Commentaar

'Handhaaf sancties tegen Rusland, ook na vredesregeling Oekraïne'

Overgaan op business as usual na vredesregeling in Oekraïne zou verkeerd zijn, schrijft Fokke Obbema in het commentaar van de Volkskrant. 'Hef de sancties tegen Poetin niet meteen op.'

Poetin. Beeld epa

Met zijn rug tegen de muur heeft president Petro Porosjenko vergaande concessies gedaan aan de pro-Russische rebellen in het oosten van zijn land. Militair viel er voor hem geen eer meer te behalen na een reeks zware nederlagen van het leger. De rebellen kregen de wind in de rug dankzij Russische steun in de vorm van manschappen en wapens. Porosjenko daarentegen kreeg niet meer dan een warm onthaal bij een NAVO-top - wezenlijke, militaire hulp zat er niet in. Terecht, want westerse landen wilden bovenal een 'grote oorlog' met kernmacht Rusland vermijden.

Dat was ook voor Porosjenko een hoofdmotief bij het doen van zijn concessies: een 'grote oorlog' met als risico het einde van Oekraïne wenste hij ten koste van alles te voorkomen. Dus mogen nu de opstandigste gebieden hun eigen gang gaan, al blijven ze in naam tot Oekraïne behoren. Om de rest van de bevolking gunstig te stemmen, schermde de president met een EU-handelsverdrag, dat gelijktijdig met het zelfbestuur werd goedgekeurd. Maar meer dan een doekje voor het bloeden is dat niet; het weegt niet op tegen het de facto loslaten van gebiedsdelen, na het eerdere verlies van de Krim aan Rusland.

Poetin geen partner maar tegenstander
Bovendien staat te bezien of de nieuwe staatsvorm wel levensvatbaar is. Niet alleen moeten de rebellen er nog mee instemmen, maar ook is de vraag hoe ver ze zelf willen gaan in hun zelfstandigheid. Wat als de Volksrepubliek Donetsk besluit tot invoering van de roebel of weigert belastingen af te dragen aan Kiev? Ook zonder oorlog is het lang niet zeker dat Oekraïne binnen zijn huidige grenzen zal blijven voortbestaan.

Voor het Westen is bovenal de les dat de Russische president Poetin niet een partner is, waarvoor hij lang is aangezien, maar een tegenstander die bereid is de veiligheid in Europa op het spel te zetten. Het is in de eerste plaats aan de NAVO daarop een passend antwoord te verzinnen, maar die fundamenteel andere perceptie raakt ook onze economische relaties met Rusland. Ongetwijfeld zal meteen weer de roep om business as usual klinken, als Oekraïne afkoerst op een vredesregeling. Maar het zou verkeerd zijn de economische sancties tegen Poetin meteen op te heffen. Er moet een straf staan op gewelddadige inmenging in een soeverein land.

Fokke Obbema is buitenlandredacteur van de Volkskrant.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.