Hebben wij een Pearl Harbour nodig?

Het pamperen van islamitische terroristen en jihadhuurlingen gaat onverdroten voort.

De vrachtwagen waarmee de aanslag werd gepleegd op de Kerstmarkt in Berlijn.Beeld epa

De kop van de Washington Post spreekt boekdelen : Troubled Berlin attack suspect sought better life in Europe. De krant was er dus niet zeker van dat Anis Amri het gedaan had maar wist al wel meteen te melden dat de arme knul enkel naar Duitsland gekomen was voor een beter leven. Na 'les événements' in Berlijn gaat het pamperen van islamitische terroristen en jihadhuurlingen onverdroten door.

De Duitsers - totaal doorgeslagen in hun politieke correctheid - plaatsten op het opsporingsbericht van de massamoordenaar een balkje voor diens gezicht. De privacy van de arme gelukszoeker mocht eens worden aangetast. Het deed mij denken aan het faits divers dat op 15 januari 2015 in deze krant stond: Mohamed el A. en Hakim B. worden met bivakmutsen, gevechtskleding, walkietalkies en zonnecelopladers aangehouden in Duitsland, onderweg naar Syrië.

Het OM acht het voorbereiden, faciliteren en samenspannen voor terroristische misdrijven in Syrië bewezen. Volgens de rechter echter hebben de twee niks strafbaars gedaan, laat staan dat sprake is van een misdrijf met terroristisch oogmerk. Hij spreekt de twee mannen daarom volledig vrij. Na een half jaar voorarrest mogen de twee Arnhemmers lekker naar huis met een elektronische enkelband om. Hun advocaat vindt die enkelband echter buitenproportioneel. Die klemt te zeer en is hinderlijk bij het kickboksen. En ja hoor, de enkelband mag af.

Ronddolende tijdbommen

Overigens werd begin dit jaar in hoger beroep dertig maanden cel geëist tegen het tweetal, waarvan tien maanden voorwaardelijk. Mogen jongens die met plannen voor een aanslag rondlopen zich vrijelijk bewegen? Of moeten zij een enkelband om krijgen dan wel in preventieve hechtenis genomen worden?

Na de islamitische terreur in Parijs, Brussel, Nice en Berlijn zijn dat vragen die we niet meer kunnen ontlopen. Een aanslag in Nederland mag immers redelijkerwijs verwacht worden, als we zo naar de statistiekjes kijken van de ons omringende landen. Ik weet niet precies hoeveel tijdbommen er in Nederland rond dolen. De AIVD weet dat wel. Maar ik ken het protype van deze jongens maar al te goed.

Het wemelt in de Lage Landen van de illegale Naffers (de term die Bureau Warmoesstraat gebruikte voor Noordafrikanen). Tot ik een jaar of wat geleden mijn leven beterde en een nette kerel werd, waren de Naffers mijn leveranciers van uiteenlopende soorten geestverruimende doch zeer verslavende drugs.

Toen speelde Syrië nog niet en waren het 'rebels without a cause.' Ze hadden een route dwars door Europa, van Algeciras, Madrid, Barcelona, Marseille, Parijs, Brussel naar Amsterdam. Overal hadden ze familie zitten, overal hadden ze safehouses. Diezelfde drugslijnen worden nu gebruikt door types als Anis Amri. Toen ik Brussel: Eurabia schreef, kwam ik ze overal tegen in Molenbeek, die types met de levensgevaarlijke mix van zware criminaliteit en jihadkoorts. Het waren 'rebels with a cause' geworden.

Islamknuffelaars

Op de Vlaamse TV vertelde ik live over mijn ervaringen en zei ik tot ontzetting van de vragensteller dat het niet lang meer zou duren voor Brussel door een aanslag zou worden opgeschrikt. Ik was meteen persona non grata in Belgikistan.

Na de aanslagen in Brussel zei ik in een interview met deze krant: 'Enkelbanden om, paspoorten afpakken, uitkeringen bevriezen, en naar een opvoedingskamp sturen. Die teruggekeerde Syriëgangers moet je in ieder geval niet belonen. Al die Marokkanen zijn al genoeg gepamperd door een leger aan welzijnswerkers. Elke aanpak heeft gefaald, van de wijkvader tot de psycholoog: niets heeft gewerkt. Je moet ze hard aanpakken. Het zijn keiharde lui, getrainde terroristen. De ergsten moet je, zoals Lubbers dat dertig jaar geleden al riep, naar een opvoedingskamp sturen. Laat ze lekker in Drenthe in de grond spitten.'

Als ik nu voorspel dat een aanslag in Nederland een kwestie van tijd is is, kijkt niemand daar meer van op, zeker nu bewezen is dat Anis Amri met een geladen pistool op zak tienertoerde door Nederland. Waarom doen we niet al het mogelijke om een bloedbad te verijdelen? De potentiele aanslagplegers zitten al op de radar van de veiligheidsdiensten. Laat de AIVD maar de lijst overhandigen aan de opsporingseenheden.

Ik hoor de morele en ethische bezwaren van de Pechtolds van deze wereld al. 'Dat kan niet en dat mag niet.' 'Een onrechtmatige inperking van de burgerrechten van medelanders met een migratie achtergrond'. 'Wat zal het Europees Hof voor de Mensenrechten daar wel niet van zeggen?' Wanneer besluiten we dat nood wet breekt? Of moeten we toch nog eventjes eerst maar die grote aanslag in Amsterdam afwachten?

In de Lage Landen strijdt een toom islamknuffelaars voor de onvoorwaardelijke acceptatie van de salafistische islam als zuil in een volledig ontzuilde samenleving. Het zijn fellowtravellers als David Van Reybrouck, Tom Lanoye, Sunny Bergman en Anja Meulenbelt. Na iedere aanslag disculperen deze apologeten de daders door ze weg te zetten als loslopende, zielige, eenzame gekkies. De islam heeft het nooit gedaan want die verkondigt en verspreidt immers enkel liefde. Hebben we een Pearl Harbor nodig om de reeds uitgebroken oorlog in te gaan?

Arthur van Amerongen is schrijver en journalist

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden