Opinie

Grijp in bij schandalig salaris voor topman BNG

Begin augustus van dit jaar publiceerde de Volkskrant een lijst met veelverdieners in het Nederlandse bedrijfsleven. Tot onze verbazing stond op plaats 67 met een bruto jaarsalaris van 697.000 euro Carel van Eykelenburg, voorzitter van de raad van bestuur van de Bank Nederlandse Gemeenten BNG. Dat is ongeveer vier maal het salaris van een minister.

Carel van Eykelenburg Beeld anp
Carel van EykelenburgBeeld anp

Wij als lokale volksvertegenwoordigers van de PvdA vinden dat absurd veel voor een directeur die geen enkel persoonlijk financieel risico loopt in een semi-overheidsbedrijf.

Vanuit het college van Leeuwarden - drie PvdA wethouders - is het initiatief genomen een brief te richten aan de Raad van Commissarissen BNG met het verzoek er bij de directeur op aan te dringen vrijwillig van een deel van zijn enorme salaris af te zien.

In haar reactie heeft de Raad van Commissarissen onlangs laten weten dit verzoek naast zich neer te leggen; zoiets kan men van een directievoorzitter niet verlangen! Het argument is dat de resultaatafhankelijke bonussen voor de directie in de afgelopen jaren iets zijn verlaagd. De toezichthouders weigeren dus om actief op te treden. Wij vinden dit onbegrijpelijk. Dat men een verlaging niet kan afdwingen en dat men de contracten van zittende bestuurders dient te respecteren, begrijpen wij. Maar dat men weigert de hoofddirecteur te vragen vrijwillig zijn buitenproportionele beloning te matigen, vinden we diep triest.

Juist een Raad van Commissarissen van een semipublieke instelling moet begrijpen dat loonmatiging aan de top moreel leiderschap en actief ingrijpen vereist.

Wanneer dringt het nu eens door dat excessieve topsalarissen in de semipublieke sector onrechtvaardig zijn en bijdragen aan zoveel onvrede? Een Raad van Commissarissen die dit niet begrijpt is geen knip voor de neus waard!

Namens de PvdA fracties in de gemeenteraden van Amsterdam: Dennis Boutkan, Groningen: Carine Bloemhoff, Zwolle: Eefke Meijerink en Leeuwarden: Jelle de Visser.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden