Column

Heerlijk tieren Romeinen tegen lelijke kerstboom

Goethe wist het al: Romeinen doen niets liever dan ruziemaken.

Een van de 600 extra beveiligers die zijn ingezet voor het nieuwjaarsfeest in Rome bij het Colosseum.

Het dranghek doet zijn naam eer aan. Honderden Romeinen die óf nooit van het concept rij hebben gehoord, óf er gewoon lak aan hebben, persen zich tegelijkertijd richting iets wat lijkt op een ingang. Een paar enorme, met toezicht belaste agenten grijpen af en toe iemand vast om te zeggen: 'inleveren die fles' of 'openmaken die rugzak', steevast gevolg door een Kapitein Haddock-achtige scheldkanonnade. Want waarom? Die man daar loopt toch ook gewoon door? Het is oudjaar en bijna 12 uur en...

Het is dat mijn vriendin en ik al een aardig gat in onze fles champagne hebben geslagen, anders zou ik misschien wel iets soortgelijks hebben gedacht als Goethe tijdens zijn Italienische Reise, 200 jaar geleden. 'Ik kan niks anders van dit volk zeggen dan dat het mensen zijn die nog in de natuurstaat leven', schreef hij. 'Het is ongelooflijk hoe niemand hier met een ander kan opschieten. De verschillende maatschappelijke lagen doen niets anders dan ruziemaken.'

Romeinen zijn inderdaad opvliegend, maar eerlijk is eerlijk, vanavond wordt het ze ook wel erg makkelijk gemaakt. De hoofdschuldige: burgemeester Virginia Raggi. Het was immers haar onzalige idee dit jaarlijkse nieuwjaarsfeest in het Circus Maximus te annuleren en tegelijkertijd al het vuurwerk in Rome te verbieden. Een goede manier om geld te besparen in een stad met ruim 13 miljard euro schuld, dacht ze.

Ik krijg de laatste weken steeds vaker medelijden met Raggi. Hoe ambitieus haar plannen afgelopen zomer nog waren, hoe genadeloos ze de laatste weken mislukken. Halverwege december deed de politie een inval in het stadhuis omdat haar vertrouwenspersoon smeergeld zou hebben aangenomen. Kort daarvoor ontsloeg ze een van haar topadviseurs vanwege een soortgelijke reden. Dat terwijl Raggi keer op keer beloofde een subiet einde te maken aan de hoofdstedelijke corruptie.

Toen moesten de feestdagen nog beginnen. Want vlak voor Kerst arriveerde de echte ellende in de vorm van 'de lelijkste kerstboom ter wereld' op het centrale Piazza Venezia. Niet begrijpend dat Rome Rome is dankzij een eeuwenoude en megalomane bouwzucht van zijn geldverslindende leiders, besloot Raggi een scheefstaand, kalend boompje neer te zetten met nauwelijks lampjes erin. Ook hiervoor was geld de reden. De bespaarde euro's wilde ze liever investeren in speeltuinen.

'Ik moet ervan kotsen', was een van de minst narrige reacties op de povere takkenbos. De boom vol gaten en behangen met afval stond symbool voor de stad onder Raggi, vonden veel Romeinen. Na honderden boze brieven ging de burgemeester overstag: ze besloot een beter opgetuigd exemplaar neer te zetten. Een boom die beter paste bij de glorie van Rome.

De 'lelijkste kerstboom ter wereld' op het Piazza Venezia.

De vrede leek voor even getekend, maar toen ging ze opnieuw in de fout door een vuurwerkverbod af te roepen en het jaarlijkse concert in het Circus Maximus te annuleren. En waar Romeinen op de boom nog hooguit wrevelig reageerden, waren ze oprecht woedend over de nieuwjaarsplannen. Er moest zelfs een rechter aan te pas komen die, gelukkig voor de vuurwerk- en feestminnende Romeinen, geen spaan heel liet van het verbod.

En dus staan tienduizenden Romeinen nu, in het laatste uur van 2016, voor de dranghekken die toegang geven tot het Circus Maximus en het Colosseum. Mijn vriendin en ik verwachten veel van het vuurwerk. Ik las ergens dat het antieke centrum van Rome iedere jaarwisseling oplicht, net zoals een huisfeestje opeens kan oplichten als iemand per ongeluk tegen het lichtknopje leunt. Dat was in de doorsneejaren, toen er nog geen feest- een vuurwerkverbod was geopperd. Als er voor Romeinen ooit een moment was om hun pijlen extra ostentatief de lucht in te jagen, dan moest het dit jaar zijn.

We zijn daarom gespannen als om ons heen tienduizenden Romeinen, soldaten in burger, vergroeide echtparen en slempende vriendengroepen beginnen af te tellen. Dieci, nove, otto...bijna gaat het licht aan.

Maar in het nieuwe jaar, zodra het gejuich en het geproost is weggestorven, blijft het donker. We zien geen indrukwekkende pijlen en geen fonkelende sluier van kruitdampen. Er klinken slechts een paar lullige knalletjes en er is wat sissend siervuurwerk boven het Colosseum. Werden de Romeinen hierom zo boos op hun burgemeester? Ter verdediging van dit povere groepje spattende vonken?

Het zal aan die inmiddels lege fles champagne liggen, maar even denk ik aan Raggi en aan wat voor ondankbare baan ze heeft. Maar als we twee uur later de metro in willen stappen, merk ik weer hoe aantrekkelijk het is Romein te zijn. Samen met tientallen anderen staan we tierend op het perron: er rijden nauwelijks metro's wegens een bezuiniging.

Het teleurstellende vuurwerk, waarvoor de Romeinen streden.
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden