Opinie Commentaar

Hebben we een minister die diep in zijn hart vindt dat de integratie gedoemd is te mislukken?

Slaagt de minister erin de Kamer ervan te overtuigen dat integratie in zijn ogen wel degelijk mogelijk is?

Minister Stef Blok van Buitenlandse Zaken (VVD) staat de pers te woord op het Binnenhof . Beeld ANP

Minister Blok is er druk mee. Niet alleen Suriname (‘een failed state’) kreeg excuses. Ook Singapore (‘een klein minilandje, extreem selectief in z’n migratie’), Tsjechië en Polen (‘daar lopen helemaal geen gekleurde mensen, die hebben daar geen leven’) hebben van de minister inmiddels begrepen dat hij het zo niet had moeten zeggen. Evenals de Caribische delen van het Koninkrijk, die zich stoorden aan Bloks opmerking dat hij geen enkele geslaagde multiculturele samenleving kent. Zoveel rechtzettingen wegens één praatje in kleine kring dat is nog niet vaak vertoond.

Na terugkeer van vakantie ging Blok ook in eigen land nog eens door het stof. Zijn uitspraken waren ‘ongelukkig’ en ‘onzorgvuldig’. Hij beklemtoont dat hij ‘op een geen enkele manier een vrijbrief voor racisme’ wilde geven toen hij zei dat mensen nu eenmaal niet goed in staat zijn binding aan te gaan met onbekende mensen. ‘Die uitspraak had ik niet moeten doen.’

Blok hoopt dat het genoeg is om de schade te beperken tot een deuk in zijn imago als hoofd van de Nederlandse diplomatie. Al zal het nog een tijdje duren voordat hij op zijn eigen ministerie weer voor vol wordt aangezien, de minister heeft er zelf kennelijk nog vertrouwen in.

Om dat vertrouwen ook te behouden in de Tweede Kamer en bij de coalitiepartners D66 en ChristenUnie in de eerste plaats zal nog iets meer nodig zijn. Want Blok beseft nu wel dat hij het omwille van zijn positie allemaal beter niet zo had kunnen zeggen, maar is hij daarmee ook van mening veranderd? Of hebben we een minister die diep in zijn hart vindt dat de integratie gedoemd is te mislukken omdat integreren nu eenmaal niet onze natuur zit? Een minister ook die meent dat integratie niet kan leiden tot een ‘vreedzaam samenlevingsverband’?

Premier Rutte zei vrijdag dat Nederland zelf, met vallen en opstaan, toch als voorbeeld zou kunnen dienen. ‘In het algemeen slagen wij erin fatsoenlijk met elkaar samen te leven.’ Als Blok als minister overeind wil blijven, zal hij de indruk dat hij er eigenlijk anders over denkt met meer overtuigingskracht moeten wegnemen dan hij tot nu toe heeft gedaan.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.