Ingezonden brievenDit schrijven onze lezers

Heel Holland slim met onderwijs-tv

De ingezonden lezersbrieven van donderdag 14 januari.

Redactie
Gezin met drie kinderen werkt vanuit huis, terwijl de kinderen ook thuis scholing krijgen vanwege de tijdelijke sluiting van scholen.  Beeld Joris Van Gennip
Gezin met drie kinderen werkt vanuit huis, terwijl de kinderen ook thuis scholing krijgen vanwege de tijdelijke sluiting van scholen.Beeld Joris Van Gennip

Brief van de dag

Als televisiezender NPO1 dagelijks van 8 uur tot 17 uur – zonder reclamespotjes tussendoor – enkel onderwijsprogramma’s zou uitzenden, dan zou het onderwijspeil in Nederland razendsnel stijgen. Dan zouden alle kinderen elke dag een half uur geschiedenisles kunnen krijgen. Klokhuis heeft dat al klaarstaan: leuk en leerzaam tegelijk.

Gevolgd door een half uurtje natuurkundeles met proefjes die je ook zelf kunt uitvoeren. Daarna een topografiekwis van grootouders tegen kinderen. Een dagelijks dicteetje dat op maandag makkelijk begint en gaandeweg de week steeds moeilijker wordt. Hoeveel dagen kun jij meedoen?

Tijdens de lunchpauze leer je alles over goed handenwassen, lichaamsverzorging met een knipoog, en gymnastiekoefeningen voor in de huiskamer. Na de lunch een kwartiertje ‘sommenuitleg’. Op maandag voor groep 3/4, dinsdag 4/5,woensdag 5/6, donderdag 6/8 en vrijdag 7/8. De ene week geldrekenen, de andere week tafels, enzovoort.

Nog een half uurtje Engelse les, een tekenopdracht, dansen op muziek en een gedicht schrijven. Voor je het weet is het 17 uur. En vooral: geen toetsen! Zo eenvoudig kan het zijn.

Heel Holland Slim, want ook de ouders en grootouders kijken mee.

Trijntje de Wit-Gosker, oud-docent en onderwijsontwikkelaar, Zwolle

Brits gevaar

Premier Rutte liet er geen misverstand over bestaan: de Britse variant is de nieuwe, gevaarlijke vijand. De bevolking wacht mogelijk zelfs een avondklok. Burgers en bedrijfsleven zijn zo goed als opgesloten. Maar wel twintig vluchten per dag uit hotspot Londen toelaten, met een tot drie dagen oude test – die dus nietszeggend is.

Allemaal mensen die kennelijk heel erg belangrijk zijn of allemaal extreme familieomstandigheden hebben. Kan Rutte niet in lockdown?

Danny van Geldorp, Amsterdam

Avondklok

De avondklok zou in Nederland gevoelig liggen omdat het aan de Tweede Wereldoorlog doet denken. Een kulargument: je moet minstens 80 zijn om je dit daadwerkelijk te herinneren, het lijkt mij niet dat dit de groep is die elke avond na tienen nog de deur uit gaat. Daarnaast vertonen alle maatregelen die we tot nu toe hebben gezien al gelijkenissen met de onvrijheden van toen.

Wat pas echt aan oorlog doet denken, zijn de beelden van de noodsituatie in Engeland, die ook in Nederland realiteit kunnen worden. Die avondklok: niemand wil het, maar als het moet, dan moet het.

Veerle Siegerink, Utrecht

Oorlog

Nederland, de wereld is in oorlog met het virus. Toch lijkt het alsof er maar een deel van de bevolking dit beseft en zich aantrekt. Als de premier ons toespreekt op televisie, dan kan ik met gemak zappen naar First Dates of een ander onschuldig programma. Terwijl Rutte ons aan ons verstand probeert te brengen dat we ons lot voor een deel in eigen hand hebben, en de doventolk deze boodschap in gebaar ondersteunt, zijn hele volksstammen ergens anders mee bezig.

Als het landsbelang in het geding is, zouden dan niet alle zenders – inclusief de commerciële zenders – tijdelijk plaats moeten maken voor de boodschap van onze premier? Is de gebarentolk genoeg? Is het niet van belang om ook de Nederlanders die de taal niet machtig zijn aan te spreken met een tekstbanner onder in het beeld met Arabisch en Engels?

Zo weet je zeker dat er zoveel mogelijk mensen de belangrijk boodschap ontvangen. Op die mensen na die de tv en radio toch uitschakelen.

Danny Klein, Noordwijk

Lummelen

De kinderen van nu worden waarschijnlijk zo’n 100 jaar oud. Met dat perspectief voor ogen zouden we toch niet dramatisch hoeven doen over een jaartje vertraging op de basisschool?!

Hou toch op. Haal die druk eraf! Laat ze lekker een jaartje lummelen. Is echt niet erg. Lijkt me zelf heerlijk!

Jan Bekhuis, Arnhem

Leerschool

Met ontsteltenis luistert Nederland naar de harteloze aanpak bij vermeende fraudeurs van sociale gelden. De wet is hard. De uitvoerders ook.

Ik werkte jaren geleden, als stagiaire op een sociale dienst. En het geluk van mijn opvoeding daar was mijn menselijke chef. Als iemand het nodig vond te rapporteren dat meneer X toch wel erg vroeg van huis vertrok terwijl hij een uitkering genoot (genoot!) antwoordde mijn chef: ‘Als ik ga vissen sta ik ook vroeg op’. Als iemand het nodig vond te vertellen dat meneer Y een groentetuin had, antwoordde mijn chef: ‘In de stad kun je aan het einde van de marktdag van alles oprapen’.

Ik werd opgevoed met vertrouwen en relativering. Niet met achterdocht en wantrouwen. Compassie met de medemens die het al moeilijk genoeg had. Achteraf de beste leerschool.

Carla Schoolderman, Harderwijk

Boodschap

Zat daar nou een verstopte boodschap in de persconferentie van onze minister-president? Werd daar niet een voorschot genomen op de uitkomst van de ministerraad? Het kabinet mag dan volgende week ‘demissionair’ zijn, Rutte heeft eindelijk zijn ‘missie’ gevonden: De Tweede Kamer zal instemmen met een ‘missionair’ coronakernkabinet en Rutte kan vervolgens als redder des vaderlands als lijsttrekker de verkiezingen in. Hoezo heeft de man geen visie?

Peter van de Meerakker, Westzaan

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden