ColumnDe Kwestie

Helpt alcohol managers bij creatieve oplossingen?

‘Ik heb meer aan alcohol te danken dan alcohol van mij genomen heeft’, zei Winston Churchill, de grootste Engelsman aller tijden.

Zoiets kon toen nog gezegd worden. Inmiddels is het imago van alcohol even slecht als dat van heroïne in 1982. Er zijn al beleggingsfondsen die na de aandelen van wapen- en tabaksfabrikanten ook die van distilleerderijen en bierbrouwers lozen.

Maar er blijken toch wel degelijk voordelen te zitten aan het drinken van een goed glas. Het vakblad Accountant meldde onlangs onder de kop ‘Zuipen voor de Zaak’ dat alcohol managers kan helpen met het oplossen van problemen.

Dat hebben de accountants in Nederland niet zelf verzonnen, want anders zou niemand ze geloven. Het blad baseert zich op een onderzoek van het team van Andrew Jarosz van Mississippi State University. Die liet 20 proefpersonen alcoholische versnaperingen nuttigen, waarna ze vijftien problemen kregen voorgelegd. De enigszins aangeschoten proefpersonen losten gemiddeld twee tot drie problemen meer op dan nuchtere personen.

De reden zou zijn dat een betere focus vaak een sta-in-de-weg is bij het oplossen van een probleem. ‘Drunk people are better at creative problem solving’, luidt de conclusie. Dat is overdreven. Enkele drankjes kunnen helpen bij out of the box denken, maar iemand die zich leplazerus zuipt gaat veel minder goed om met allerlei problemen. En nog erger: ‘hij of zij is niet in staat om te herkennen dat een idee slecht is.’

Vooral Engelsen meten onderzoeken waarin de voordelen van alcoholgebruik empirisch worden aangetoond, graag breed uit. In een studie van Oxford University werd vastgesteld dat stamgasten meer en betere vrienden hebben, in zijn algemeenheid gelukkiger zijn en andere mensen meer vertrouwen.

‘Vriendschappen en gemeenschapszin zijn de twee belangrijkste factoren voor onze gezondheid, algemeen welbevinden en zelfs overlevingsinstinct. Zeker in deze tijd waar ons sociaal leven steeds meer online plaatsvindt in plaats van door elkaar persoonlijk te ontmoeten, is het belangrijk dat er plekken zijn waar mensen oude vrienden kunnen zien en nieuwe maken.’

Engelsen gaan prat op hun grote eruditie, zoals blijkt uit quizzen als Mastermind. En dat zou niet zozeer samenhangen met hun belezenheid maar met hun pubbezoek.

In de lokale pub wordt de kennis beter opgezogen dan op school. De wetenswaardigheden die daar worden uitgewisseld (weet je nog die rechtsback van Fulham in 1972? De War of the Roses was in de vijftiende, niet in de zestiende eeuw), blijven langer hangen dan wat men hoort op tv of leest in een krant.

In een debat met een vrouwelijk parlementslid kreeg Churchill te horen: ‘U bent dronken’ waarop hij antwoordde: ‘U bent lelijk. En ik ben morgen weer nuchter.’

Daarmee zou hij nu als zuiper en seksist zijn afgeserveerd. Creatief en out of the box gesproken, maar probleem niet opgelost.

Reageren? p.dewaard@volkskrant.nl

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden