'GroenLinks is Kunduz-moe'

GroenLinks'ers zijn Kunduz-moe. 'Wij willen praten over een leven na Kunduz. Wat we vooral willen is dat het als het over onze partij gaat, het weer over het kinderpardon, de PGB's en het stoppen van de tweede kerncentrale gaat.'

Jolande Sap. Beeld anp

'Gerommel binnen GroenLinks', zo koppen alle websites, kranten en actualiteitenrubrieken deze week. Door het afblazen van de Elfstedentocht staat het GroenLinkscongres deze zaterdag opeens vol in de schijnwerpers. Na een jaar met een leiderschapswissel, het Kunduz-besluit en de affaire Mariko Peters en speculaties over de koers van de partij, is zulke aandacht te verwachten. Dat voelt voor elke GroenLinks'er ongemakkelijk. Want wat we vooral willen is dat het als het over GroenLinks gaat, het weer over het kinderpardon, de PGB's en het stoppen van de tweede kerncentrale gaat. Nu de Kamerfractie aangekondigd heeft de missie niet verder uit te willen breiden, moeten we samen aan de bak. De wereld is groter dan Kunduz.

Leven na Kunduz
Laten we nuchter constateren dat het merendeel van de GroenLinks'ers niet gewild had dat we die missie begonnen waren, maar ook constateren dat we op het vorige congres besloten hebben dat we het besluit steunen. Wij willen praten over een leven na Kunduz, zeker nu er verder niets veranderd is ten opzichte van vorig jaar en de fractie duidelijk maakt dat de missie niet uitgebreid wordt.

We hebben meer last van het debat over Kunduz, dan van de missie zelf. De afgelopen weken zochten partijgenoten op verschillende momenten over deze onderwerpen de media. En één ding hadden deze media-optredens gemeen; kritiek op het functioneren van de Tweede Kamerfractie of standpunten die door de fractie ingenomen zijn. Maar, hoewel het belangrijk is dat iedereen in de partij de kans krijgt gehoord te worden, was de berichtgeving de afgelopen weken niet alleen eenzijdig, maar raakt hierdoor ook het grotere en belangrijkere verhaal ondergesneeuwd.

Het verhaal van GroenLinks is een positief verhaal. Een verhaal van gelijke kansen, duurzaamheid en oog voor de hervormingen die voor een goede toekomst nodig zijn. Een partij met de blik naar buiten, gericht op een wereld die niet ophoudt bij de grens tussen Coevorden en Emlichheim. Het verkiezingsprogramma van GroenLinks berust op die waarden en de Tweede Kamerfractie opereert vooralsnog binnen die grenzen. Als politieke partij kun je op de lange termijn alleen het verschil maken door mensen achter je te scharen, door macht te verwerven en coalities te sluiten. Idealen zijn mooi, maar waardeloos als je ze nooit in de praktijk kunt brengen. Een pragmatische insteek is een voorwaarde om je idealen te kunnen verwezenlijken. Vele wethouders en gedeputeerden laten in de dagelijkse praktijk ook zien dat het gedachtegoed van GroenLinks omgezet kan worden naar goede resultaten.

Meningsverschil
Dat er een ideologische crisis zou zijn is dus grote onzin: er is debat. Het gestamp en gevoetveeg waarmee we als voorstanders en tegenstanders van de Kunduz-missie elkaar te lijf gaan is slechts een meningsverschil over de uitvoering van pacifisme en responsibility to protect als ideologische principes.

Ook kritiek op de oppositiestrategie is geen meningsverschil over het doel, maar over de middelen. Aan het eind van de dag willen we allemaal even graag het anti-sociale, natuurvernietigende, hervormingen blokkerende, rechtse gedoogkabinet omver werpen. Op het congres slechten we geen interne burgeroorlog, maar zetten we een nieuwe stap richting een sociaal en groen Nederland dat klaar is voor de toekomst.

Walter van Peijpe, gemeenteraadslid Leiden
Giel van der Steenhoven,
oud-bestuurslid DWARS, GroenLinkse Jongeren
Anna Schutte,
oud-bestuurslid DWARS, GroenLinkse Jongeren
Christiaan Kwint,
wethouder Heerhugowaard
Bart Eigeman,
wethouder Den Bosch
Eline van Nistelrooij,
oud-voorzitter DWARS, GroenLinkse Jongeren
Lene Grooten,
Provinciale Statenlid Noord Holland


Mariko Peters. Beeld anp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden