Opinie

Heel logisch dat homo's rechtser worden

In 'Bang? Vlucht niet in homonationalisme' betogen Ayla Schneiders en Lisa Weeda dat de politieke voorkeur van de lhbt-gemeenschap verschuift. Dit zou volgens hen kunnen leiden tot een conservatief en xenofoob Nederland. Een volstrekt idiote redenering, betoogt Rob de Jong.

Homo's, lesbiennes, transgenders en biseksuelen lopen mee in de PrideWalk van het Vondelpark naar de Dam op de Roze Zaterdag tijdens EuroPride, 23 juli 2016. Beeld anp
Homo's, lesbiennes, transgenders en biseksuelen lopen mee in de PrideWalk van het Vondelpark naar de Dam op de Roze Zaterdag tijdens EuroPride, 23 juli 2016.Beeld anp

Ayla Schneiders en Lisa Weeda zien een tendens dat homo's steeds rechtser worden. Zo stemt 30 procent van de Franse gaykoppels op het Front National en kan in ons land de PVV rekenen op maar liefst 21 procent van de homo-vote. En daar zijn ze verbaasd over. Want zo stellen ze: 'Kies je voor een progressief, verbindend, open en tolerant Nederland of voor een conservatief en xenofoob Nederland?' Een volstrekt idiote redenering.

De verrechtsing onder homo's is een logisch en onvermijdelijk gevolg van de zwakke en toegevende houding van linkse partijen die, als het erop aankomt, altijd partij zullen kiezen vóór nieuwkomers in dit land met vaak intolerante godsdienstige overtuigingen en tégen de rechten van de homo's in ons land die lang gestreden hebben voor hun eigen vrijheid.

In Amsterdam loop je niet meer hand-in-hand over straat. Homofobie is sterk aanwezig onder grote groepen immigranten zoals Somaliërs. Islam en homoseksualiteit: ik hoef het u niet uit te leggen. Homo's kunnen weer terug in de kast. Maar het antwoord van progressief Nederland is versleten. Holle woorden als 'verbinden' en 'tolerantie' moeten onze vrijheidsrechten veilig stellen. Maar als puntje bij paaltje komt wordt er vooral veel weggekeken en moeten we gewoon begrip hebben voor de moeizame relatie van andere culturen met homoseksualiteit.

In Haarlem heeft een aantal partijen een initiatiefvoorstel aangenomen om homofobie te bestrijden daar waar het het meest voorkomt: onder allochtone groepen. Het CDA vond het aanvankelijk onnodig want 'er is niet echt een probleem'. De PvdA kon het maar niet unaniem eens worden voor steun, want het zou 'stigmatiserend kunnen werken'. Stigmatiserend voor wie? Is de angst voor stigmatisering zo groot dat je homofobie maar tolereert? Blijkbaar.

Zo lang we te maken hebben met massale immigratie van mensen uit landen waar homo's als minderwaardig worden behandeld, en die dat in hun culturele of religieuze overtuigingen meenemen, wordt de situatie voor homo's in ons land elke dag slechter. Daar helpt een bootjesparade niet meer. We importeren intolerantie.

Dat homo's rechtser worden had al veel eerder moeten gebeuren. Het gaat erom wie er pal staat voor onze vrijheidsrechten en wie dat uitspreekt. De dames noemen rechtse homo's bang. Bang? We zijn niet bang. We zijn strijdvaardig.

Het zwakke verhaald van Schneiders en Weeda, mede tot stand gekomen door Huis De Buren, let wel: gesubsidieerd door de Nederlandse overheid, slaat de plank volledig mis. Slaap zacht.

Ze vergeten dat er maar één vrijheid is. Na de homorechten staan andere rechten op het spel. Vrouwenrechten bijvoorbeeld. Het is tijd voor een duidelijk geluid. Wegkijken kan niet meer.

Rob de Jong is fractievoorzitter van de VVD Haarlem.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden