Ingezonden brievenDit schrijven onze lezers

‘Hebben modeketens nog niet gehoord van consuminderen?’

Dit zijn de ingezonden lezersbrieven van dinsdag 19 januari.

Inpakken van bestellingen bij Shoeby-winkel in Oosterhout. Beeld Raymond Rutting / de Volkskrant
Inpakken van bestellingen bij Shoeby-winkel in Oosterhout.Beeld Raymond Rutting / de Volkskrant

Brief van de dag

Met toenemende verbazing las ik het interview met de oprichter van modeketen Shoeby dit weekend. De tegenstrijdigheid tussen ‘De magazijnen puilen uit’ en ‘Ik heb nu al de winterkleding voor 2022 besteld’ getuigt van weinig maatschappelijk besef. Waarom bestelt de modeketen nieuwe winterkleding als de ‘oude’ nog in het magazijn ligt? Is men niet op de hoogte van de opkomst van consuminderen en ethisch geproduceerde kleding?

Eenieder die stopt met fast fashion weet dat het het duurzaamst is om eerst een poos helemaal niks te kopen, dan te kijken wat je écht nodig hebt (of, als keten: wat voor lange tijd verkoopbaar is) en dat dan zo duurzaam mogelijk aan te schaffen (of: te laten produceren, met respect voor werkomstandigheden en leveranciers). Om geldproblemen in het aankomende lenteseizoen te voorkomen, kan ik deze stappen ook van harte aanbevelen aan Shoeby.

Echica van Kelle, Amsterdam

Vertrouwen

Het kabinet is gevallen. Tekortgeschoten in zijn plicht om voor de zwakkeren op te komen. En wat zijn de consequenties? Je bepaalt daarna niet zelf of je in staat bent de resterende taken uit te voeren. Dat doet een ander. De Tweede Kamer is nu aan zet. Zou terugkeer van de falende bewindslieden in een nieuw kabinet het resterende vertrouwen in het openbaar bestuur niet uithollen? Wordt het geen tijd voor een motie met als strekking ‘einde politieke carrière’ voor door de Tweede Kamer te noemen personen?

Maarten Geerdes, Castricum

Fietsartiest Rutte

Een mooie foto in de zaterdagkrant: Mark Rutte is naar Huis ten Bosch gefietst om het ontslag van het kabinet aan te bieden. Ik stel me voor dat hij sierlijk heeft gezwierd over Haagse paden en rotondes, vrolijk zwaaiend naar tegenliggers en voetgangers. Is dat tochtje niet symbolisch voor hoe hij al jaren door politiek Den Haag fietst en de bochten neemt? De fietsartiest zou zo het circus in kunnen.

Dirk Lont, Waddinxveen

Ambtenaren

Het kabinet is gevallen. Maar hoe zit het eigenlijk met al die ambtenaren bij de Belastingdienst, die daadwerkelijk bezig waren de ouders kapot te maken? Hoeveel van hen hebben ooit bezwaar gemaakt? Mogen ambtenaren bezwaar maken tegen de uitvoering van een wet, als zij zien dat de uitvoering onrechtvaardig en schadelijk voor burgers uitpakt? Worden ze dan ontslagen? Zoekt de regering intelligente uitvoerders of kritiekloze volgers? Is het niet zo dat zij al jaren geleden het door Omtzigt en Leijten gevonden onrecht aan de kaak hadden kunnen stellen?

Jenneke Vrijenhoek, Geldermalsen

Van het gas af

Midden vorige eeuw stapte Nederland massaal over van stadsgas naar aardgas. Overal werden alle apparaten, fornuizen, geisers en toestellen, gratis omgebouwd en als dat niet kon gratis omgeruild. Wij hadden in de keuken een kolenfornuis. Daar kwam een kloek aardgasfornuis voor in de plaats. Vervolgens heeft Nederland veel betaald voor iets wat al ons eigendom was, de nationale bodemschat aardgas.

Van het gas af? Prima! Maar dan op rekening van de gaswinners, de uitbaters en vooral de staat. Wim Kan had in zijn oudejaarsconference van 1963 volkomen gelijk: ‘Ze boren en ze wroeten ondergronds, enkel Urk is nog van ons....van Vaals tot Appelscha, de kerel die de meter licht woont in Amerika...’

A. Schelfhout, Oudwoude

Objectief

In het artikel ‘Waarom honen we Trump, maar Wilders niet?’ van Leo Lucassen bekritiseert hij dat de NOS en andere nieuwszenders het verkiezingsprogramma van de PVV ‘tamelijk kritiekloos brachten als nieuws’. Hij vindt blijkbaar dat nieuwszenders een kleur moeten aanbrengen en moeten uitmaken wat wel en niet correct is. Laten we blij zijn met het feit dat het nieuws in Nederland nog steeds objectief en betrouwbaar wordt gebracht. Commentatoren zijn nodig en daar zijn er genoeg van, maar ongekleurde, objectieve nieuwsbronnen zijn een voorwaarde voor het voortbestaan van de democratie.

Leo Verdegaal, Bergen

Superwinsten

Wat als de supermarkten hun grote winsten nu eens gebruikten voor een verandering in hun beleid. Ze kunnen bijvoorbeeld de boeren een betere prijs betalen. Ze kunnen besluiten uitsluitend nog vlees en eieren te verkopen met drie sterren van de dierenbescherming. Ze kunnen mensen beter helpen gezonder te leven. Al die buitensporige winst hoeft toch niet alleen naar de aandeelhouders te gaan?

Netty van Lookeren Campagne, Amsterdam

Lijntje coke

In 2020 is in totaal 115 ton coke, bestemd voor Nederlandse havens, onderschept. Voor een flink deel wordt cocaïne weer uitgevoerd, maar om een indruk te geven: dat zijn ruim 130 ‘lijntjes’ voor iedere Nederlander.

Niek van Dijk, Amsterdam

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden