Opinie

'Hans de Boer van VNO-NCW miskent vrouwelijk potentieel'

Anders dan de voorzitter van VNO-NCW denkt, zijn er voldoende geschikte vrouwen voor topfuncties, schrijft vwo-scholiere Lotteke Boogert.

De nieuwe voorzitter van werkgeversorganisatie VNO-NCW, Hans de Boer, spreekt tijdens het afscheid van Bernard Wientjes.Beeld anp

Op 15 september verscheen in de Volkskrant een artikel waarin Hans de Boer, voorzitter van werkgeversorganisatie VNO-NCW, stelde dat het aan de vrouw zelf ligt dat zij wordt belemmerd in de doorstroom naar de top.

'Ik dacht dat de homo economicus rationeel is. Als het waar is dat vrouwen bedrijfsmatig iets toevoegen, dan klopt er iets niet.' Meneer De Boer verklaart dit met 'een biologisch hiaat'. 'Het is unfair, maar het is er wel', aldus De Boer. Bovendien stelt De Boer, ook geheel vanuit eigen subjectieve ervaring, dat er nu weinig vrouwen geschikt zijn voor bestuursfuncties omdat in 'zijn tijd'maar weinig vrouwen economie studeerden.

Meneer De Boer zal zich waarschijnlijk niet goed hebben ingelezen over het nut van vrouwen in de top, want vele onderzoeken bewijzen het tegendeel. Eén daarvan is een zes jaar durend onderzoek, uitgevoerd door Credit Suisse Research Instute onder 2.360 bedrijven, zo meldt managersonline.nl. In dit onderzoek staat dat bedrijven beter presteren als er vrouwen in de raad van bestuur zitten. Vrouwen voegen dus wel degelijk wat toe en zijn niet incompetent, zoals meneer De Boer impliceert.

Stereotype vrouw
Helaas is meneer De Boer niet de enige man die denkt dat er bij vrouwen iets ontbreekt. Veel mannen zullen het zonder enige twijfel met meneer De Boer eens zijn. De medestanders van De Boer hebben een stereotype vrouw in hun hoofd. De vrouw die de was doet, de kinderen naar school brengt, het huis schoonmaakt en misschien nog parttime werkt. Op dit stereotype worden veel vrouwen onbewust afgerekend; de blanke man verkiest toch zijn eigen spiegelbeeld boven dat van de vrouw.

En dit gaat dus niet alleen ten koste van de vrouw, maar ook van bedrijven. Door de (on)bewuste selectie van blanke mannen is er geen ruimte voor nieuwe instroom van achtergestelde groepen, die wel degelijk iets kunnen toevoegen aan een bedrijf.

Het verleden van meneer De Boer
Ook stelt De Boer dat er geen geschikte vrouwen te vinden zijn. Dit in verband met een gebrek aan vrouwen met de studie economie. Hij kan best gelijk hebben over het feit dat er weinig vrouwen waren die economie gingen studeren in nogmaals 'zijn tijd', maar sinds wanneer meten wij het succes van vrouwen aan een studieopkomst uit het verleden van meneer De Boer? Meneer De Boer zou beter kunnen kijken naar het aantal hoogopgeleide vrouwen dat 'nu' rondloopt dan naar vrouwen die geen studie economie hebben gevolgd 'toen'.

Meneer De Boer suggereert met dit argument namelijk dat vrouwen die geen economie hebben gestudeerd dus niet geschikt zijn voor bestuursfuncties. Daarmee zet hij al een grote groep hoogopgeleide, getalenteerde vrouwen weg als ongeschikt.

Kortom: meneer De Boer moet zich beter informeren over de zaken betreffende vrouwen in topfuncties en, als hij toch bezig is, op de werkvloer.

Bovendien wordt er op de website van VNO-NCW het volgende beloofd: 'VNO-NCW behartigt de gemeenschappelijke belangen van het Nederlandse bedrijfsleven zowel op nationaal als op internationaal niveau.'

VNO-NCW schijnt hier niet in te slagen, aangezien zij niet in staat is meer vrouwen aan het werk te krijgen, wat niet alleen voor de vrouwelijke sekse nadelig is maar ook voor het bedrijfsleven. Van meneer De Boer is dus maar weinig heil te verwachten als het gaat over het benutten van alle talenten in onze samenleving. Op deze manier is meneer De Boer zelf maar van weinig nut voor VNO-NCW en voor onze maatschappij.

Lotteke Boogert is vwo-scholiere in Middelburg.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden