Brieven

Gun Kagame het voordeel van de twijfel

De ingezonden lezersbrieven van dinsdag 14 augustus.

President Paul Kagame bij de opening van het eerste cricketstadion in Rwanda. Beeld AFP
President Paul Kagame bij de opening van het eerste cricketstadion in Rwanda.Beeld AFP

Brief van de dag: Rwanda en Arsenal

Een interessant artikel van Mark Schenkel over Rwanda (Zaterdag, 11 augustus). Ik werkte er in 1968 en wij gingen er in 2012 met het gezin op vakantie en waren verrast door alle veranderingen. De eerste keer sprak men er Frans en de tweede keer Engels, met als gevolg dat de jeugd, die met je mee wandelde hun Engels wilde oefenen met vragen als ‘How are you?’. Niet te geloven. Verder zie je er geen zwerfvuil, mede door een totaalverbod op plastic tasjes. Daar kan Nederland nog een puntje aan zuigen. De markt is brandschoon en elke laatste zaterdag van de maand is het ‘Schoonmaakdag’, waar zelfs president Kagame aan meedoet.

Wil een dorp een schooltje hebben, dan moeten inwoners dat samen bouwen, maar verder worden de onderwijzer en leermiddelen door de overheid vergoed. Wat de communicatie betreft, heeft het platteland de vaste-telefoon-fase overgeslagen, maar nu zie je de vrouwen, die met manden aardappelen of tomaten op hun hoofd naar de markt gaan, gewapend met een mobieltje om de hals. Verder zie je, dankzij de Chinezen, de gele glasvezelkabels door de heuvels kronkelen, ten bate van internet, althans in de openbare gebouwen.

Kagame zal best een potentaat zijn, maar niet overal werkt een democratie zoals het Westen dat zou wensen. Het land is in ieder geval rustig en veilig.

Het land is inderdaad net zo dichtbevolkt als Nederland, alleen beschikt het over minder landbouwareaal door de duizend heuvels. Daarom heeft het land, als het van buitenlandse hulp af wil, een andere bron van inkomsten nodig. Toerisme is dan een voor de hand liggende bron van inkomsten. Dat je voor de bevordering daarvan Arsenal gaat sponsoren is natuurlijk een curieuze stap, maar ik zou Kagame vooralsnog het voordeel van de twijfel gunnen. Het is in ieder geval een land dat vanwege het landschap, de prachtige bloemen en veelkleurige vogels de moeite waard is om te bezoeken.

Paul ten Hove, Oosterbeek

Sportvrouwen

Ik ben het eens met de vaststelling dat de Nederlandse sportvrouwen internationaal al 20 jaar succesvoller zijn dan de mannen (Sport, 11 augustus). Niet alleen individueel, maar ook in teamverband. Bij teamsporten als voetbal, hockey, volleybal, beachvolleybal, waterpolo en wielrennen op de weg behoren de dames, in tegenstelling tot de heren, tot de wereldtop.

Waarom? Aan de genoemde factoren wil ik er drie toevoegen: ambitie, discipline en de eigen glorie kunnen wegcijferen ten faveure van het team. Misschien kiezen relatief minder vrouwen voor een sportcarrière, maar als ze ervoor kiezen doen ze dat met volle overgave.

Je hoort vaak dat vrouwen, als ze de coach en de collega’s in orde vinden, echt tot het gaatje kunnen gaan. Dit past ook in een breder maatschappelijk beeld, bijvoorbeeld bij het onderwijs. Meisjes studeren op een hoger onderwijsniveau en presteren daarin beter dan jongens.

Toine Brands, Steyl

Depressiebehandeling

Ik kan mijn ogen niet geloven wanneer ik de voorpagina van de Volkskrant lees: Menzis gaat depressiebehandeling pas betalen wanneer de patiënt er meetbaar baat bij heeft (Ten Eerste, 13 augustus). Dat er geen valide meetinstrumenten zijn, ach, daar verzinnen we wel wat op.

GGZ Volante-voorzitter Ernst Klunder vindt het een goed idee. Depressies behandelen kan nog een stuk effectiever, denkt hij. Hij suggereert ‘om samen te werken met maatschappelijk werk, om bijvoorbeeld schuld- en huisvestingsproblemen van patiënten aan te kunnen pakken’. Alsof dat niet al vele jaren gebeurt.

Heeft deze bedrijfseconoom zich, als ervaren GGZ-bestuurder, zich weleens verdiept in de praktijk van de werkvloer? Op deze onwetendheid wordt dus beleid gebaseerd, dat voor veel mensen grote gevolgen heeft.

En wat het Menzis-plan betreft: hoe cynisch kun je zijn? No cure, no pay. Dat zal ze leren, die luie, domme behandelaren. Ik zou wel zeggen: voer dit ook in bij andere ernstig invaliderende, vaak chronisch verlopende aandoeningen, zoals hart- en vaatziekten, reuma, COPD. Of zijn die patiëntengroepen daar soms te mondig voor?

Annekee Kramer, psychiater, Den Haag

Hunebedden

Ik ben me altijd bewust geweest dat de hunebedden in Havelte, waar we vaak komen, grafmonumenten zijn (Ten Eerste, 13 augustus). Ook toen 36 jaar onze trouwfoto’s, staand op D53, werden genomen.

Ook in kerken, waar veel oude grafstenen het plaveisel vormen, loop ik op oude graven en ik probeer, respectvol, te lezen welke namen erop staan. Moeten we nu een touw om die kerken spannen om zo respect te tonen voor de overledenen?

Peeke de Vries, Meppel

Dafne Schippers

‘Schippers valt hard van haar troon’ (Sport, 8 augustus). Als er twee Nederlanders in de top 5 van de Tour de France eindigen zijn de media in jubelstemming, maar als er twee Nederlanders in de top 5 staan van de 100 meter sprint op het EK dan is er alom gezeur en kritiek in plaats van dat we trots zijn. Wat een negatieve kop en een vervelende toon.

We zijn de afgelopen jaren verwend met grootse prestaties van Dafne Schippers. Nu wint ze brons en wordt er gedaan alsof haar carrière voorbij is. Schippers heeft gelijk: houd op met die ‘negatieve shit’ en steun haar ook als het even iets minder gaat. Dat heeft ze toch wel verdiend.

Mirjam van Eck, Nieuwegein

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden