Opinie

Help ons 50 miljoen kilo afvallen

Wij dagen de politiek en de overheid uit ons werkloos te maken door alles in het werk te stellen om overgewicht en obesitas te bestrijden. Met een goed gecoördineerd plan moeten volwassenen en kinderen ertoe verleid worden een gezonde levensstijl aan te leren. Dan kunnen wij onze kwaliteiten inzetten voor andere kwalen.

'Een persoon met 20 kilo of meer overgewicht kan bijna nooit meer een gezond gewicht bereiken. Door afvallen verlaagt het energieverbruik en zullen hormonen streven naar het eerdere te hoge gewicht.' Beeld ANP XTRA
'Een persoon met 20 kilo of meer overgewicht kan bijna nooit meer een gezond gewicht bereiken. Door afvallen verlaagt het energieverbruik en zullen hormonen streven naar het eerdere te hoge gewicht.'Beeld ANP XTRA

Meer dan de helft van de Nederlanders heeft overgewicht, en 1,7 miljoen volwassenen lijdt aan obesitas. Het aantal mensen met obesitas is de laatste 30 jaar verdrievoudigd.

Als chirurgen gespecialiseerd in maagverkleiningsoperaties slaan wij alarm: wij verrichten 30 operaties per week, maar kunnen de toeloop van patiënten niet aan. Hoewel we veel patiënten genezen, is het duidelijk dat wij dit probleem NIET met een operatie kunnen oplossen.

Om obesitas te vermijden, moeten wij Nederlanders minstens 50 miljoen kilo overgewicht kwijtraken. Wij pleiten voor een politiek en maatschappelijk Obesitas Offensief. Tot dusverre tonen politici nauwelijks belangstelling. De obesitas-epidemie is een van de grootste bedreigingen van onze gezondheid. Obesitas leidt tot suikerziekte, hoge bloeddruk, slaap-apneu (zuurstoftekort tijdens het slapen) en gewrichtsslijtage. Meer dan 4.000 kankergevallen zijn jaarlijks te wijten aan obesitas. Met bijna een miljoen patiënten is suikerziekte een ware volksziekte geworden. Patiënten met obesitas leven jaren korter.

Toch kan de gezondheidszorg dit probleem niet oplossen. Een epidemie die zich snel verspreidt, grote impact heeft op mensenlevens en enorme kosten met zich meebrengt, moet worden aangepakt met een goed gecoördineerd plan. Ten onrechte hebben politici en de overheid zich afzijdig gehouden. Misplaatste angst voor betutteling speelt hierbij een belangrijke rol. Het is een misvatting dat politiek en overheid zich niet met de leefwijze van burgers, en de gevolgen daarvan, moeten inlaten. Alleen door hun inzet kan de noodzakelijke gedragsverandering tot stand komen. De overheid kan ons geen gezonde levensstijl opleggen, maar kan ons wel informeren en verleiden tot betere keuzes.

Frisdranken

Het individu is verantwoordelijk voor een gezonde levensstijl. Maar die verantwoordelijkheid is beperkt. Zo ontbreekt vaak informatie over het aantal calorieën in voedsel of drank. De relatie tussen wat wij dagelijks eten of drinken en de gevolgen voor het gewicht op langere termijn zijn ons vaak onduidelijk. Negen van de tien mensen onderschatten het aantal calorieën van ongezond voedsel met de helft of meer. Evenveel mensen weten niet hoeveel calorieën zij dagelijks mogen eten.

Wij worden gemanipuleerd door de voedingsindustrie, niet alleen door reclame, maar ook door wetenschappelijke publicaties betaald door de suikerlobby. Slechts 2 procent van alle reclame voor voedingsmiddelen betreft gezonde voeding. Vooral kinderen onder de 8 jaar, maar ook volwassenen zijn beïnvloedbaar door misleidende reclame. In reclame voor fastfood, frisdrank en snoep worden vaak positieve emoties opgeroepen door een associatie met sport.

Een persoon met 20 kilo of meer overgewicht kan bijna nooit meer een gezond gewicht bereiken. Door afvallen verlaagt het energieverbruik en zullen hormonen streven naar het eerdere te hoge gewicht. De meeste mensen komen aan van diëten.

Daarnaast leiden we een steeds inactiever bestaan. Een kwart van de Nederlanders brengt achtenhalf uur per dag of langer zittend door. De helft van de Nederlanders is minder dan 4 keer per week lichamelijk actief. Driekwart van de Nederlandse kinderen kijkt twee uur per dag of langer tv, en 61 procent zit daarnaast twee uur of langer per doordeweekse dag achter de computer. Intensief gebruik van de sociale media vergroot het probleem.

Slechts een kwart van de jongeren tussen de 12 en 16 jaar voldoet aan de Nederlandse Norm Gezond Bewegen. Inactiviteit leidt tot sarcopenie, een tekort aan spiermassa, en is gerelateerd aan veel lichamelijke aandoeningen. Een derde van de Nederlanders slaapt structureel te kort, een van de oorzaken van obesitas.

Als oorzaken van obesitas gelden genetische, gedrags- en omgevingsfactoren. De toename van obesitas kan alleen worden verklaard door gedrag en omgeving. We eten aanmerkelijk meer calorieën dan vroeger. We leven in een ongezonde voedselomgeving met een sterke toename van goedkoop en hoog calorisch voedsel met veel vet, suiker en calorieën. Met 40 kilo suiker per jaar staan wij op de derde plaats in de wereld. Van de 28 klontjes suiker per dag bestaat tweederde uit toegevoegde suikers.

Illustratief beeld van een voorstelling die laat zien hoeveel suiker er in frisdrank zit. Beeld anp
Illustratief beeld van een voorstelling die laat zien hoeveel suiker er in frisdrank zit.Beeld anp

Een van de belangrijkste oorzaken van de gewichtstoename zijn frisdranken. Nederland staat met jaarlijks 91,5 liter frisdrank per volwassene in de toptien van Europa. Er wordt vaker buitenshuis gegeten en fastfood vormt de helft van het voedsel dat verkocht wordt in restaurants. De porties worden steeds groter.

Ook de omgeving draagt bij aan obesitas. De inrichting van onze steden is primair gericht op de auto en veel minder op fietsen en wandelen. Vooral in wijken voor lage inkomensgroepen zijn weinig parken en mogelijkheden voor recreatie.

Maatregelen tegen obesitas richten zich op informatie en educatie, het verleiden betere keuzes te maken of een duwtje in de goede richting ('nudging'). Omgevingsfactoren kunnen worden aangepast. Er zijn veel voorbeelden van effectieve overheidsmaatregelen. Zoals het vermelden van het aantal calorieën op voedselproducten in de supermarkten, restaurants, cafés, bioscopen en automaten. Uit een onderzoek in New York bleek dat de voedingskeuze van vier van de vijf consumenten werd beïnvloed door deze labeling. In Engeland is een kleurcode rood-geel-groen ingevoerd om voedingsproducten te onderscheiden qua gehalte aan suikers, vet en zout.

Prijsverhoging

In een aantal landen zijn een vettaks en suikertaks ingevoerd, waaronder Hongarije, Mexico en Denemarken. Zelfs een kleine prijsverhoging van 5-10 procent beïnvloedt het koopgedrag van de belangrijkste doelgroepen.

Een prijsverhoging met 10 procent van suikerdrankjes vermindert de consumptie met 11,5 procent. In Hongarije zorgde een prijsverhoging met 29 procent van ongezonde voedingsproducten voor een consumptiedaling van 27 procent. Een prijsverhoging van gesuikerde frisdranken met 20 procent levert significant gewichtsverlies van de consumenten op.

Obesitas komt meer voor in sociaaleconomisch zwakke groepen, die gevoelig zijn voor een prijsverhoging. Ter compensatie zou de belasting op groente en fruit kunnen worden afgeschaft. In een aantal landen is een verbod gekomen op voedings- en drankenreclame die gericht is op kinderen. Als die reclame pas na 21.00 uur mag worden uitgezonden, zien kinderen er 82 procent minder van.

Het toevoegen van speelgoed aan voedsel met een lage voedingswaarde heeft de verkoop met een factor twee doen toenemen; in een aantal staten van de VS is dit daarom verboden. In Nederland heeft de overheid recent 5,7 miljoen euro bestemd voor voedingsonderwijs op scholen. Dit onderwijs zou verplicht moeten worden.

Toename van lichamelijke activiteit kan worden gestimuleerd. In Finland worden met meer bewegen, minder schooluren en geen huiswerk de beste schoolprestaties ter wereld geleverd. Mediacampagnes om meer te bewegen zijn effectief gebleken. De omgeving kan aangepast worden zodat wij meer gaan bewegen, zoals het aanleggen van trappen en fietspaden, het ontmoedigen van autogebruik, het creëren van publieke fitnessplekken, het geven van belastingvoordelen aan bedrijven en instellingen die beweging van hun werknemers faciliteren. Werknemers die kunnen fitnessen hebben een hogere productiviteit en minder werkverzuim.

Obesitas is de belangrijkste vermijdbare doodsoorzaak. Het is onbegrijpelijk dat in de programma's van de politieke partijen geen alinea wordt gewijd aan de bestrijding van dit probleem. De overheid verlaat zich tot nog toe op boterzachte convenanten met de betrokken marktpartijen en fabrikanten. De voedings- en drankenindustrie vervult een sleutelrol. In het Akkoord Verbetering Productsamenstelling wordt geen doelstelling geformuleerd om de hoeveelheid suiker en vet in ons voedsel te verminderen.

'In reclame voor fastfood, frisdrank en snoep worden vaak positieve emoties opgeroepen door een associatie met sport.' Beeld anp
'In reclame voor fastfood, frisdrank en snoep worden vaak positieve emoties opgeroepen door een associatie met sport.'Beeld anp

Gezondheid is niet het primaire belang van de voedingsindustrie. Alleen stevige overheidsmaatregelen kunnen de voedingsindustrie dwingen de goede stappen te nemen. Dit biedt kansen om gezonde en lekkere producten te maken, die een nieuwe markt voor een andere levensstijl kunnen creëren.

Het antirookbeleid was effectief door wet- en regelgeving door de overheid, accijnsverhoging, het terugdringen van de verkoopmogelijkheden en beperking van de reclame.

Politici en de overheid spelen een sleutelrol in elke grote gewenste maatschappelijke verandering. Wij zijn als chirurgen gespecialiseerd in maagverkleiningsoperaties. Wij dagen politici en de overheid uit ons werkeloos te maken. Dan kunnen wij onze kwaliteiten inzetten voor andere kwalen, zoals kanker.

Maurits de Brauw, Sjoerd Bruin, Yair Acherman en Arnold van de Laar, als bariatrische chirurgen verbonden aan het Medisch Centrum Slotervaart.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden