'Hebben christenen echt zo veel moeite met het Bijbelse beeld van een God die ons mensen op de proef stelt?'

De ingezonden lezersbrieven van dinsdag 19 december.

Koning Willem-Alexander en koningin Máxima op audiëntie bij paus Franciscus.Beeld anp

Brief van de dag: Blijf af van onwelgevallige bijbelteksten

De haarkloverij over de zesde (?) bede in het Onze Vader draait om twee Griekse woorden in twee tekstjes uit het Tweede (Nieuwe) Testament.

In Matteüs 6,13 en Lucas 11,4 staat in krom vertaald Nederlands letterlijk: 'en niet inbreng ons naar de proef'.

Paus Franciscus vindt 'en breng ons niet in beproeving' volgens Peter de Graaf geen correcte vertaling. Waarom niet? Hebben de paus en een 'kritische liturgievernieuwer' als Huub Oosterhuis in zijn kielzog moeite met het Bijbelse beeld van een God die ons mensen op de proef stelt?

Is het een aanrader voor paus en Oosterhuis het verhaal van het offer van Izaak door Abraham te herlezen? 'Hierna gebeurde het dat God Abraham op de proef stelde.' (Genesis 22).

Sla het hele Bijbelse boek Job er nog eens op na om te concluderen dat uitgerekend de goddelijke beproeving hierin een letterlijk existentieel thema is.

Houden sommige christenen dan nooit op onwelgevallige Bijbelteksten om te buigen in vertalingen waarmee men beter kan leven? Het is wettelijk toegestaan en we kunnen er zeker de Kerst mee in. Maar close reading van de Griekse tekst verbiedt een Oosterhuisvertaling als 'houd ons staande in de beproeving'.

Paul Verheijen, Nijmegen

Onze Vader

Voor een oorspronkelijk katholieke krant is het wel erg sukkelig dat jullie een protestantse versie van het Onze Vader katholiek noemen. Katholieken hebben het niet over 'schuldenaren', maar over 'zoals wij aan anderen hun schuld vergeven'. En ze spreken niet over 'verzoeking' maar over 'bekoring'. Kom op jongens, een beetje bij de les blijven!

Bridget Kievits, Haarlem

Leid ons niet in het koren

Ik las in het artikel 'Haarkloverij om het gebed bij uitstek' de katholieke versie van het Onze Vader. Met de nu omstreden zinsnede: 'en breng ons niet in beproeving'.

Ik ben opgegroeid in een katholiek gezin in Twente - waar niet het vrolijke Roomse leven gevierd werd maar eerder een calvinistisch levensgevoel overheerste - en leerde: 'en leid ons niet in bekoring'. Mijn moeder maakte daarvan: 'en leid ons niet in het koren'. Dat heb ik jarenlang braaf gebeden.

Pas veel later, toen ik The Catcher in the Rye van J.D. Salinger las, begreep ik wat ze bedoelde.

Marja Morskieft, Nijmegen

Stoppen met fossiel?

Stoppen met fossiele brandstoffen kon wel eens lastiger zijn dan wordt voorgesteld. In de eerste plaats doordat een warmtepomp voor bestaande woningen véél te duur is. Ruim 5.000 euro duurder dan een hoogrendements-ketel; dat verdien je bij een gasverbruik van 90 euro per maand nooit terug, ook al doordat de elektriciteitsrekening een aantal tientjes omhoog zal gaan. Grotere aantallen warmtepompen en ruime subsidies kunnen dit probleem in de toekomst wel wat verkleinen.

Veel erger is dat warmtepompen elektriciteit nodig hebben. Als je die elektriciteit met fossiele brandstoffen moet opwekken, valt het hoge rendement van de warmtepomp volledig weg tegen het lage rendement van opwekking en transport. Duurzame windenergie of zonne-energie is op mistige decemberdagen niet voorhanden. Kernenergie is nog niet gewenst.

Alvorens de cv-ketel echt naar de schroot kan, zul je dus eerst de opslagproblemen of de transportproblemen van elektrische energie moeten oplossen. Tot die tijd moeten we elkaar niets wijsmaken.

Jan Verkade, Uelsen (Duitsland)

Gewetensnood

Ankie Lok stelt dat familieleden in gewetensnood kunnen komen als zij daders erbij lappen doordat ze dna hebben afgestaan. Laten we nu eens de andere kant op redeneren: een potentiële dader realiseert zich, voordat hij een vrouw van haar fiets aftrekt om haar te verkrachten en te vermoorden, dat de kans tegenwoordig steeds groter is dat hij gepakt wordt op zijn dna-sporen, direct of indirect. Door deze ingeving besluit hij de betreffende vrouw niet te grazen te nemen. In het geval van Milica van Doorn zou dit betekenen dat ze nu waarschijnlijk nog zou leven, wellicht een gezin met kinderen had gehad of een carrière in het bedrijfsleven. Of allebei. Ik denk dat de familieleden van slachtoffers daar geen gewetensnood over zouden hoeven hebben.

Charlotte van Nimwegen, Utrecht

Windei

Weer een genadeloze ontmaskering. Er blijkt in maisbrood van de Jumbo helemaal geen mais te zitten. Het leverde de producent het Gouden Windei 2017 op.

Aan kalfsleverworst van de Aldi komt geen kalfje te pas. Maar veel erger is het volgende. Wist u dat in tijgerbrood... En wij maar denken dat je na zo'n sneetje aan het jagen in de jungle kon beginnen.

Coen de Jonge, Peize

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden