Grieks akkoord

Hoe wankel is het akkoord dat Griekenland nog geen drie weken geleden met het IMF en de eurolanden sloot: wordt het land alsnog aan zijn lot overgelaten, nu vooral in Duitsland de weerzin tegen de Griekse reddingsoperatie steeds verder lijkt toe te nemen?

de Volkskrant

Half april kregen de Grieken 45 miljard euro aan leningen toegezegd. Die geste had de financiële markten moeten kalmeren, maar dat effect bleef uit. Toen de rente op hun staatsobligaties spectaculair was gestegen, zagen de Grieken zich eind vorige week gedwongen ook echt om het geld te vragen. Sindsdien maakt vooral Duitsland duidelijk, bedenkingen te hebben. De Grieken moeten nog harder gaan bezuinigen, anders gaan we niet akkoord, klinkt het dreigend.

Die kritische geluiden zijn niet meer dan ketelmuziek. Duitse politici willen om het hardst bij de eigen publieke opinie de indruk wekken dat de huid duur wordt verkocht. Maar de voorstanders van Europese solidariteit kunnen gerust zijn: Griekenland wordt hoe dan ook gered. Om economische en politieke redenen is Europa daarbij gebaat. Een faillissement van het land zou tot miljardenstroppen bij Europese banken leiden – met alle gevolgen van dien voor hun met zo veel moeite hervonden stabiliteit.

Bovendien loopt Europa anders het gevaar dat de financiële markten zich gaan richten op andere zwakke schakels in de eurozone, Portugal en Spanje voorop. Gebeurt dat, dan komt het voortbestaan van de euro zelf in het geding. De ondergang van de gezamenlijke munt zou een enorme tegenslag voor de Europese samenwerking zijn.

Dat neemt niet weg dat er kanttekeningen bij de redding zijn te plaatsen. Met name is er geen enkele garantie dat het bij 45 miljard euro in 2010 blijft. Zo’n 80 miljard gedurende drie jaar is een veelgehoorde schatting. Net als bij de redding van individuele banken geldt ook hier dat Europa geen alternatief heeft voor redding van Griekenland, ook al gaat dat duurder uitpakken dan nu wordt gesuggereerd.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden