HBO heeft de schijn tegen

Ferry Haan beweert als buitenstaander nogal wat over Inholland (O&D, 12 mei). Zo stelt hij dat de Inholland-docenten opvallend stil zijn. Dat we niet naar buiten mogen treden en dat we bang voor onze baan zijn.

Erwin Tuin

Hoewel hij weet dat onze collegevoorzitter Doekle Terpstra actief op Twitter is, is het hem ontgaan dat vele docenten dat ook zijn. Zelf heb ik een aantal mails en tweets naar de redactie van de Volkskrant gestuurd. Nooit ontving ik een reactie. Een student van de actiegroep Positieve Inholland-studenten twitterde mij dat de Volkskrant geen interesse in hen heeft omdat zij te positief zijn.

Ook stelt Ferry Haan dat bij de MEM-opleiding in Haarlem sprake was van diplomafraude. De commissie-Leers heeft echter gesteld dat er geen sprake van fraude was. Er waren wel onregelmatigheden, er was van alles aan de hand. Maar fraude? Nee. Toch lees ik steeds over fraude, fraude, fraude.

Woensdag zei communicatiedeskundige Charles Huijskens in deze krant: ‘Ik geef sinds een aantal jaren les bij Inholland in Diemen. Ik heb ook stagiaires van de opleiding op mijn kantoor, en ik moet zeggen: die zijn kwalitatief goed.’ Toch luidde de kop boven het betreffende stuk niet: ‘Kwalitatief goede stagiairs van Inholland’.

Natuurlijk is er een hoop aan de hand op deze hogeschool. Maar is dat niet het geval in het hele hbo? Zijn er niet vele grote hbo-instellingen met tienduizenden studenten op een of twee locaties? De fout die Inholland heeft gemaakt, is dat ze na de fusie van vier hogescholen waaruit zij resulteerde niet de tijd heeft genomen om eerst de organisatie op orde te brengen. Nee, gelijktijdig moesten onderwijskundige vernieuwingen worden doorgevoerd. En wij, door het toenmalig management bestempeld als cynische docenten, hebben daar direct voor gewaarschuwd. Maar nee, het moest op de manier van Jos Elbers (de toenmalige bestuursvoorzitter): we maken er de beste en grootste hogeschool van. En kijk waar we 8 jaar na de fusie staan...

Ferry Haan stelt tot slot dat wij als school in een ontkenningsfase zitten en dat we de zaken zouden bagatelliseren. Niets is minder waar. Maar hij vergeet dat Inholland vele opleidingen heeft waar het uitstekend gaat. Waar studenten tevreden zijn, waar docenten met veel plezier werken, waar mooi en kwalitatief hoogstaand onderwijs wordt gegeven, waar wetenschappelijk onderzoek wordt gedaan, waar gepubliceerd wordt, et cetera. Ik lees constant dat Inholland een moloch is, een veel te grote school met 30 duizend studenten. Men vergeet dat wij verspreid zijn over vele vestigingen in de Randstad. Dat elke vestiging op zichzelf helemaal niet zo groot is.

Zelf werk ik in Alkmaar bij de opleidingen bedrijfseconomie en accountancy. Tot een aantal jaren geleden noemde men dat de heao. Ik geef les aan klasjes van 20 tot hooguit 25 studenten.

Wij verzorgen nog steeds het onderwijs dat wij voor de fusie bedacht hadden. Ondanks het competentiegericht onderwijs. We hebben de vakken en projecten natuurlijk wel aangepast, verbeterd en gemoderniseerd. Maar in wezen sta ik nog steeds een aantal uren per week voor de klas mijn verhaal te vertellen. Het bord en het krijtje zijn vervangen door een whiteboard en een marker. We hebben een pc en een beamer in het lokaal. Dus ik gebruik internet in de klas.

Vele accountantskantoren zijn bij ons onderwijs betrokken. Onze studenten accountancy scoren bovengemiddeld hoog op het landelijke examen accountancy en krijgen daarna een prima baan. Ferry Haan stuurt zijn leerlingen van havo en vwo liever niet naar Inholland. Bij Inholland in Alkmaar zijn ze echter meer dan welkom. Ik garandeer ze een uitstekende accountancy-opleiding.

null Beeld
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden