Opinie

Hbo-student loopt onverdiend studievertraging op

Door verzwaring van de diploma-eisen en slecht onderwijs stijgen de studieschulden van studenten.

Studenten aan Inholland. Beeld anp

Steeds minder hbo'ers halen hun diploma in vijf jaar, kopt de NOS deze week op internet. Voor degene die zich het lot van de student aantrekt, zal dit geen nieuws zijn.

In 2010 was ik als juridisch adviseur van studentenorganisaties betrokken bij de problemen rond de door Inholland verstrekte diploma's. In goed overleg met het college van bestuur van Inholland, destijds onder voorzitterschap van Doekle Terpstra, werd gezocht naar oplossingen voor vijftienhonderd recent afgestudeerden die tijdens sollicitaties te lijden hadden onder het slechte imago van hun opleiding.

Daarnaast was onze zorg dat aan 86 afgestudeerden volgens de Inspectie van Onderwijs ten onrechte een diploma was afgegeven omdat hun examen of opleiding hbo-onwaardig was.

Onder druk van een naderend Tweede Kamerdebat werden er afspraken gemaakt voor het eerste reparatietraject Hoger Onderwijs ten behoeve van oud-studenten.

Aan velen zal zijn ontgaan dat er sindsdien bij andere hbo-opleidingen nog een aantal reparatietrajecten zijn gevolgd. Het initiatief daartoe kwam veelal vanuit de studentenorganisaties na klachten van studenten, en de reparatietrajecten werden vormgegeven naar het model van Inholland.

Deze opvolgende reparatietrajecten hadden echter een andere doelgroep dan afgestudeerden. In deze reparatietrajecten ging het veelal om studenten die vertraging opliepen bij het afstuderen. De oorzaak was dat het onderwijs tekortschoot als voorbereiding op de (verzwaarde) exameneisen. De aandacht van de opleidingen was immers gericht op de procedure van examinering en de eisen die de inspectie aan het niveau van het examen stelde. Te vaak is eraan voorbijgegaan dat ook het bestaande curriculum aan de nieuwe eisen moest worden aangepast en dat gaten in kennis bij studenten voor het afstuderen moeten worden gerepareerd.

Tijdens de expertmeeting in het kader van het wetsvoorstel voor het leenstelsel heb ik mijn zorgen hierover onder de aandacht gebracht bij de Eerste Kamer. Ik heb gezegd dat door verzwaring van de diplomaeisen een onbelemmerde studievoortgang van de student niet kan worden gegarandeerd. Dit mede doordat door bezuinigingen in het verleden het onderwijs niet langer voldoet aan de vereiste kwaliteit.

Dit signaal was voor Eerste Kamerlid Ruard Ganzevoort reden de minister te verzoeken nader onderzoek te doen naar de rechtspositie van de student. Dit onderzoek heeft inmiddels plaatsgevonden en deze zomer schrijft de minister aan de Tweede Kamer dat de rechtsbescherming van de student voldoende is geborgd en deels wordt overgelaten aan de instellingen zelf.

Op deze conclusie van de minister en op het onderzoek dat daaraan ten grondslag ligt, is het nodige af te dingen. Zeker nu de Inspectie van het Onderwijs zowel in 2009 als in 2015 heeft geconstateerd dat de onafhankelijke examencommissies in het hoger onderwijs te vaak tekortschieten in hun toezichthoudende taak.

Doekle Terpstra bij een informatiebijeenkomst voor studenten van Inholland. Beeld anp

Achter de schermen voltrekt zich een drama. Ik zie studenten met huizenhoge studieschulden door onnodige studievertraging. Een zware last op hun jonge schouders. Voor mij is het onacceptabel dat het puin van de gebrekkige kwaliteit van het hoger onderwijs nog langer op hun bordje wordt geschoven. De hulpvragen van studenten stromen mijn mailbox binnen en ik betreur dagelijks dat ik deze gevolgen destijds niet heb voorzien.

Het is belangrijk dat wij van onze fouten leren. Alleen als sprake is van zelfreflectie in het onderwijs zullen wij in staat zijn de kwaliteit te verbeteren en krijgt ook de student waarop hij recht heeft: goed onderwijs en een onbelemmerde studievoortgang.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden