LezersbrievenDinsdag 28 april

Gun stervenden de kleine dingen

De lezersbrieven van dinsdag 28 april.

Redactie
Oudere aan het ontbijt in een verpleeghuis. Beeld Marcel van den Bergh
Oudere aan het ontbijt in een verpleeghuis.Beeld Marcel van den Bergh

Brief van de dag

Toen ik 9 jaar was (1959) en mijn oma overleed, kwam mijn moeder verdrietig thuis, niet alleen vanwege het verlies maar ook van de manier waarop: ‘Oma vroeg om een kaakje, dat haar werd geweigerd omdat ze zoutloos moest eten.’ Twee uur later overleed ze, geheel naar verwachting van de arts.

Juni 2014 lag mijn moeder, 98, op de verpleegafdeling na een heupoperatie. Al voor de operatie had de behandelend arts uitgelegd dat ze erna hoogstens nog drie maanden had. Toch antwoordde mijn moeder: ‘Een nieuwe heup. Drie maanden na de operatie vroeg ik de behandelende arts van het verzorgingstehuis of ze terminaal was. Het antwoord was ‘ja’, kort en duidelijk. Bij haar aangekomen klaagde ze: ‘Ik krijg niet eens een borreltje!’ Bij navraag bij de verzorging kreeg ik als antwoord: ‘Meneer, om 9 uur ’s ochtends kunnen we toch geen drank schenken?’ Ik repte me naar de behandelend arts en legde het verhaal van mijn oma voor, met de mededeling dat mijn moeder een drankje kon krijgen als ze er om vroeg, op welk moment van de dag of nacht ook – en dat gebeurde.

We moeten goed nadenken wat we nu eigenlijk willen met sterven en protocollen, ook voor de in onze ogen kleine dingen.

André Veth, Alphen aan den Rijn

Mondmaskers

Er is nu al wekenlang een discussie over het nut van mondmaskers. Moet zorgpersoneel preventief een masker dragen of pas bij bewezen besmetting (dus te laat)? Ik weet het ook niet.

Ik weet wel dat een eenvoudig ­masker minder dan 20 cent kost en al beter werkt dan de katoenen huisvlijt maskers. Een chirurgische kwaliteit FPP3-masker kost minder dan vier euro en een goed FPP2-masker de helft daarvan. Als ik dan bedenk wat voor een onzin verzekering half Nederland wel niet heeft, snap ik niet dat we eerst allerlei studies willen afwachten en niet een paar euro preventief willen investeren in wellicht levensreddend materiaal.

En dat die maskers niet te koop zouden zijn? Ik woon in China en kan voor genoemde prijzen duizenden maskers kopen. Een professionele ­inkoper moet voor minder geld meer kunnen kopen.

Jurgen Geerlings, Suzhou, China

Doemgedachten

‘Weg doemgedachten – Sommige personen met psychische klachten knappen wonderwel op van coronacrisis’: een helder artikel in de Volkskrant en fijn om te lezen dat dit ook bestaat.

Ik ben psychiatrisch intensieve thuiszorg verpleegkundige in een ggz-instelling. Ik bezoek patiënten thuis als wekelijkse ondersteuning, en help met de dagstructuur en voorkom dat opname nodig is.

Vanaf 16 maart werk ik vanuit huis: ik bel en beeldbel en met creatieve oplossingen vanuit de instelling geef ik zorg. De patiënten zijn blij met deze ondersteuning. We zien als professionals ook de waarde in van deze behandelingen en we vergaderen online met elkaar. Het lijkt allemaal wel mee te vallen en het artikel in de Volkskrant onderschrijft dit.

Mijn werkelijkheid is soms anders. Ik belde vanmorgen met een patiënt van mij die de afgelopen tijd meer angstig en depressief is. Voor corona zou ik mijn zorg intensiveren en twee keer per week naar haar toe gaan, een dagstructuur met haar maken, haar man ondersteunen. Ik kan haar nu niet bezoeken en zie haar iedere week verder afglijden. Ik voel me machteloos en ben boos op corona. Ik besluit om de psychiater te bellen om opname voor te stellen.

Al weet ik dat dit in deze tijd het beste is, toch voel ik me ernstig tekortschieten.

Marina Witvliet, Maastricht

Vakantie

Een belangrijk argument om toch op vakantie te gaan, is dat de kans op verspreiding van covid-19 erg klein is. ‘Want je komt nauwelijks mensen tegen in vakantiegebieden.’ Dat klopt: de meeste mensen gedragen zich sociaal en blijven thuis. En dat schept ruimte. Net als bij vaccinatie. De overgrote meerderheid doet het en dus kan een kleine minderheid van anti-vaxxers het zich permitteren het niet te doen.

Is dat erg? Ja, dat is erg. Want in essentie zeggen dit soort mensen: ‘Omdat de meeste mensen zich so­ciaal en solidair gedragen, kunnen wij ons asociaal en onsolidair uitleven.’ Dat is, zeker in deze tijd, een schandelijke houding.

Thomas de Boer, Groningen

Hebzucht

Anne Vegter vindt hebzucht en de wil bezit te vergroten de ‘verschrikkelijkste menselijke kwaal’. Hoe verhoudt dit zich met het kopen van kunst, de wil tot bezit van kunst, zonder welke menselijke eigenschappen geen kunstwerk meer van de maker tot de bezitter zou overgaan, met verlies van inkomsten voor de kunstenaar? Niet goed over nagedacht door de voorzitter van het bestuur van de Akademie van Kunsten.

De kunstenaar die vooruitkijkt en van zijn of haar kunst wil leven zal kunst moeten maken die hebzucht oproept en wil tot bezit. Of je het nou leuk vindt of niet.

H.J. van den Berg, Heerjansdam

Contactonderzoek

Is het geen goed alternatief voor de corona-app als de GGD massaal wordt ondersteund voor het contactonderzoek door vrijwilligers? Veel mensen hebben noodgedwongen tijd over. Dit moet binnen twee weken te organiseren zijn. Ik heb mij al aangemeld!

Hans Walthaus, Den Haag

Manifest

100 punten voor de Volkskrant voor het artikel ‘Bedrijven die het alleen gaat om geld verdienen, hebben geen bestaansrecht’. Nu als manifest online en dan indienen bij het kabinet.

Ineke Frijters

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden