Opinie

'Haat-imam bedreigt de rechtsstaat'

De positieve beoordeling van de Britse imam Al-Haddad door de Almeerse moslimjongeren verbijstert ons, schrijven Roelie Bosch, Marcel Bernard en Gert-Jan Segers van de ChristenUnie.

De Britse shariageleerde Haitham al-Haddad Beeld anp

Vanavond is de Britse imam Haitham al-Haddad te gast bij islamitische jongeren in Almere. Zij hebben de rode loper uitgerold voor een omstreden man. Niet uit onwetendheid, maar omdat - zoals zij in een verklaring schrijven - hij enorm veel aanzien en respect bij hen geniet en omdat hij 'een zeer positieve invloed heeft op jongeren'. De positieve beoordeling van Al-Haddad door de Almeerse moslimjongeren verbijstert ons.

Een geestelijke license to kill
Twee jaar geleden was Al-Haddad ook in ons land en toen herhaalde hij wat hij eerder ook al had geproclameerd. Hij stelde dat in zijn ideale, islamitische samenleving er voor iedereen die de islam verlaat maar één straf denkbaar is, namelijk de doodstraf. Deze inzet is geen vrijblijvende, academische reflectie op een utopisch ideaal, maar een huiveringwekkende steunbetuiging aan al die mensen die in naam van de islam anderen naar het leven staan. Dit is een steunbetuiging voor de bedreigers van Asia Bibi, die al jaren in een Pakistaanse dodencel zit en voor de moordenaars van Mustafa Talaie, de Iraanse, voormalige moslim die een jaar geleden in Brabant is vermoord. Dit is een aanmoediging voor moslims om ex-moslims te bedreigen en - zo mogelijk - te doden. Een geestelijke license to kill.

Willen we in deze wereld en in het bijzonder in ons land in vrijheid en met verschillende overtuigingen kunnen blijven samenleven, dan moeten we het minimaal eens zijn over de meest fundamentele waarden van onze rechtsstaat. Vrijheid van godsdienst, de vrijheid om te geloven en om niet te geloven, is zo'n fundamentele waarde die door niemand in twijfel mag worden getrokken. Als die waarde, zoals door Al-Haddad, zo brutaal wordt bestreden, dan is dat de beginnende betonrot in het fundament van onze rechtsstaat. Wij hopen uit de grond van ons hart dat de Almeerse moslimjongeren dit ook inzien. Het is aan hen dit rottingsproces te stoppen en afstand te nemen van de theologie van deze imam.

 
Dit is een aanmoediging voor moslims om ex-moslims te bedreigen en - zo mogelijk - te doden. Een geestelijke license to kill

Bij verschillende gelegenheden heeft de ChristenUnie de vrijheden van moslims verdedigd. Tegenover pleidooien voor een koranverbod, een hoofddoekverbod en stop op moskeebouw hebben wij de waarde van godsdienstvrijheid gesteld. Die vrijheid komt ook toe aan mensen die onze christelijke geloofsovertuiging niet delen. Vrijheid die je zelf geniet, moet je ook volop anderen gunnen. Ook mensen met overtuigingen die haaks op de jouwe staan. Het is dan bitter te constateren dat de Almeerse moslimjongeren juichend een man binnenhalen die ex-moslims niet alleen die vrijheid ontzegt, maar hen zelfs het recht op leven wil benemen.

Wij doen een hartstochtelijk pleidooi op hen hun positieve recensie van Haitham al-Haddad te herzien en werkelijk te kiezen voor onze rechtsstaat, inclusief de vrijheid van godsdienst die iedereen toekomt.

Vanavond gaan we met hen in gesprek. We hopen dat we elkaar vinden in de fundamentele waarden van on-ze samenleving. Want alleen daarmee is er een gezamenlijke toekomst voor moslim en ex-moslim, christen en ex-christen, gelovig en niet-gelovig.

Roelie Bosch is lijsttrekker ChristenUnie Almere, Marcel Bernard, kandidaat CU Almere, Gert-Jan Segers Tweede Kamerlid CU.

 
Tegenover pleidooien voor een koranverbod, een hoofddoekverbod en stop op moskeebouw hebben wij de waarde van godsdienstvrijheid gesteld
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden