Opinie

'Hef verbod op verkoop van Mein Kampf op'

Laten we het verbod op de verkoop van Mein Kampf opheffen en daarmee vertrouwen hebben in het publieke debat, betoogt Christiaan Kwint, landelijk voorzitter van de liberale jongerenorganisatie JOVD. 'Dat levert meer op dan de symbolische vervolging van een Amsterdamse handelaar.'

Galeriehouder Michiel van Eyck biedt Hitlers 'Mein Kampf' te koop aan in zijn kunstgalerie The Totalitarian Art Gallery. Beeld anp

Vandaag begint het strafproces tegen de Amsterdamse handelaar Michiel van Eyck. Zijn misdaad? Het aanbieden van een historische versie van Hitlers Mein Kampf in zijn winkel.

De juridische onderbouwing luidt dat het boek beledigend is en aanzet tot haat, discriminatie en geweld. Het is daarmee het enige boek in Nederland waarvan de verkoop verboden is.

Symbool van de zwartste bladzijde uit onze geschiedenis
Er zijn weinig boeken die zo veel emoties oproepen als Mein Kampf. Hitlers creatie is uitgegroeid tot een symbool van de zwartste bladzijde uit onze geschiedenis. We hoeven ons nu echter niet bedreigd te voelen door het boek: het hangt van historische onjuistheden aan elkaar en elke inhoudelijke argumentatie ontbreekt. Alleen een legaal Mein Kampf kan met inhoudelijke en historische argumenten bestreden worden. Een illegaal Mein Kampf wordt weggedrukt naar een duistere hoek van de maatschappij, waar Hitlers walgelijke ideeën niet weerlegd worden.

Uiteraard is het bestrijden van haatdragende, antisemitische en racistische ideologieën een nobele doelstelling. Het verbieden van Mein Kampf draagt hier echter niet aan bij. In de Middeleeuwen en in Nazi-Duitsland werden ongevallige boeken op de brandstapel gegooid. De redenatie daarachter was dat met de vernietiging van een boek ook het gedachtengoed dat eraan ten grondslag ligt vernietigd werd. Uiteraard is dit een illusie. De geschiedenis leert ons dat het verbieden van opvattingen er niet voor zorgt dat deze verdwijnen.

Het is daarom verwonderlijk dat er nog steeds gedacht wordt dat het verbieden en vervolgen van opvattingen werkt. Waarom zouden mensen van opvatting veranderen als nooit aangetoond wordt waarom hun opvatting onjuist is? Door een verbod wordt er alleen duidelijk gemaakt dát een bepaalde mening slecht is, niet wáárom dat zo is.

De enige effectieve manier om aan te tonen waarom opvattingen slecht zijn, is in het publieke debat. Als we de verkoop van Mein Kampf verbieden, plaatsen we dit soort opvattingen buiten het debat, waardoor aanhangers nooit overtuigd kunnen worden van hun ongelijk. Dit terwijl het ongelijk van Mein Kampf gemakkelijk aan te tonen is. Het aantonen van Hitlers leugens geeft ons meer kans om zijn volgers te overtuigen van zijn ongelijk, dan door het verbieden van de verkoop van zijn gedachtengoed.

Nieuwe gezichten
Het is gemakkelijk om te denken dat het verbieden van Mein Kampf het probleem van het antisemitisme oplost. Dat doet het helaas niet. Antisemitisme heeft vele nieuwe gezichten: van Jean-Marie Le Pens antisemitische opmerkingen tot de 'quenelle' van de Franse komiek Dieudonné. Het is aan ons, de vrije burgers van dit land, om deze walgelijke ideeën te bestrijden met argumenten, om antisemieten te overtuigen van hun ongelijk. Laten we dan ook het verbod op de verkoop van Mein Kampf opheffen en daarmee vertrouwen hebben in het publieke debat. Dat levert meer op dan de symbolische vervolging van een Amsterdamse handelaar.

Christiaan Kwint is landelijk voorzitter van de liberale jongerenorganisatie JOVD


Galeriehouder Michiel van Eyck. Beeld anp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden