Column

Hackermeisjes die de politiek beinvloeden, ook dat is vooruitgang

Over de Russische hackers die op slinkse wijze computers binnensluipen en al doende de verkiezingen in verre buitenlanden in het ongerede brengen, droom ik weleens onrustige dromen. Dat ze 's nachts het huis binnensluipen, de laptop openschroeven, hele kleine Rusjes erin stoppen en vervolgens de boel weer dichtschroeven. Als het heel stil is, kun je de mini-Rusjes horen stoeien op het moederbord en elkaar high-fives geven terwijl jij tancodes aan het intikken bent.

Moeders zeggen het dagelijks bij het opstarten van de tablet tegen hun kinderen: klik niet op vreemde links.Beeld anp

De e-mails van John Podesta, Clintons geplaagde campagnemanager van wiens gestolen en geopenbaarde elektronische post de wereld al dagenlang smult, zijn evenwel op veel eenvoudiger wijze in handen gekomen van de postdieven. Podesta, zo schrijft Motherboard (het tech- en toekomstblog van Vice), kreeg een verontrustend mailtje dat van Google leek te komen waarin hem verzocht werd op de bijgeleverde link te drukken en de instructies op te volgen.

Moeders zeggen het dagelijks bij het opstarten van de tablet tegen hun kinderen: klik niet op vreemde links en al helemaal niet als de links vergezeld gaan van de belofte dat er hardroze snoep of pasgeboren poesjes wachten aan het einde van de link. Klikken kan zelfs fataal zijn, zo vertellen moeders al jaren, als in de url makkelijk verkrijgbare topleveldomeinen voorkomen zoals .tk - van het eiland Tokelau in de Stille Oceaan, een verzameling atollen met 1.411 inwoners. Dankzij een Nederlands bedrijf dat het .tk-domein uitbaat en onder voorwaarden gratis ter beschikking stelt, is .tk immens populair geworden, ook onder types die naar inlogcodes en andere gegevens vissen van de goedgelovigen en van de wijsneuzen die de waarschuwingen van hun moeder steevast in de wind slaan.


Podesta kreg een verkorte link toegestuurd waardoor het hem mogelijk is ontgaan dat in de url onder meer stond: 'myaccount.google.com-securitysettingpage.tk'. Podesta klikte, en klaar was de Rus. Het gros van de geslaagde hacks is niet te danken aan de slimheid van de hacker maar aan de stommiteit van de gehackte, zei iemand met verstand van die dingen laatst tegen me in het café.


Podesta klikte op 19 maart. Op 9 oktober begon Wikileaks met het openbaren van berichten uit Podesta's privé-postbus, in tranches - want bij Wikileaks weten ze heel goed hoe men de belangstelling van de consument vasthoudt. 'De Russen!', werd meteen beschuldigend geroepen, al liet de bevestiging dat het vermoedelijk inderdaad om een groep hackers gaat die vermoedelijk als spionnen voor het Kremlin werken op zich wachten totdat Motherboard gisteren nieuwe details openbaarde. Hun einddoel zou het ondermijnen van Hillary Clinton zijn, teneinde een krankzinnige marionet het Witte Huis in te krijgen.

Niet zo heel lang geleden had je landen die er met legers, drones en shock and awe-bombardementen op uit trokken om hun misnoegen over de regering in een ver gelegen land kenbaar te maken. Soms stuurden ze spionnen die gif in drankjes deden, of financierden ze doodseskaders die er zorg voor droegen dat er krankinnige marionetten op het pluche kwamen. Een enkele achterlijke natie hanteert deze tactieken nog steeds.


Tegenwoordig kun je als regering in plaats daarvan een paar handige computermeisjes inhuren die met een paar muisklikken op regime change kunnen aansturen.


Ook dat is vooruitgang.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden