CommentaarGreen Deal

Green Deal is even onontkoombaar als riskant

Met haar Green Deal heeft de Europese Commissie zichzelf tot succes verplicht.

Deelnemers aan de klimaattop in Madrid halen wat slaap in. Beeld AP
Deelnemers aan de klimaattop in Madrid halen wat slaap in.Beeld AP

Voor veel Europeanen was de EU al lange tijd geen belofte meer. De uitbreiding van de Unie riep veel weerstand op. Van Europa als (geslaagd) vredesproject of als binnenmarkt zonder tariefmuren ging geen overtuigingskracht meer uit. De laatste jaren heeft de EU zich vooral in het crisismanagement moeten bekwamen. Tegen die achtergrond is het verheugend dat eurocommissaris Frans Timmermans een ambitieus klimaatplan heeft ontvouwd. Daarmee geeft de nieuwe Europese Commissie in elk geval blijk van zelfvertrouwen en van een elan dat na het gesomber van voorgaande jaren weldadig aandoet.

Het klimaat is bij uitstek een thema dat Europa nieuwe legitimiteit kan verlenen. Samen kunnen de lidstaten effectiever het hoofd bieden aan mondiale problemen dan de lidstaten individueel – al doen de reacties van enkele Midden- en Oost-Europese landen op de plannen van Timmermans vermoeden dat het ambitieniveau binnen de Unie nogal uiteenloopt. De vrees, onder andere vertolkt door premier Rutte, dat klimaatmaatregelen in het ene land concurrentievoordeel zal opleveren voor het andere land, wordt weggenomen als de hele Unie zich aan dezelfde agenda committeert.

Van het thema klimaat gaat een sterker mobiliserend effect uit dat van vorige grote projecten die de EU ter hand heeft genomen, zoals de Strategie van Lissabon: het streven, vastgelegd in 2000, om van Europa ‘de meest concurrerende en dynamische kenniseconomie ter wereld’ te maken. De doelstellingen van Timmermans’ Green Deal zijn ook beduidend tastbaarder dan die van ‘Lissabon’. Elke Europeaan die zich straks per hogesnelheidstrein van hoofdstad naar hoofdstad verplaatst, kan zich van het succes van de Green Deal vergewissen.

Maar de Europese Commissie heeft zichzelf nu ook tot succes verplicht. Niet alleen omdat de klimaatverandering dit afdwingt, maar ook omdat ze zich na de Strategie van Lissabon niet nog een mislukking kan veroorloven. Zo beschouwd, is de Green Deal even onontkoombaar als riskant. Hopelijk wordt het gevoel van urgentie waarvan de Europese Commissie heeft blijkgegeven door de lidstaten gedeeld.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden