Opinie

GroenLinkse jongeren: 'Bezuinig op asielzoekers'

Er zijn een aantal posten waarop Rutte, Verhagen en Wilders kunnen bezuinigen, maar die buiten beeld lijken. De opvang van asielzoekers bijvoorbeeld. Bezuinig dáár maar op, zegt Jojanneke Vanderveen.

Asielzoekerscentrum in Burgum, Friesland.Beeld ANP

Anderhalve week geleden zijn de coalitiepartners het Catshuis ingegaan om te onderhandelen over nieuwe bezuinigingen. Voor veel uitgaveposten dreigen grote kortingen. Over sommige andere kosten horen we niks, zoals de opvang en de wekelijkse bijdrage die de Nederlandse overheid geeft aan asielzoekers. Als het kabinet wil bezuinigen én in het belang van mensen wil handelen, zou het op die kosten moeten bezuinigen. Het alternatief: een werkvergunning voor asielzoekers.

Sunny is 23 jaar. Hij komt uit Iran en woont nu 9 jaar in Nederland. Inmiddels is hij door steun van het UAF, dat vluchtelingen helpt bij de financiering van hun studie, ver gevorderd met zijn opleiding tot tandartsassistent. Als hij klaar is, zou hij aan het werk kunnen bij een tandarts. Theoretisch gezien, want de praktijk zal anders zijn. In de werkelijkheid zal hem verboden worden om te werken. In plaats daarvan zal hij het moeten redden met een wekelijkse bijdrage van de overheid. Of, in andere woorden: hij is verplicht te teren op de zak van de staat.

Dit is vooral tot groot ongenoegen van Sunny zelf. Hij ziet dagelijks studenten om zich heen met bijbaantjes. Die inkomsten geven hen de vrijheid hun leven naar eigen inzicht in te richten. Sunny heeft deze vrijheid niet, omdat hij niet mag werken.

Krom
Het is erg krom dat, in tijden dat het voor de samenleving van groot belang is dat zo veel mogelijk mensen zo zelfstandig mogelijk zijn, een groep mensen verplicht afhankelijk is van de overheid. Veel van deze mensen spreken de Nederlandse taal en zeker jonge mensen die al lang in Nederland verblijven, zijn gekwalificeerd op de Nederlandse arbeidsmarkt.

Op het moment is het voor asielzoekers al mogelijk een aantal weken per jaar inkomen te verwerven in de seizoensarbeid. Deze mogelijkheden zouden uitgebreid moeten worden. Met een algemene werkvergunning wordt het voor asielzoekers mogelijk zelfstandigheid te verwerven. Hierdoor maken asielzoekers kans op geschoolde arbeid en zullen zij minder kampen met psychologische problemen, die vaak volgen op langdurig thuiszitten.

Voor de Nederlandse overheid zijn er uitsluitend positieve consequenties. Asielzoekers die tijdens hun procedure werken, kunnen voorzien in hun eigen levensonderhoud, wat de druk op de Nederlandse schatkist verlicht. Bovendien zal de koopkracht van deze asielzoekers toenemen, waardoor ze ook nog eens kunnen bijdragen aan de Nederlandse economie. Doordat zij een zinnige dagbesteding hebben, zullen ze ook minder aanspraak maken op zorg.

Snijden
Een argument dat wordt aangedragen tegen het uitbreiden van de mogelijkheden voor asielzoekers om te werken, is dat dit gepaard zou moeten gaan met toegang tot een sociale voorziening als de WW. Hier is echter geen noodzaak voor. Indien een werkende asielzoeker zijn baan verliest, kan hij terugkeren naar de situatie waarin hij voorheen verkeerde. Het recht om te werken zal hoe dan ook een grote vooruitgang voor hem betekenen.

Vorig jaar bepleitte de ChristenUnie al een uitbreiding van het recht voor asielzoekers om te werken. Met de actuele ontwikkelingen zou opnieuw naar deze mogelijkheid gekeken moeten worden. Het is een kans voor het kabinet om te laten zien dat het niet slechts geld wil wegsnijden, maar dat het bovendien denkt aan de belangen van de mensen die met die bezuinigingen te maken krijgen. Want hoe prangend alle crises ook zijn, de menselijke maat moet het uitgangspunt blijven. Bezuinig daarom op asielzoekers: geef ze een werkvergunning.

Jojanneke Vanderveen is voorzitter van DWARS, GroenLinkse jongeren.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden