Hendriks scheurt TeamNL ruw uiteen

Na vier jaar buffelen voortijdig naar huis gestuurd worden: dat mag je Olympiërs niet aandoen.

Olympische sporters keren terug op Schiphol.Beeld anp

Vlucht KL 706 kwam woensdagmiddag om kwart over twaalf aan op Schiphol. Aan boord zaten de Nederlandse olympiërs die geen medaille wonnen in Rio de Janeiro. De Olympische Spelen duren nog tot en met zondag, maar sportkoepel NOC*NSF vond het nodig om alle verliezers zonder pardon op de 'loservlucht' naar huis te zetten. Een schandalige beslissing.

TeamNL is helemaal op stoom gekomen en rijgt de successen aaneen. Er is echter nauwelijks meer sprake van een team, nu een groot gedeelte van de equipe al thuis zit. Door de goudkoorts is de discussie over wat officieel heet de 'terugvlucht 1' naar de achtergrond verdwenen, maar dat is ten onrechte. NOC*NSF heeft hier namelijk een grens overschreden.

Maurits Hendriks is sinds 2008 technisch directeur bij NOC*NSF. Hendriks is in Brazilië voor de derde keer chef de mission van de vaderlandse ploeg. De voormalige hockeycoach, die in 2000 goud veroverde met de Nederlandse hockeymannen, heeft discipline zeer hoog in het vaandel staan. Hendriks heeft als ultieme ambitie een perfect topsportklimaat in ons land te scheppen. 'De hockeyprofessor' doet daar alles aan. Hendriks heeft met 'terugvlucht 1' weer iets nieuws uitgevonden.

Tim van Dijk.

Teamgevoel en saamhorigheid

Hendriks legde de pers voor de Spelen nog eens uit waarom hij veel sporters vroegtijdig naar huis stuurt. 'De doelstelling is tenslotte om een veilige, hygiënische en prestatiegerichte omgeving te creëren, ook voor de sporters die tijdens de laatste dagen in actie komen.' De sporters die klaar zijn, zouden de proces kunnen verstoren, zo oordeelt Hendriks. De vraag is: hebben Hendriks en de zijnen wel het recht om deze beslissing voor de atleten te nemen?

In mijn opinie gaat hij hier een stap te ver in zijn drang naar het gewenste topsportklimaat. De Olympische Spelen zijn voor iedere atleet het hoogst haalbare. Het heeft onze topsporters jarenlang bloed, zweet en tranen gekost om op dit podium te geraken. Zij verdienen het om zo lang mogelijk en optimaal te genieten van hun aanwezigheid op de Olympische Spelen.

De olympiërs die klaar zijn kregen tot voor kort de kans op de tribune te zitten bij andere sporten en collega's in de slotdagen naar succes te schreeuwen. En te juichen wanneer er nieuw eremetaal aan de medaillespiegel werd toegevoegd. Het zorgt voor een teamgevoel en saamhorigheid binnen TeamNL, begrippen waar Hendriks het graag over heeft.

'Loservlucht'

Zijn besluit om de niet-medaillewinnaars nu de koffers te laten pakken, heeft niks met teamgevoel en saamhorigheid te maken. Bovendien ontneemt hij de sporters diverse positieve aangelegenheden, waaronder het meelopen in de sluitingsceremonie. Dat laatste kan een zeer bijzonder moment zijn in de carrière van een atleet.

Hendriks zorgde met zijn regel voor onrust onder de Nederlandse sporters, die zeker niet op de 'loservlucht' wilden zitten. Ongeacht het resultaat heeft elke olympiër het recht om tot het einde te blijven. Het zou een vrije keuze moeten zijn. Hendriks en NOC*NSF laten helaas nog maar eens hun macht zien, zoals ze ook al de spierballen toonden in de spraakmakende zaak rond Yuri van Gelder.

Ranomi Kromowidjojo bleef zonder succes in Rio, maar mocht van NOC*NSF langer blijven om met haar vriend én olympisch kampioen Ferry Weertman feest te vieren in het Holland Heineken House. Een sympathieke geste, maar de passagiers van vlucht KL 706 hadden pech. Zij waren wél onderweg naar huis. De sportkoepel maakt helaas scherp onderscheid tussen winnaars en verliezers. TeamNL had simpelweg als één geheel een warm onthaal moeten krijgen op Schiphol.

Samen uit, samen thuis.

Tim van Dijk is sportjournalist.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden