Groene toekomst is rijke toekomst

groenop_300Er moeten keuzes worden gemaakt die het welzijn van komende generaties waarborgen, maar de politiek durft niet over haar eigen schaduw heen te springen.

Ruud Koornstra

Sinds vorige week ben ik als duurzaam ondernemer in elf provincies officieel kandidaat voor de Eerste Kamer. Op Lijst 12 sta ik als enige kandidaat, niet verbonden aan een politieke partij en met duurzaamheid als speerpunt.

Weet u hoeveel mensen hun hand opsteken als je aan een volle zaal vraagt of zij denken een beter leven te hebben dan hun grootouders? Vrijwel iedereen! Stel dan de vraag of zij verwachten dat hun kleinkinderen een beter leven zullen hebben dan zij. Dan blijven vrijwel alle handen omlaag. Iedereen lijkt zich ervan bewust dat we op een keerpunt staan in ons denken over onze manier van leven. De grenzen aan economische voorspoed en groeiende welvaart worden voor steeds meer mensen zichtbaar.

Angst
Hoe kunnen we zorgen dat dit bewustzijn niet omslaat in angst, want angst is een slechte raadgever. Het is zaak dat we juist dit moment gebruiken om met de beschikbare kennis en technologieën een economie in te richten die minimaal hetzelfde welvaartspeil biedt als de gangbare economie. Duurzaamheid is de sleutel naar een beter en rijker leven, ongeacht afkomst, opleiding en woonplaats.

Onze welvaart en het welzijn van de wereldbevolking zijn thema¿s die boven de partijpolitieke belangen uit moeten stijgen. De angst om belangrijke keuzes te maken voor onze toekomst en die van onze kinderen, heeft de politiek ter linker en ter rechter zijde verlamd. Zo dreigen we de kans te missen voor een duurzame invulling van onze samenleving, onze economie en onze energievoorziening.

Ons huidige leefpatroon houdt de inefficiënte economische weeffout in stand: de economie van verspilling. Op dit moment wordt 98 procent van energie en materiaal verspild terwijl de wereldbevolking exponentieel groeit en er beproefde alternatieven beschikbaar zijn.

Iedereen

De weg naar een duurzame economie vraagt ondernemerschap van iedereen. Niet alleen de overheid, maar vooral ook bedrijven, kenniscentra en universiteiten, maatschappelijk organisaties en individuele burgers spelen hierin een sleutelrol. Een duurzame samenleving vraagt om een mentale verandering. Het bewustzijn is er, de oplossingen zijn voorhanden, nu moeten nog de voorwaarden worden geboden om tot die verandering te komen. Maar in plaats van kansen te bieden, drijft de politieke besluitvorming af van concrete oplossingen en wordt duurzaamheid door het huidige kabinet vaak gezien als vijand van zijn financieel-economische ambities.

Mijn ambitie is duurzaamheid hoog op de politieke agenda te krijgen. Om die reden heb ik mij kandidaat gesteld voor de Eerste Kamerverkiezingen op 23 mei. Als ondernemer zie ik overal om me heen economisch verantwoorde oplossingen en de wil om te veranderen, met het oog op een betere/mooiere toekomst.

Hoewel het regeerakkoord ruimte laat om de juiste duurzame besluiten te nemen, houden partijen elkaar in een verstikkende houdgreep waardoor Nederland voor het duurzaam toekomstperspectief in Europa afglijdt naar de onderste regionen terwijl het ons grootste exportproduct kan worden.

Stemmen
Daarom roep ik Statenleden op om, wanneer zij op 23 mei om 15.00 uur in het Provinciehuis in het stemhokje staan, op mij te stemmen. In de Eerste Kamer zal ik geen concurrent zijn van hun eigen partij, maar een medestander in de groeiende roep om een fundamentele verduurzaming van samenleving en economie. De Eerste Kamer toetst wetten op rechtmatigheid en rechtvaardigheid. Voor mij is duurzaamheid een synoniem voor rechtvaardigheid, en daarmee de partijoverschrijdende toets die nu in de Eerste Kamer wordt gemist.

Hoewel we door te verduurzamen in mijn ogen niet hoeven in te leveren op kwaliteit van leven, is het oud nieuws dat toenemende materiële welvaart niet leidt tot meer geluk. Geld maakt namelijk echt niet gelukkig - maar gelukkig wel rijk.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden