ColumnBetrouwbare Mannetjes

Hallo! Blijven opletten allemaal! Dividendbelasting!

null Beeld
Melle Runderkamp en Simon Hendriksen

De week was koud begonnen, of de VVD-fractievoorzitter besteeg het podium. Bisschop Eijk had het bestaan hem een ‘hyperindividualist’ en ‘kleinzielig’ te noemen. En dus schreef Klaas Dijkhoff zich in een open brief aan meneertje monseigneur uit als lid van de Rooms-Katholieke kerk. Wat dacht die vent wel niet? Hem een beetje kleinzielig noemen. Van verschillende kanten werden we erop gewezen dat de dramatische uittreding wel eens een afleidingsmanoeuvre kon zijn. Hallo! Op blijven letten allemaal! Dividendbelasting!

Eerlijk gezegd konden de Betrouwbare Mannetjes wel wat afleiding gebruiken. De afgelopen weken was het nauwelijks over iets anders gegaan dan over de afschaffing van de dividendbelasting en nu moesten we het er godverdomme weer over hebben. Gelukkig had de communicatiestagiair van de VVD zijn videobewerkingsprogramma aangeslingerd. In een kek filmpje dat op sociale media driftig werd rondgepompt, zagen we enkele Kamerleden en Eric Wiebes hun outfit voor Prinsjesdag showen. Onder een knallend beatje haalden vooral de heren herhaaldelijk de hand door het haar. Hartstikke leuk natuurlijk, maar de politiek-duiders lieten zich niet foppen door de StudioLine-reclame. Wat had dit in hemelsnaam met de dividendbelasting te maken? Nee hoor, afleidingsmanoeuvre. Eye on the ball, jongens!

Kenners hadden ons gewaarschuwd dat het d-woord (dividendbelasting) in de Troonrede wel eens angstvallig gemeden zou kunnen worden. Maar het zat er wel degelijk in. En omdat de koning de hele troon zat vol te zweten en dit net een van de zinnen was waar hij niet over struikelde, viel zijn ‘de dividendbelasting zal worden afgeschaft’ nog extra op ook. Peilfenomeen Gijs Rademaker van EenVandaag meldde ondertussen dat slechts 13% van de ondervraagden nog voor de afschaffing van de dividendbelasting was. Zelfs de meeste VVD-kiezers zagen de maatregel niet zitten. Bij zijn opiniepanel was nog nooit een woord zo vaak gevallen als dit jaar het woord ‘dividendbelasting’.

En dus probeerde Klaas Dijkhoff, nog voor het olijke duo Wilders-Arib de Algemene Politieke Beschouwingen had geopend, het woensdag opnieuw. In het Algemeen Dagblad blies hij zijn proefballon om criminaliteit in probleemwijken zwaarder te straffen maar eens flink op. Nu tellen gewaarschuwde mannetjes voor vier, dus zagen ook wij inmiddels wat meneer hier aan het doen was. Afleiding! Dividendbelasting!

Natuurlijk hadden wij het hier liever eens gehad over de agriprop van de bijbeunende Yvon Jaspers en haar bedriegboeren. Of over kijkcijferkanon Ellie Lust, die zich door de Amsterdamse politie met een onaanvaardbaar ‘blijf-scenario’ geconfronteerd zag. Maar weer eiste Klaas Dijkhoff alle aandacht op. Dit keer door de aandacht zo opzichtig van de dividendbelasting af te leiden, dat het feitelijk nergens anders meer over ging. Donderdag schoof Klaas Dijkhoff aan bij Pauw om het eens uitgebreid over niet-de-dividendbelasting te hebben, inmiddels had Jesse Klaver de voltallige oppositie minus de SGP al achter zijn ‘herstelwet’ voor de afschaffing van de afschaffing van de dividendbelasting gekregen, en vrijdag, tijdens het debat met de premier, ging het van meet af aan bijkans nergens anders over (dan over de dividendbelasting), en deed Rutte de wijkplannetjes van Klaas af als ‘geeneens voorstellen’.

Arme Klaas, zo z’n best gedaan. En allemaal voor niets. Aan de andere kant: nu iedereen het alleen nog maar over die verrekte dividendbelasting had, zag bijna niemand nog die opportunistische fopliberaal. Die kleine man die na jaren van misstanden bij de Rooms-Katholieke kerk zijn lidmaatschap pas opzegt als hij zelf beledigd wordt. Had-ie ons toch nog ergens van afgeleid.

Voor de komende week adviseren wij u de volgende mening:

Boer zoekt Vrouw (die tegen flinke vergoeding in een televisieprogramma op de publieke omroep de agrarische sector wil promoten).

Veel plezier van uw nieuwe mening!

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden