Opinie

'Heeft Popov toch snel opvolging gekregen'

Dit schrijven lezers van de Volkskrant over de president Donald Trump. De overige lezersbrieven uit de krant van zaterdag 12 november leest u hier.

Een man verkleedt zich als Trump, of als clown? Beeld afp
Een man verkleedt zich als Trump, of als clown?Beeld afp

Achterlijk?

Briefschrijver Harry van den Dungen kwalificeert het Amerikaanse systeem met kiesmannen als achterlijk. Dit zou weleens kunnen meevallen, omdat op deze wijze dunbevolkte staten niet geheel overvleugeld worden door dichtbevolkte met grote steden als New York. Verhoudingsgewijs telt de stem van iemand uit Wyoming of Montana wat sterker.

Het redelijke hieraan is dat staten die met weinig inwoners het beheer moeten waarmaken over uitgestrekte arealen land en bossen, over bergen en moerassen, tenminste nog iets in te brengen hebben in het federale beleid. De stedelingen zouden die belangen kunnen verkwanselen. Anders gezegd: een land omvat meer dan alleen mensen.

Marcel Gerrits Jans, Groningen

Volkomen mataglap

Frits Bolkestein vindt de overwinningstoespraak van Donald Trump goed. 'Hij wil de president van alle Amerikanen zijn', schrijft Bolkestein. Ik denk dat Bolkestein zich iets te makkelijk laat sussen. Die speech had de oprechtheid van een haatimam die voor de camera's 'islam is liefde' prevelt.

De visieloosheid was soms lachwekkend: 'We zullen gaan dromen van dingen voor dit land. En mooie dingen. En succesvolle dingen.'

Minder lollig is het vooruitzicht van wat Trump waarschijnlijk gaat doen als zijn beloofde economische wederopstanding uitblijft. Waarschijnlijk zal hij regeren volgens het recept van Poetin en Erdogan: het cultiveren van binnen- en buitenlandse vijandbeelden, het kweken van paranoia en opgefoktheid. Wie zich niet achter hem schaart, is een landverrader. Vrije media en wetenschap worden verdacht gemaakt en ingeperkt.

Net als sommige anderen haalt Bolkestein de reacties op de verkiezing van Ronald Reagan in herinnering. Ik geloof echter niet dat Reagan zo sterk de sfeer van lynchings en gewapende eigenrichting opriep als Donald Trump. De Ku Klux Klan betuigt niet zomaar zijn steun aan een kandidaat.

Wellicht heeft het presidentschap inderdaad een matigende invloed op Trump. Dat moet haast wel, want wat hij tijdens de campagne uit zijn losse pols liet rollen, was volkomen mataglap. Maar door Trumps racistische, geweld zaaiende gevaar te relativeren, is Bolkestein het spiegelbeeld van de linkse wegkijker.

Jeroen Teitler, Amsterdam

Net als sommige anderen haalt Bolkestein de reacties op de verkiezing van Ronald Reagan in herinnering. Beeld anp
Net als sommige anderen haalt Bolkestein de reacties op de verkiezing van Ronald Reagan in herinnering.Beeld anp

Opvolger

Heeft Popov toch nog snel een opvolger gekregen.

Willem van Starkenburg, Apeldoorn

's Werelds grootste clown, Popov, is onlangs overleden. Beeld epa
's Werelds grootste clown, Popov, is onlangs overleden.Beeld epa

Respect s.v.p.

De democratie heeft gesproken. En hoe! Tijdens de verkiezingen hebben de kandidaten elkaar in woord en daad tot op het bot afgebroken en aanhangers hebben elkaar dood gewenst. Nu de stemmen zijn geteld feliciteren wereldleiders Donald Trump met zijn overwinning.

Het kost de meesten zichtbaar moeite om hun woorden geloofwaardig uit te spreken. Maar ze kunnen er niet omheen, want de democratie heeft gesproken. Van de eens zo waardevolle grondgedachte over respectvol samenleven met elkaar is nog maar bitter weinig over.

Er zal naar ik vrees een hoop ellende over ons heen moeten komen, voordat we opnieuw kunnen waarderen wat democratie in de kern eigenlijk betekent: respectvolle politiek.

John Rouvroye, Maastricht

Licht

'There is a crack in everything. That's how the light gets in.' Een wereld met Trump, maar zonder Leonard Cohen; 2016 heeft wel erg veel barsten opgelopen om het licht door te laten.

Pieter Barnhoorn, Leiden

Trump en Nederland

Is het erg dat Trump president wordt? Nee! De politieke marges zijn in een periode van vier jaar gelukkig smal. Wat wel erg is, is dat gekakel op de televisie over Nederland. Politici die omstandig komen uitleggen waar ze de fout in zijn gegaan en hoe ze het beter zouden kunnen doen. Bij die verhalen blijf ik toch steeds de indruk krijgen dat ze het echt niet snappen.

Zo'n drie jaar geleden heb ik na veertig jaar het lidmaatschap van de PvdA opgezegd. De reden: het grote ongenoegen dat nu zo duidelijk in de VS aan de oppervlakte komt dat politici niet naar ons luisteren. Met droge ogen verdedigde de PvdA de maatregel dat ouderen die bij hun kinderen zouden gaan inwonen, gekort zouden worden op de AOW, de mantelzorgboete.

En dat terwijl die andere partijgenoot de miljarden rijkelijk liet vloeien naar banken die er zakelijk een potje van hebben gemaakt. Dat is wat mensen dwars zit. En dan met name ook de neerbuigendheid naar hen.

Dus geen goedkope marketingtrucs, maar echt naar de mensen luisteren en zorgen dat hun positie verbetert, hun kansen op maatschappelijk succes vergroot worden. Voorbeeldje? Geen goedkope (en uitgebuite) Polen op Nederlandse vrachtwagens (dus ook geen flauwe excuses als globalisering).

Hans Kuypers, Arnhem

Archie Bunker

Ik denk dat Archie Bunker uit All in the Family in zijn nopjes is met deze uitslag, en dat Edith in de keuken staat, en overeenkomstig de laatste zin uit Een ontgoocheling van Willem Elsschot, 'wenend de soep proeft'.

Peter Noordermeer, Dreischor

Archie en Edith. Beeld getty
Archie en Edith.Beeld getty

Het grote vingerwijzen

Nu Trump 'onverwacht' heeft gewonnen, begint de boetedoening dan wel het vingerwijzen: de media en de elite hebben de zwijgende minderheid over het hoofd gezien en niet serieus genomen. Maar 'de elite' en 'de media' bestaan niet. The Daily Show is media, maar Fox News ook. Clinton is elite, maar Trump ook.

Het is eerder zo dat de verliezers van het (kapitalistische) systeem van zich hebben laten horen en een dikke middelvinger naar de winnaars hebben opgestoken. De ironie is dat ze dat hebben gedaan door te stemmen op een kapitalist pur sang, op een man die zich op zijn hebberigheid en zijn zucht naar geld laat voorstaan.

De vraag die de 'winnaars' zich zouden moeten stellen, is hoe ze het systeem zo kunnen veranderen dat ook de verliezers nog willen blijven meespelen.

Maar zo lang de echte winnaars van de vrije markt types als Trump zijn - mensen die hun eigenbelang vooropstellen en drijven op cynisme - en de verliezers blijven geloven dat ze de jackpot nog een keer kunnen winnen - een sentiment waar Trump nadrukkelijk aan appelleert - ben ik bang dat een 'beter' kapitalisme nog ver weg is.

Peter Jamin, Utrecht

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden