging niet zullen aannemen en zullen wegblijven van de onderhandelingstafel. Iedereen kan begrijpen welke indruk dit zal maken en welk electoraal garen de PVV hierbij zal spinnen.

Hans Wiegel tekende hier afgelopen zaterdag nog bij aan: 'Ik wil de partij van Wilders niet uitsluiten omdat de mensen die op hem stemmen moeten weten dat zij niet een stel verdoemden zijn. Er zijn een heleboel gewone, aardige, nette, hardwerkende mensen die op de PVV stemmen. Die moeten weten dat wij ook rekening houden met hun opvattingen.'

Waar 50Plus politiek staat, is de afgelopen jaren in zowel de Tweede als de Eerste Kamer gebleken. Met name over het vluchtelingenprobleem zijn er grote verschillen met de PVV en dat is ook uit de stemmingen gebleken.

50Plus heeft steeds gezegd alleen met de PVV te willen praten als er aan twee voorwaarden zou worden voldaan. In de eerste plaats wil 50Plus de AOW-leeftijd terug naar 65 jaar. Zoals bekend heeft de PVV ervoor gezorgd dat deze leeftijd wel omhoog ging door de dag na de verkiezingen van 2010 zijn verkiezingsbelofte op dit punt te breken. De PVV moet 50Plus steunen dat dit teruggedraaid wordt.

En verder zal de PVV het standpunt over de vluchtelingen moeten wijzigingen. De PVV wil geen enkele vluchteling meer toelaten. 50Plus wil een streng en rechtvaardig beleid, waarbij Nederland voor de echte gevallen waarin geweld en dood een rol spelen een verhoudingsgewijze bijdrage levert. Op dit punt zal de PVV na 15 maart door de knieën moeten.

Na 15 maart zal 50Plus zich opstellen zoals hierboven beschreven staat. Dat is een heel duidelijk standpunt waar niet mee gesjoemeld kan en zal worden.

Vóór 15 maart zal 50Plus campagne richting PVV-stemmers voeren, waarbij 50Plus zal aangeven wat de verschillen zijn op het punt AOW 65 jaar en de echte in nood verkerende vluchtelingen. 50PLUS zal deze PVV-stemmers duidelijk maken dat er voor hen een aantrekkelijk alternatief is.

Henk Krol is fractievoorzitter van 50Plus in de Tweede Kamer.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden