Halbe Zijlstra: 'Je zou wel gek zijn om uit de bijstand te gaan als je mag bijverdienen'

D66-leider Pechtold en PvdA-leider Samsom willen mensen in de bijstand meer laten bijverdienen. VVD-leider Halbe Zijlstra vindt dit een slecht idee.

Forensen op Utrecht Centraal, 2015. Beeld anp
Forensen op Utrecht Centraal, 2015.Beeld anp

Je zult het maandag maar in de ochtendkrant hebben gelezen, snelle kop koffie en boterham in je hand, klaar om naar je werk te gaan. Meer kunnen bijverdienen in de bijstand, met minder verplichtingen. Dat zou nodig zijn volgens Samsom en Pechtold. 'Want nu raak je al heel snel je bijstandsuitkering kwijt, als je aan het werk gaat'. Ik moest deze zin een paar keer lezen. Twee politici die aangeven dat iemand te snél zijn bijstand kwijt raakt als hij of zij een baan vindt. Het moet niet gekker worden. Ik snap wel dat veel mensen zich verslikten in hun koffie en zich afvroegen waarom zij vroeg zijn opgestaan om aan het werk te gaan, terwijl anderen zich nog eens omdraaien.

Dit plan is in meerdere opzichten onzinnig. Maar erger nog, het is onrechtvaardig. Menigeen die 40 uur per week hard werkt voor een laag inkomen, zou dolblij zijn met het bedrag dat anderen als bijstandsuitkering krijgen, inclusief de toeslagen die daarbij horen. Volgens het voorstel van PvdA en D66 mogen zij straks bovenop die inkomsten, twee jaar lang aan de slag en de helft van hun inkomsten houden. Dat betekent dat het inkomen van iemand met een bijstandsuitkering simpelweg omhoog gaat. Dan wordt het verschil met een baan kleiner. Dat vind ik uiterst onrechtvaardig.

De afgelopen jaren heeft onze economie het zwaar gehad. Veel mensen raakten hun baan kwijt of konden niet aan de slag komen. Dat heeft voor mensen verstrekkende gevolgen gehad. Gelukkig trekt onze economie aan. We hebben de economie van Nederland de afgelopen jaren weer gezond kunnen maken. Dat betekent niet dat iedereen daar de positieve gevolgen al van ondervindt. Nog niet iedereen heeft weer een baan kunnen vinden. Maar die mogelijkheid wordt wel steeds groter. De werkloosheid daalt. Bedrijven durven weer mensen aan te nemen. Reden te meer om mensen zonder werk te blijven stimuleren om aan de slag te gaan.

Halbe Zijlstra. Beeld anp
Halbe Zijlstra.Beeld anp

Het voorstel van de PvdA en D66 zou een betere manier zijn om mensen in de bijstand blijvend aan een baan te helpen. Dank je de koekoek! Je zou wel gek zijn om überhaupt nog afscheid te nemen van je bijstandsuitkering! Want als je gaat werken en die uitkering vaarwel zegt, is de kans levensgroot dat je er financieel op achteruit gaat. Alle maatregelen om werken lonend te maken en niet in een uitkering te blijven hangen, worden met dit voorstel teniet gedaan. Ik snap niet hoe deze partijen dat uit willen leggen aan hardwerkend Nederland.

Voor veel mensen geldt dat zij het liefst morgen hun uitkering zouden willen inruilen voor een baan. Anderen hebben een extra duw nodig. Daarom hebben we de afgelopen jaren werken juist zo veel mogelijk lonend gemaakt. Ben je aan het werk, dan pluk je daar de vruchten van. Ook de financiële. Maar dan moet je er dus wel op vooruit gaan! Dát is rechtvaardig. Niet voor niets hebben we de vijf miljard lastenverlichting ten goede laten komen van werkenden. Mensen die iedere dag vroeg de wekker zetten en naar hun werk gaan. Die na die snelle kop koffie in de auto of op de fiets stappen. En aan wie de VVD echt niet gaat uitleggen dat de buurman het met zijn uitkering en wat bijklussen, eigenlijk slimmer doet.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden