Column

Hamvraag: had de Lord of the Rings een slapie?

Je hebt overlast en overlast.

Beeld anp

Mag ik deze column gebruiken om iets recht te zetten in de persoonlijke sfeer?

Mag. Alles mag, jochie. Als je maar op tijd thuis bent vannacht, en niet drinkt. Pardon, ik bedoel: als je maar niet over Yuri van Gelder schrijft. Daar hebben we stukjes zat over. Je schrijft maar iets over Joseph Haydn.

En als ik wel over Yuri van Gelder schrijf?

Dan word je disciplinair gestraft. Je wordt onmiddellijk van je olympische bureautje verwijderd en op de trap gezet naar de woonkamer. Kun je daar de rest van de middag iets voor jezelf gaan doen, een boek lezen, een lampje verwisselen - je ziet maar. Wij vertellen de Volkskrant wel dat je je misdragen hebt.

Oké. Ook als ik bijvoorbeeld schrijf dat we niet eens weten hoe dronken Yuri precies was?

Dan ook ja.

Terwijl dat nogal wat uitmaakt.

Niet voor jouw straf.

Neehee. Ik bedoel voor Yuri's straf - of die terecht is. We weten niets. Waar zijn bedje stond, bijvoorbeeld. (Ik zeg expres 'bedje', ik heb de Lord of the Rings wel eens ontmoet, en hij is schrikbarend klein, kleiner dan Prince, maar wel een stukje breder.) Hamvraag: had de Lord een slapie? Denk aan Epke Zonderland, wat helemaal zo gek niet zou zijn, overigens, die twee op één kamer, de oude Heraclitus had ze graag lepeltje-lepeltje gelegd, qua eenheid der tegendelen. (In een kort, vierkant kinderbedje, zo'n ledikant met houten spijltjes.) (Al is Yuri vast ook een aardige Lord op de brug met gelijke leggers.) (In dat geval is het reuzenzwaai, afspringen en hollend naar het Heineken Holland House.)

Maar goed, brave Epke zou kunnen losbreken en stiekem hagelslag op z'n brood doen, in plaats van altijd maar Goudkuipje. En als Yuri drugs wil, dan geeft Epke hem wat preventieve zeep en een boterhammenzakje, zodat de Lord smurfensnot kan gaan zitten maken, om weer zen te worden.

Maar ja, dronken binnenvallen kan dan behoorlijk irritant zijn. Vraag maar aan mijn slapies. Of aan mij. Ik sliep eens met een jaarclubgenoot op één kamer, we waren in Groningen bovenhands wezen bowlen, en hij 'bleef nog even', en toen hij uitgebleven was, kwam hij lallend binnen en ging staan urineren in een hoek.

Wie weet heeft de Lord dat ook wel gedaan. En lagen in die hoek nou juist de studieboeken van brave Epke, die voor de wedstrijd nog even braaf wilde blokken, en nu sipjes bij Maurits Hendriks aankwam met een stapel natgepiste collegedictaten.

Je ging toch iets rechtzetten in de persoonlijke sfeer?

Volgende keer. Het gaat over Bert Groenman, mijn oude chef, en dat ik al zes maanden zijn boekjes niet heb opgestuurd.

Oké, naar beneden jij.

Jaja.

(Dan kan ik best nog snel even vertellen dat Yuri er misschien niks aan kan doen. Ik was een keer gaan innemen met Reijmerink, ook van de jaarclub, en toen heb ik in mijn eentje een doos bifiworstjes opgegeten, zo'n doos die ze in snackbars hebben staan.

Gewone eerlijke worst.

Later, in bed, droomde ik van een barbecue voor heel TeamNL, het was erg gezellig, ik rook zelfs gebraden bifi's, wat wel klopte, want in de harde werkelijkheid had ik de muren, het dekbed én mijn hele slapie ondergekotst!)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden