ColumnLisa Bouyeure

Grijpgrage sterrenfotografen aan de schandpaal

null Beeld
Lisa Bouyeure

‘Who wants to shoot?’, vroeg sterrenfotograaf Marcus Hyde, bekend van zijn foto’s van Kim Kardashian en Ariana Grande, onlangs op Instagram. Op het eerste gezicht een buitenkansje, maar er zat een addertje onder het gras, ontdekte een model dat interesse toonde in een privébericht. Of ze hem vast wat naaktfoto’s kon sturen, vroeg Hyde. Hij moest toch zeker wel kunnen beoordelen of haar lichaam zijn tijd waard was? Nee? Prima. Dan zou de shoot niet gratis zijn, maar 2.000 dollar kosten. Graag of niet hoor, anders ging hij wel weer gewoon beroemdheden fotograferen.

Het gedesillusioneerde model besloot het gesprek op haar eigen pagina te delen, waarna het werd opgepikt door Diet Prada, een gevreesd Instagramduo dat misstanden in de mode-industrie aan de kaak stelt.

Een stortvloed aan huiveringwekkende verhalen van andere modellen volgde: de een was aangerand tijdens een fotosessie, de tweede werd in het begin van haar carrière door Hyde verkracht en ook de derde en vierde bleken soortgelijke ervaringen met hem te hebben, net als de tiende en twintigste. Een terugkerend thema in hun bekentenissen is dat ze, tot deze week, twijfelden of ze het er niet zelf naar hadden gemaakt door in lingerie voor hem te poseren. Hun foto’s kregen ze nooit te zien.

Fotograaf Marcus Hyde viel door de mand toen een model haar conversatie met hem op internet zette. Beeld Jared Siskin / Getty
Fotograaf Marcus Hyde viel door de mand toen een model haar conversatie met hem op internet zette.Beeld Jared Siskin / Getty

Terwijl het net rond Hyde zich begon te sluiten – Kardashian en Grande trokken publiekelijk hun handen van hem af en Instagram verwijderde zijn account – luisterde ik naar het radioprogramma Spraakmakers. Yet van Mastrigt, zedenexpert bij de politie, vertelde daarin over een nieuwe campagne van het ministerie van Justitie en Veiligheid die na de zomer van start zal gaan, met als doel de meldingsbereidheid na seksueel misbruik te verhogen. De stap naar de politie is meestal snel gezet in het geval van de enge man die ’s nachts uit de bosjes komt springen, maar in veruit de meeste gevallen, vertelde Van Mastrigt, is de dader een bekende, waardoor slachtoffers schuldgevoelens en loyaliteitsproblemen kunnen krijgen, of last van schaamte, want hebben ze er niet zelf ook een aandeel in gehad?

De online schandpaal is een grimmig concept en het vergrijp is lang niet altijd ernstig genoeg voor de massale volkswoede die erop volgt. Van een afstandje is het bovendien moeilijk te beoordelen of iemand een onvervalst rotkarakter of psychische problemen heeft, en voor strafbare feiten is er altijd nog het rechtssysteem.

Toch juich ik de modellen op Instagram van harte toe. Slachtoffers van seksueel geweld hebben relatief weinig kans op juridische gerechtigheid, en zonder elkaars verhalen waren ze misschien blijven twijfelen aan hun eigen beoordelingsvermogen. Terwijl het aspirerende model zich in stilte afvraagt of het in deze industrie gebruikelijk is dat de beroemde fotograaf ongevraagd je truitje omhoog trekt, zijn de Hydes van deze wereld alweer met hun volgende prooi bezig. ‘Deze roofdieren,’ aldus een van de vrouwen, ‘vertrouwen op de angst en schaamte die ze bij ons oproepen, zodat ze ongestoord verder kunnen jagen’.

Om te laten zien dat het menens was, stootte een tweede groep modellen meteen ook maar de grijpgrage Victoria’s Secret-fotograaf Timur Emek van zijn troon. Opvallend was dat dit alles niet langer onder de vlag van #MeToo gebeurde. Wat begon als trend, is blijkbaar ingeburgerd genoeg om zonder hashtag voort te kunnen bestaan, en een betere oplossing is er nog steeds niet. Of zoals een van de vrouwen schreef: ‘Ze zullen niet stoppen totdat wij ze stoppen.’

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden