lezersbrieven16 oktober 2018

Henk Breukink, de sportschoolsfeer en een warme nazomer. De lezersbrieven van 16 oktober

De ingezonden lezersbrieven van woensdag 17 oktober.

Henk Breukink tijdens een overleg in de Tweede Kamer, 2015. Beeld Phil Nijhuis / HH
Henk Breukink tijdens een overleg in de Tweede Kamer, 2015.Beeld Phil Nijhuis / HH

Brief van de dag: ING

ING heeft een recordboete van 775 miljoen moeten betalen omdat ze nalatig is geweest bij het bestrijden van het witwassen van geld. Dat is een ernstig delict en de boete is daarmee in overeenstemming. Wat waren de personele gevolgen? De financiële directeur (cfo) moest vertrekken. Maar de president-directeur (cco) mag blijven, hoewel hij de verantwoordelijkheid voor het misdrijf draagt. Vandaar de vraag: hoe hoog moet een boete zijn eer de topman de laan wordt uitgestuurd?

Dat is de taak van de Raad van Commissarissen. Henk Breukink is lid van die Raad. Hij erkent dat ING ‘nalatig, soms zelfs zeer nalatig is geweest’ ter zake van ‘het opsporen van criminelen die bankrekeningen gebruiken voor het witwassen van geld’. Niettemin vindt hij dat onder andere de Tweede Kamer daar ‘bijzonder hardvochtig’ op reageert, liet hij in het Financieele Dagblad weten. Breukink heeft een nieuwe visie op de rol van de Tweede Kamer, die hij enigszins geringschattend ‘de club van 150’ noemt. De Tweede Kamer moet zich realiseren, meent hij, dat zij ‘een bredere en overbruggende rol heeft’. De Kamer moet niet wijzen naar ‘waar iets fout gaat’. En bovenal moet de toon minder hoog zijn. Breukink stelt voor dat overheid en bedrijfsleven samen de toon van de Tweede Kamer ‘indammen’. Maar wie over toonhoogte klaagt, heeft geen argumenten.

Ik heb geleerd dat de Tweede Kamer drie taken heeft: over wetsvoorstellen stemmen, de regering kritisch volgen en de burgers vertegenwoordigen, vooral hen die verontwaardigd zijn dat bestuursvoorzitter Ralph Hamers na een boete van 775 miljoen gewoon is blijven zitten. Nu blijkt de Kamer een nieuwe taak te hebben: ‘een bredere en overbruggende rol spelen’. Wie had dat nou gedacht? Breukink maakt zich zorgen over het toenemende wantrouwen in de samenleving. ‘Daar moeten we wat aan doen.’ We?! Hij zal zichzelf bedoelen, namelijk door zich terug te trekken als commissaris van ING waar hij zich belachelijk heeft gemaakt.

Frits Bolkestein, Amsterdam

Dat zal ze leren

Soms heb je in de politiek dat kleine beetje extra nodig om maatregelen te nemen. Om een stevig statement te maken. Om een signaal af te geven. Neem de verdwijning van de Saoedische journalist in Istanbul. Dat is zo’n voorbeeld. Het is zo erg dat veel landen, waaronder Nederland, het overwegen om een of andere reis naar Saoedi-Arabië uit te stellen en wellicht zelfs te annuleren.

Want laten we eerlijk zijn; de afwezigheid van vrouwenrechten, de systematische executies van dissidenten in binnen- en buitenland, de steniging en onthoofding van mannen en vrouwen wegens overspel, het amputeren van ledematen van mensen wegens diefstal, het financieren van de meest radicale moskeeën en imams wereldwijd, het financieren van de grootste terroristische aanslagen van de 21ste eeuw of het vermoorden en verdrijven van miljoenen Jemenieten... tja, dat was allemaal een grijs gebied natuurlijk.

Ik ben zo blij dat Nederland zo’n sterk signaal afgeeft door te overwegen de volgende diplomatieke reis, wellicht, uit te stellen. Dat zal ze leren.

Babak Amiri, Zaandam

Henry Ford

Rond 1905 voerde Henry Ford de 5-dollardag in zijn bedrijf in. Dat was voor die tijd een hoog salaris. En waarom? Ford voerde aan: Als de arbeiders een goed salaris hebben, kunnen ze mijn product kopen. En daarin heeft hij gelijk gekregen.

Wat doet de VVD? Die geeft het bedrijfsleven dure cadeaus en hoopt daarmee banen te scheppen. Hoe dom kun je zijn? De winsten stijgen, waardoor de aandeelhouders toch hun geld krijgen. Banen? Vergeet het maar.

Joop van Well, IJsselstein

Afgeschaft

Het afschaffen van de afschaffing van de dividendbelasting is wederom afgeschaft.

Dies van Soelen, Gemert (NBr.)

‘Schandalig, de inkomsten van de dividendbelasting mogen hoe dan ook niet naar de burgers gaan.’ Lees meer lezersbrieven over de afschaffing van de dividendbelasting terug op ons Opinieblog.

Sportschool

Het stukje van René Cuperus over de sportschool (O&D, 15 oktober) kan wel wat nuancering gebruiken. Inderdaad, het verenigingsgevoel van de sportvereniging kom je niet tegen bij de sportschool. Maar dat er niet wordt gelachen, klopt gelukkig niet. In de testosteronruimtes, waar fanatieke mannen spierbundels kweken, hoor ik nooit gelach. Maar bij de groepslessen, met vrouwen en een enkele man, wordt gelukkig heel wat afgelachen en bij het koffiedrinken na afloop ook. Het voordeel van de sportschool boven de sportvereniging is dat je niet aan vaste tijden zit en met een onregelmatige agenda is dat wel zo handig. En als een teamsport je niet zo ligt, of als je dat om de een of andere reden niet kunt, heb je daar ook weinig te zoeken.

Madzy van der Kooij, Rijswijk, sociologe

Ga toch fietsen

80 procent van onze verplaatsingen vindt plaats binnen 15 kilometer. Hoogleraar Friso de Zeeuw heeft een preventieplan tegen het Grote Vastlopen (O&D, 15 oktober): meer en beter openbaar vervoer, en rap een beetje, want de tijd tussen tekentafel en realisatie is al gauw meer dan tien jaar. Er is nog een variant, sneller en gezonder: fietsen tegen het (verkeers)infarct.

Koos van Noppen, Amersfoort

Warme nazomer

Als 75-plusser weet ik nog goed dat toen op 7 oktober 1969 onze tweede dochter werd geboren het een heerlijk warme nazomer was. Ongeveer net zo fijn als nu. Klimaatverandering is van alle tijden, leerde ik vroeger op school. Dat is een aspect van de natuur. Weten Diederik Samsom c.s. dat nog steeds niet?

G.R. Gout, Ermelo

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden