Handenschudden moet!

Een docent aan een seculiere universiteit moet gewoon vrouwen de hand schudden. Punt.

In de Folia van 28 augustus 2009 schreef ik eerder dat de Universiteit van Amsterdam de mooiste van Nederland is dankzij haar mooie gebouwen en haar liberaal-seculiere karakter. Dit naar aanleiding van een artikel over de VU die 'trots' haar eigen gebedsruimte in het Parool presenteerde waarbij mannen en vrouwen gescheiden werden en de UvA werd uitgemaakt als 'voor rijken, atheïstisch, liberaal en elitair'.

Seculier
Dat de voorzitter van het college van bestuur – Karel van der Toorn – het niet zo nauw neemt met het liberale en seculiere karakter van de HvA/UvA bleek uit een artikel in de Havana waar Van der Toorn aangaf dat het 'moet kunnen' als een medewerker vanwege zijn geloofsovertuiging weigert een vrouw de hand te schudden. Van der Toorn wilt blijkbaar de mooiste universiteit van Nederland meer op de VU laten lijken.

Je kunt stellen dat dit geval alleen de HvA aangaat en wij ons als UvA daar niet mee moeten bemoeien. Maar als je bedenkt dat de HvA en de UvA een gezamenlijk college van bestuur hebben, is de UvA tóch betrokken bij dit voorval. Sinds wanneer gaan wij de kant van de VU op? Dat mannen en vrouwen op de VU in bijvoorbeeld gebedsruimtes – hoezo seculier? – van elkaar gescheiden worden is op zich niet verbazingwekkend voor een universiteit die op calvinistische leest is geschoeid.

Dat een universiteit als de UvA – die op seculier-liberale leest is geschoeid – dezelfde kant op gaat is des te verbazingwekkender. Normale omgangsvormen doen er blijkbaar niet toe als je een bepaalde religie aanhangt die de gelijkheid tussen man en vrouw schaamteloos naast zich neerlegt. Zelfs in een islamitisch land als Turkije weet men beter wat een seculiere universiteit inhoudt!

Homoos
Sommige reacties op de site van Havana getuigden niet bepaald van enige vorm van eruditie die je van een hogeschoolstudent mag verwachten. Ene Yusuf H. schreef als eerste: 'Homoos mogen toch ook hier studeren en werken zonder dat we dt verbieden. Gaat ook op voor handschudden'. De taalfouten even weggelaten wordt duidelijk dat het blijkbaar als iets heel speciaals moet worden gezien dat homo's op de HvA/UvA worden toegelaten en dat het niet iets vanzelfsprekends hoort te zijn.

Als het ware bij de gratie Gods (of in dit geval van Allah?) mogen wij de islamitische studenten op onze knietjes bedanken dat ze homo's gedogen en in ruil daarvoor vrouwen de handen mogen weigeren. Niet alleen is het smakeloos dat Yusuf homo's misbruikt voor zijn religie die homo's nota bene onderdrukt, het is ook nog eens de wereld op zijn kop! Voor nog meer achterlijke reacties kunt u naar de site van Havana surfen.

'We staan open voor alle religies en dan is acceptatie van dat wat afwijkt van de norm een groot goed. Kortom, wij accepteren het dat er bij ons mensen werken die uit geloofsoverwegingen geen hand aan vrouwen willen geven.', zegt Van der Toorn die eerder een transseksueel nog een nieuwe bul weigerde. Natuurlijk kan men accepteren dat er mensen met een bepaalde geloofsovertuiging werken bij de HvA/UvA, maar men moet van die mensen ook een professionele instelling verwachten waarbij werk en privé van elkaar gescheiden kunnen worden.

Niet netjes
Op een universiteit moeten de medewerkers zoveel mogelijk neutraliteit uitstralen. De gelijkheid van mannen en vrouwen hoort daarbij. Een hand weigeren aan een vrouw terwijl dat in dit land als netjes wordt ervaren is allereerst niet netjes, het hoort ook niet op een seculiere universiteit. Uiteraard is dit een vrij land en is de (in dit geval islamitische) medewerker vrij om vrouwen geen hand te geven, maar dan moet hij ook accepteren dat hij voor een functie als docent – waar hij veel contact met vrouwelijke studenten heeft – ongeschikt is op een seculier instituut als de HvA/UvA die de gelijkheid van man en vrouw hoog in het vaandel heeft staan.

null Beeld
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden