Opinie

'Hállo zeg: er zaten welgeteld 0,21 vrouwen in de Zomergastenaflevering met Wouter Bos'

Het kan gewoon niet waar zijn dat er geen mooie, leerzame of lachwekkende fragmenten met vrouwen erin te vinden zijn, schrijft journaliste Jacq. Veldman. 'Die zijn er namelijk heus wel. Te over.'

Wouter Bos Beeld Screenshot Zomergasten

Het is altijd een beetje lastig om het als vrouw over vrouwenquota te hebben, want voor je het weet word je weggezet als vrouw die het over vrouwenquota heeft.

Maar hállo zeg: er zaten welgeteld 0,21 vrouwen in de aflevering van Zomergasten met Wouter Bos. Nul. Komma. Eenentwintig. En dat is weinig hoor, zelfs voor vrouwen. Trouwens: in de fragmenten van de Zomergast van vorige week, theaterregisseur Johan Simons, zaten bij elkaar opgeteld 1,4 vrouwen en ik heb dit uitgerekend op mijn rekenmachine en élke minuut van Zomergasten gekeken dus kom alsjeblieft niet met: ja maar die ene, dat was toch een vrouw! Eh nee, dat was ook een man.

Ik zal proberen over het vrouwenquotum heen te stappen. Ik weet niet zo goed wat ik van deze Zomergast vond, ik heb dat nooit zo helder. Ik had wel vooroordelen. Dat eeuwige lachje. Die volzinnen. Het fronsje. En al mijn Twitter-collegae vonden hetzelfde! Dus toen gebeurde wat mij altijd gebeurt als we het gezellig met zijn allen eens zijn: ik wijzigde mijn oordeel. Vrij irritante reflex en ook niet altijd bijzonder handig.

Maar ik las al die tweets over de al dan niet aanwezige authenticiteit van Wouter Bos, over hoe echt hij zijn woorden al dan niet meende en waarom hij potverdorie zijn kwetsbaarheid niet toonde. En ik dacht twee dingen: 1) euh zitten we hier soms op de soosjale akademie? en 2) allemachtig zeg, wat is er toch up met die overdreven drang naar echtheid?! Ik kan het niet meer horen, mensen. Ik stel voor dat we de komende tijd, laten we zeggen zeker een jaar, alleen nog maar applaudisseren voor ónechte dingen. Puur ter compensatie.

Applaus voor Wouter Bos dus. Maar goed, toch nog even over zijn belabberde vrouwenquotum. Want nu zullen sommigen onder jullie zeggen: ja maar hállo zeg, blijkbaar kon die man gewoon even geen inspirerende fragmenten met vrouwen erin vinden. Of: wie ben jij om te bepalen dat meneer Bos ook vrouwen in zijn fragmenten moet stoppen?! En: hé maar we leven hier toch in een vrij land en niet in een zogenaamde vrouwendictatuur of zo?! Maar dan zeg ik: hou eens op met van die vragen aan mij te stellen want ik heb er echt een hekel aan om te worden onderbroken in een betoog waarvan ik zelf ook niet precies weet waar het naartoe gaat. Bovendien: het kan gewoon niet waar zijn dat er geen mooie, leerzame of lachwekkende fragmenten met vrouwen erin te vinden zijn. Die zijn er namelijk heus wel. Te over.

En nu de pointe: dat is gewoon leuker voor vrouwen. Want stel, je bent vrouw, dan zie je ook nog eens iemand van je eigen sekse in zo'n programma! Het is heel simpel maar je moet er maar opkomen.
Kijk, het moet natuurlijk ook weer geen verplichting worden! Maar laten we afspreken dat je vanaf nu wel gewoon wordt gearresteerd als je drie uur lang vergeet dat er ook vrouwen op de wereld zijn.

Jacq. Veldman is journaliste.
Website: www.jacqveldman.com
Twitter: @jacqveldman

 
Ik stel voor dat we de komende tijd, laten we zeggen zeker een jaar, alleen nog maar applaudisseren voor ónechte dingen
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden