Media inVietnam

Hanoi zoekt wegen om Facebook te knevelen

De Vietnamese staat dreigt Facebook met sluiting als ‘foute content’ niet beter wordt verwijderd. Lastig, want het volk is verknocht aan het sociale medium, merkt correspondent Jeroen Visser.

Jeroen Visser
De Vietnamese president Nguyen Phu Trong.  Beeld AFP
De Vietnamese president Nguyen Phu Trong.Beeld AFP

Al jaren heeft de Vietnamese overheid het aan de stok met Facebook, omdat het niet behulpzaam genoeg zou zijn in het verwijderen van ‘foute’ content. Nu dreigt Vietnam een paardenmiddel uit de kast te trekken: het sociale netwerk helemaal sluiten.

Persbureau Reuters meldde het nieuws vorige week op basis van bronnen bij de techgigant. In april vroeg de Vietnamese regering Facebook bijdragen die het ziet als ‘anti-staat’ te verwijderen. Het verzoek werd kracht bijgezet door tijdelijk de lokale Facebook-servers plat te leggen. Het bedrijf ging overstag: in de eerste zes maanden van het jaar werden op verzoek van de overheid 834 bijdragen verwijderd.

Restricties opvoeren

In augustus meldde Vietnam zich, tevergeefs, wéér bij Facebook, met de eis dat het bedrijf de restricties opnieuw zou opvoeren. ‘Dat verzoek kwam met enkele dreigementen over wat er zou gebeuren als we niet meewerkten.’

Als het dreigement wordt uitgevoerd, zou dat een (kleine) aderlating zijn voor Facebook. Zo’n 60 miljoen Vietnamezen zijn actief op Facebook. Het levert het Amerikaans bedrijf zeker 800 miljoen dollar per jaar op.

De Communistische Partij van Vietnam heeft veel van het publieke domein onder controle. Oppositie is niet toegestaan en critici verdwijnen regelmatig achter tralies. Alleen al dit jaar werden twintig journalisten, uitgevers en gebruikers van sociale media gearresteerd.

Vorige maand werd blogger en schrijver Pham Dan Trang, in 2019 winnaar van de Persvrijheidsprijs van Reporters without Borders, opgepakt vanwege het publiceren van artikelen ‘tegen de staat’. De journaliste, die eerder al eens zwaar werd mishandeld, schreef onder meer over mensenrechtenschendingen in Vietnam.

null Beeld

Kritiek uiten

Facebook is een van de weinige plekken waar Vietnamezen nog enigszins kritiek kunnen uiten. Dat vindt het regime maar niks. Van alles wordt geprobeerd om het platform onder druk te zetten. Vorig jaar riep ’s lands minister van Informatie ontwikkelaars op ‘een eigen sociaal netwerk’ op te zetten, evenals ‘een meer humane zoekmachine’ ter vervanging van Google. Volgens Hung dienen sociale netwerken ‘basiswaarden’ te respecteren en zich te voegen naar de wet.

Een alternatief voor Facebook is voorlopig niet in zicht: het volk is simpelweg te verknocht aan de creatie van Mark Zuckerberg. Veel bedrijven zijn van de advertenties op het sociale netwerk afhankelijk.

Dat weet Hanoi ook. En dus is er een wet in de maak die moet regelen dat internationale advertentiebedrijven ‘illegale inhoud’ gaan blokkeren en verwijderen. Digitale adverteerders worden ervoor verantwoordelijk dat hun producten niet aangeprezen worden naast een bijdrage die niet door de beugel kan. Natuurlijk raakt dit plan Facebook. De techgigant is samen met Google goed voor 70 procent van alle verkochte digitale advertenties.

Praatgraag volk

Om het praatgrage volk in toom te houden is onlangs ook al iets bedacht. Per decreet werden de straffen voor onwelgevallige informatie verhoogd. Op 1 december gaat de wijziging van kracht. Dan kun je voor het publiceren van informatie die ‘ongeschikt voor de natie en het volk’ is, een boete krijgen van ruim 7.000 euro. Voor het publiceren van fake news geldt een boete van 1.400 euro, een half jaarsalaris voor een Vietnamese arbeider.

Wellicht heeft het regime de medewerking van Facebook niet eens nodig om critici eronder te krijgen.

Jeroen Visser is correspondent in Phnom Penh.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden