'Grijze babyboomer heeft nog een mooie toekomst voor zich'

Tijn Touber verwacht veel van een krachtenbundeling van de babyboomers (rijk, gezond, goed opgeleid) en de idealistische generatie Y, geboren tussen 1982 en 2000.

© THINKSTOCK Beeld null
© THINKSTOCK

Er gebeurt iets moois in Nederland: de babyboomers gaan met pensioen. U weet wel: de flowerpower generatie die love & peace predikte. De gevreesde vergrijzing zou wel eens een reddende verzilvering kunnen zijn, want dit is het moment waarop de hippies van weleer hun idealen in de praktijk kunnen brengen.

Idealistische generatie
Mensen die nu met pensioen gaan, behoren tot de meest idealistische generatie uit de wereldgeschiedenis. Zij waren het die demonstreerden tegen kernwapens, opriepen tot een menselijker kapitalisme, die corruptie bestreden (Watergate), op de bres sprongen voor vrouwenrechten (Dolle Mina), een nieuw soort leiders voortbrachten (Kennedy, Havel), biologische groenten gingen verbouwen, vegetarisch gingen eten, afrekenden met cynisme en hoop brachten op een betere toekomst.

Velen van hen raakten die idealen net zo hard weer kwijt in de voortrazende 24-uurseconomie, die de love & peace-generatie in haar greep kreeg. Na het eerste kind, het tweede huwelijk, de derde hypotheek en de vierde auto verloor zelfs de meest gedreven idealist het grote perspectief uit het oog en legde zich erbij neer dat we blijkbaar op aarde zijn om de economie in stand te houden.

Geraniums
Maar niet getreurd, want dit is het moment waarop de babyboomers hun idealen alsnog kunnen waarmaken. Onderzoek laat zien dat zij niet van plan zijn achter de geraniums te gaan zitten. Ruim driekwart verheugt zich op een nieuwe, productieve levensfase waarin idealisme en dienstbaarheid centraal staan. Ze hebben er de tijd, middelen en mogelijkheden voor.

De boomers - ruwweg geboren tussen 1943 en 1960 - zijn de best opgeleide generatie aller tijden. Ze zijn zeer vermogend: vijftigplussers beheren zo'n 80 procent van de totale rijkdom in de meeste westerse landen. De gemiddelde babyboomer is bovendien gezond, fit en nog lang niet toe aan een rustig leventje.

Aardverschuiving
Als deze bevlogen generatie de idealen waarvoor zij veertig jaar geleden op de barricaden sprong weer bovenaan hun agenda's zet, dan kan dat tot een maatschappelijke aardverschuiving leiden. Het gaat namelijk over veel mensen: de grootste generatie uit de wereldgeschiedenis - twee keer zo groot als de eraan voorafgaande generatie en anderhalf keer groter dan de generatie die na hen komt.

Er gebeurt nog iets moois. Momenteel staat een generatie te trappelen die minstens zo bevlogen is als de hippies: generatie Y. Deze generatie - ruwweg geboren tussen 1982 en 2000 - is de opvolger van generatie X (generatie Nix of de verloren generatie) die tussen 1961 en 1981 werd geboren. Generatie Y is minder belast met de paranoia en angst van de Koude Oorlog, de dreiging van een nucleaire ramp, een somber toekomstperspectief en de afwezigheid van piketpaaltjes met heldere waarden en normen (allemaal omgezaagd door de hippies).

Lowlands
Wie generatie Y wil ontmoeten, kan het beste een keer naar Lowlands komen. Dit popfestival is een groot feest van good vibes and great music en lijkt verdacht veel op Woodstock. De nadruk ligt op samenwerken. Generatie Y is - in tegenstelling tot Generatie X - niet individualistisch ingesteld, maar collectief. In plaats van fuck the system en no future (de kreten van generatie X) creëert generatie Y een netwerksamenleving waarin mensen elkaar de bal toespelen opdat iedereen er beter van wordt.

Generatie Y is bovendien waarschijnlijk de eerste generatie die in staat is om gebruik te maken van spirituele intelligentie (na FQ, IQ en EQ te hebben ontwikkeld) zonder in oranje jurken te gaan lopen of er meteen een religie van te maken. Voor veel van hen is het (met dank aan de hippies, hun ouders) net zo normaal om spirituele informatie te 'chanelen' als het is om een mp3'tje te downloaden. Zij gebruiken spiritualiteit niet als een vlucht uit de werkelijkheid, maar als middel om die werkelijkheid te verlichten en te verrijken.

Out of the box
Het is van belang deze nieuwe generatie de ruimte te geven. Einstein heeft ooit uitgelegd dat onze problemen niet kunnen worden opgelost op het (denk)niveau waarop ze zijn ontstaan. Om een stap verder te komen in onze evolutionaire ontwikkeling, zullen we out of the box moeten leren denken en een groter perspectief op de werkelijkheid moeten onderzoeken.

Generatie Y heeft die capaciteit en het enthousiasme. Het enige dat haar ontbreekt om haar idealen in praktijk te brengen, is geld, ervaring en invloed. En laat dat nu precies hetgeen zijn wat de babyboomers wel bezitten! Wanneer deze twee bevlogen generaties de handen ineen slaan, dan ontstaat een onverslaanbare combinatie. Van twee kanten zullen cynisme, apathie, hopeloosheid, angst en intolerantie uit de samenleving worden geperst.

Tijn Touber is auteur van Spoedcurcus Verlichting.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden