Scherpste opinies

Grexit door Amerikaanse ogen: 'Grieken wilden welvaart zonder te werken'

Hoe kijken toonaangevende Amerikaanse kranten en opiniemakers naar de Europese problematiek rond Griekenland?

Chris Rutenfrans en Laura de Jong
null Beeld ap
Beeld ap

Klein, verlamd land

Hoofdredactioneel commentaar
in The New York Times
6 juli 2015

Voor Europa's bestwil, houd Griekenland in de eurozone, schrijft The New York Times in een hoofdredactioneel commentaar. Volgens de krant is vanuit economisch perspectief duidelijk wat de Europese leiders moeten doen. Ze moeten de Griekse schulden gedeeltelijk kwijtschelden - en ze moeten Griekenland, als lid van de Europese Unie en de Navo, in de Eurozone houden.

Volgens de krant zou een Grexit ongehoord veel schade aanrichten aan de geloofwaardigheid van de euro en aan het Europese project. Dat zou het signaal geven dat ieders lidmaatschap teruggedraaid kan worden. Het zal volgens The New York Times voor Europese leiders dan alleen maar moeilijker worden op toekomstige crisis te reageren.

The New York Times vindt niet dat het verlagen van de schulden een regering zou belonen die heeft gefaald de economie te hervormen. 'Dat is een verkeerde lezing van de crisis.' Volgens de krant hebben de Europese leiders en het IMF zelf de grootste fout gemaakt door in 2012 de Griekse schulden maar deels te herstructureren. 'Ja, Griekse bestuurders uit heden en verleden zijn verantwoordelijk voor een groot deel van de problemen in het land.' Maar Europese leiders hebben de crisis erger gemaakt. 'Nu is het hun taak de bedreiging van de eurozone te beëindigen door een klein, verlamd land te redden.'

null Beeld epa
Beeld epa

Vijfsterren-verzorgingsstaat

Bret Stephens
in de Wall Street Journal
6 juli 2015
Bret Stephens schrijft in de Wall Street Journal dat afgelopen zondag Griekenland, na Argentinië, het tweede land in de geschiedenis werd dat van een ontwikkeld land een ontwikkelingsland werd. 'Joseph Stiglitz, die ook al fungeerde als cheerleader voor de regering-Kirchner in Argentinië zegt dat het 'nee' Griekenland de kans geeft 'zijn lot in eigen hand te nemen'. 'Maar Griekenland', schrijft Stephens, 'wilde een vijfsterren-verzorgingsstaat zijn met een tweesterren-economie. Het wilde moderniteit zonder efficiëntie of transparantie, en welvaart zonder te werken. Het wilde zijn lot in eigen hand nemen, terwijl iemand anders de rekening betaalde'.

Het opmerkelijkste vindt Stephens de hardnekkigheid waarmee het land de realiteit blijft ontkennen 'door te stemmen voor een regering die hen, bijna onvermijdelijk, leidt naar een snel vertrek uit de euro en mogelijk uit de EU, hun enige reddingsboeien.' Democratie, zegt Stephens, beeldt zich in dat mensen uiteindelijk van hun fouten leren, maar stel dat dat niet zo is? 'Argentinië laat zien dat mensen het van generatie op generatie bij het verkeerde eind kunnen hebben, dat illusies van grandeur de basis kunnen zijn van een rampzalig beleid.'

null Beeld reuters
Beeld reuters

Nieuwe drachme-economie

Eric Beinhocker
op Bloombergview.com
6 juli 2015
'Help Griekenland de euro te verlaten', betoogt Eric Beinhocker op Bloombergview.com. Als Griekenland en de Europese leiders het land een toekomst willen bieden en de eenheid in de regio willen herstellen, dan moeten ze met een plan komen om Griekenland uit de euro te helpen stappen, en tegelijkertijd toch stevig in de Europese Unie te blijven.

Landen kunnen niet zo maar van de ontwikkelingsladder springen. Met zorgvuldig werk van generatie op generatie kan Griekenland een beter Griekenland worden, denkt Beinhocker. 'Maar dat proces moet worden geleid door de Grieken'. Niet van buitenaf. Volgens Beinhocker is duidelijk dat landen met zulke verschillende niveaus van concurrentievermogen en ontwikkeling, niet samen aan dezelfde valuta geketend kunnen worden zonder herhaalde crises en uiteindelijke ontbinding.

Daarom moet Griekenland de euro dus verlaten. Europa kan daarbij helpen. Om totale ineenstorting te voorkomen en terug te keren naar groei, zal Griekenland nieuwe leningen, schuldenverlichting en ontwikkelingshulp nodig hebben. Dit verschilt niet veel van wat Griekenland de afgelopen tijd heeft gekregen, zegt Beinhocker, 'behalve dat het land een daadwerkelijke en belangrijke kwijtschelding van schulden zal moeten krijgen (in plaats van de geherstructureerde rentebetalingen) om een nieuwe drachme-economie te stabiliseren.' Beinhocker verwacht dat Duitsland en de rest van de EU hiertoe bereid zijn als het een echt einde van de crisis betekent. Dat kan volgens hem zeker lukken als Griekenland weer een eigen munt heeft.

null Beeld ap
Beeld ap

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden