Advertentie van KVGN

Wat is dit?

'Advertentie van ...' is content gemaakt in opdracht van en betaald door een adverteerder, geproduceerd door de commerciele afdeling van DPG Media. De journalisten van de Volkskrant zijn hier niet bij betrokken.

Groeit groen gas snel genoeg?

Een interessante rekensom: hoe kom je van 115 miljoen naar twee miljard? We hebben tot 2030 de tijd om dit te bedenken, want dan wil Nederland deze hoeveelheid kubieke metergroen gas produceren. Er is serieus werk aan de winkel, maar gelukkig bruist de wereld van het duurzame gas van veelbelovende initiatieven.

Beeld KVGN

Het laatste nieuws is dat Groningse gaskraan versneld dicht wordt gedraaid. Niet in het eerder voorgenomen 2030, maar al over drie jaar, zo maakte het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat begin september bekend. Hierdoor neemt de noodzaak toe dat de productie van biogas en groen gas flink wordt opgevoerd. Biogas is een product dat in “het wild” wordt geproduceerd (als bacteriën aan de gang gaan met organisch afval zoals gft, rioolslib of koeienmest), maar ook gecontroleerd, in zogenoemde vergisters. Het aldus geproduceerde biogas krijgt een nabewerking, waarna het met de stempel groen gas het duurzame alternatief voor aardgas vormt.

Er wordt in Nederland nu al circa 115 miljoen kubieke meter groen gas geproduceerd. Dat is al best veel, maar lang niet genoeg aangezien in het Klimaatakkoord is afgesproken om anno 2030 maar liefst twee miljard kubieke meter groen gas te maken. Een mooie ambitie, maar is die ook haalbaar? Jan Hendrik Annema, als Manager Groen Gas werkzaam bij handelsonderneming GasTerra, erkent dat er “serieus werk aan de winkel is”, maar ziet ook tal van veelbelovende initiatieven en technologieën die straks daadwerkelijk het verschil kunnen maken. “In Nederland staan al tussen de honderd en honderdtwintig vergisters, waarvan de bulk bij agrarische bedrijven. Grote moderne vergisters, zoals er nu in Coevorden en Zeeland zijn gebouwd en zoals er een aantal andere in aanbouw zijn, zijn veel industriëler en grootschaliger van opzet. De productiecapaciteit van deze nieuwe vergisters is enorm gestegen. Dat komt omdat het productieproces beter ontwikkeld is en er meer kennis is over de biologie van vergisting en de opwaardering van het gas. De innovatie zit hem in het professionaliseren van het procedé en in slimme schaalvergroting. Een moderne vergister haalt aanzienlijk meer gas uit dezelfde hoeveelheid biomassa dan oudere en kleinere installaties. Dat kan zelfs oplopen tot tientallen procenten meer. Met alle groen gasprojecten die nu gepland of in aanbouw zijn, zal de 115 miljoen m³ gas van 2018 over drie tot vier jaar verdubbelen naar 250 miljoen.”

Vergisting is een bewezen technologie, waar veel ervaring mee is. Maar er kleven ook nadelen aan. Het is een traag proces, met aanzienlijke en soms ongewenste reststromen. Annema: “Dat vraagt om innovatie. Naast de hiervoor genoemde professionalisering en schaalvergroting van vergisters moeten we naar een sneller omzettingsproces en een hogere gasproductie. Eén van de nieuwe technologieën die dat mogelijk maken, is hogedrukvergisting. Volgens Annema staat die techniek, die door een Heerenveens bedrijf is ontwikkeld, op het punt door te breken, met het plan om een installatie op Ameland te gaan bouwen. “Daar moet uit rioolslib en groente- en fruitafval via een efficiëntere en slimmere wijze een hoge gasopbrengst worden gerealiseerd. Het bedrijf heeft tevens contacten met andere locaties in het land voor nóg grotere installaties.”

Naast vergisting is het vergassen van biomassa een veelbelovende technologie om groen gas, maar ook waterstof te produceren. Ook op dat vlak is er volop ontwikkeling te signaleren. “We zien daarvan in Nederland wel tien verschillende initiatieven. In een project in Alkmaar bijvoorbeeld wordt nu al op die manier uit vloeibare biomassa duurzaam gas geproduceerd. Vergassing is een chemisch-fysisch proces, dat we al kennen uit de chemie, de raffinage en bij sommige kolencentrales. Maar biomassa vergassen is een totaal andere tak van sport dan het vergassen van kolen. Biomassa komt bijvoorbeeld voor in veel verschillende vormen: natte biomassa zoals slib, mest en reststromen uit de voedingsmiddelenindustrie vergt een volstrekt andere aanpak dan droge biomassa, zoals hout. De aard van de gebruikte biomassa bepaalt in hoge mate het ontwerp en werking bij het vergassen. In Amsterdam staat een van de eerste werkende houtvergassers in Nederland. Een mooi voorbeeld van innovatie en ondernemerschap. Naast deze initiatieven worden binnenkort ook biomassa-vergassings-installaties in Emmen, in de Eemshaven, in Leeuwarden, in de Rotterdamse haven en zelfs meerdere in Delfzijl verwacht. 

Groen gas in de toekomst

Groen gas is, net als groene stroom, de eenvoudigste manier om het energiegebruik te verduurzamen. Nadat het groen gas is geproduceerd en in het openbare aardgasnet is ingevoed, behoeft er verder niets te veranderen aan de infrastructuur of aan gebruiks- en verwarmingsapparatuur: alles blijft hetzelfde. Groen gas kan daarom goed ingezet worden in die sectoren, regio’s of woongebieden die op een andere wijze niet of moeilijk zijn te verduurzamen. Op dit moment wordt groen gas al ingezet als duurzame brandstof in het wegvervoer en ter verduurzaming van gebouwen.

Aangezien op dit moment de vraag aanzienlijk groter is dan het aanbod is het volgens Annema zaak dat de genoemde nieuwe technologieën zo snel mogelijk productierijp worden gemaakt. “Als deze productietechnieken volwassen worden, dan weet ik zeker dat de impact verder reikt dan Nederland alleen. Naast het produceren van grote hoeveelheden groen gas voor de Nederlandse verduurzamingsopdracht is het economisch gezien een aantrekkelijk perspectief. Als Nederland – de overheid heeft daarbij volgens mij een belangrijke rol - deze innovaties stimuleert, plukken we straks de vruchten van technologische oplossingen die je kunt uitrollen over de hele wereld. Want in de komende decennia moet de rest van de wereld óók de duurzame omslag maken. Het is toch aanlokkelijk als je de dan in Nederland ontwikkelde kant-en-klare technologie kunt exporteren naar gebieden als Azië en Zuid-Amerika, waar gigantische hoeveelheden biomassa als reststromen uit de landbouw onbenut blijven en die veel beter naar duurzaam gas zou kunnen worden omgezet”.

Meer weten over de toepassingen van groen gas en het belang daarvan in de energietransitie?  Lees dan verder op MissieEnergie.nl.

De journalisten van de Volkskrant zijn niet betrokken bij en niet verantwoordelijk voor de inhoud van dit artikel.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden