Commentaar Theresa May

Gun May nog wat tijd, nu ze eindelijk over de Brexit overlegt met de oppositie

Theresa May in het Lagerhuis. Beeld AFP

Als Jezus aan het kruis verzuchtte de radicale brexiteer Mark Francois: ‘Vergeef het hun, Vader, ze weten niet wat ze doen’, nadat zijn collega’s in het Britse parlement tegen een ‘no deal’ hadden gestemd. Het laat wel zien tot welke proporties de brexiteers hun rol als ‘verlosser’ van het Britse volk hebben opgeblazen, maar met de werkelijkheid had de verzuchting van Francois niets van doen. Juist de brexiteers zijn er de oorzaak van dat de Britten nog steeds aan het kruis hangen.

Na drie mislukte pogingen om haar akkoord met de EU door het parlement te krijgen, gooide premier May deze week het roer om. Ze verklaarde bereid te zijn met Labour-leider Corbyn te onderhandelen over een compromis, zodat het niet uitloopt op een chaotisch vertrek uit de EU.

Dat was goed nieuws, hoewel het ruim twee jaar te laat kwam. Gezien de diepe verdeeldheid in haar ­Conservatieve Partij is het onbegrijpelijk dat May niet meteen op zoek is gegaan naar een Brexitvariant die op ruime steun in het parlement kon rekenen. In plaats daarvan liet ze haar oren hangen naar de harde brexiteers. Met het verstrijken van de tijd zagen die hun droom steeds dichterbij komen: de dag dat het Verenigd Koninkrijk zonder deal uit de EU zou vallen.

Dat gevaar lijkt geweken nu het parlement een no deal per wet heeft afgewezen. Voorlopig is het ­echter nog volstrekt onduidelijk wat de onderhandelingen met Corbyn zullen opleveren. Maar het is haast onvermijdelijk dat het zal leiden tot een veel zachtere Brexitvariant dan er tot nog toe op het menu stond.

De brexiteers schreeuwen nu moord en brand. ­Volgens hen pleegt May verraad aan de 17,4 miljoen ­kiezers die voor een Brexit hebben gestemd. Maar die hebben er nooit voor gekozen de EU via een raam op de tiende verdieping te verlaten. Wat de brexiteers nog steeds afdoen als ‘Project Fear’ is de kille realiteit: ook Mays kabinet erkent dat een no deal de Britse economie keihard zal treffen.

Mays getreuzel heeft bij de EU-landen flinke irritatie gewekt. Vooral Frankrijk heeft genoeg van haar ver­zoeken om uitstel, zonder dat ze een duidelijk plan heeft. Toch is het te hopen dat de EU-landen May nog één kans gunnen een oplossing te vinden, nu ze zich eindelijk uit de wurggreep van de brexiteers heeft ­verlost.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden