Gratuit gebaar van dierenliefde

Samen ageren islamitische en joodse organisaties tegen het dreigende verbod op onverdoofd ritueel slachten: een grondrecht is in het geding.

de opinieredactie

Wij, joden en moslims in Nederland maken ons ongerust over het voorstel van de Partij voor de Dieren om de onbedwelmde rituele slacht te verbieden. Deze week zal de Tweede Kamer erover beraadslagen, en het ziet er naar uit dat een meerderheid het voorstel zal steunen. Een belangrijk grondrecht, namelijk de vrijheid van godsdienst, dreigt even aan de kant te worden gezet.

Pijnlijk

Voor de islamitische en de joodse gemeenschap is het onmogelijk om verdoofd ritueel te slachten. Het is dan niet meer halal voor de moslims en koosjer voor de joden. De Partij voor de Dieren zegt uit wetenschappelijk onderzoek bewijzen te hebben dat onverdoofd ritueel slachten pijnlijk is voor dieren. Daar tegenover staan tientallen wetenschappelijke onderzoeken die het tegendeel bewijzen. Sterker nog: wanneer het ritueel slachten professioneel wordt uitgevoerd, lijden de dieren minder dan wanneer zij ‘verdoofd of bedwelmd’ worden met een pin tussen de ogen en daarna een elektrische schok. Het woordgebruik ‘verdoven of bedwelmen’ suggereert een soort pijnloos inslapen, maar het tegendeel is waar. Zowel de islamitische als de joodse gemeenschap staat voor het welzijn van dieren. Een dier dat niet goed behandeld is gedurende het leven is niet koosjer of halal wanneer het ritueel geslacht wordt.

PvdD, GroenLinks, PvdA, D66, SP en PVV zeggen het welzijn van dieren te dienen. Maar om nu in de laatste minuut van het leven van een dier de pijn, volgens hen, te verlichten, is niet meer dan symbolisch. Hun leven voor de slacht brengen ze door in megastallen waarvan er volgens Wakker Dier nog 575 van zijn. Op elkaar gepakt en bijna geen zon. Het is hypocriet om aan het einde van hun leven het dierenwelzijnsargument van stal te halen. Bovendien zal in de praktijk ‘het beoogde dierenleed’ niet voorkomen worden. Boeren en slagers zullen enkel het slachtproces verplaatsen naar aangrenzende landen waar geen verbod op ritueel slachten bestaat.

Veewagens

De dieren zullen daardoor extra leed moeten ondergaan door opgepakt en opgestapeld te worden in veewagens richting de grenzen van Nederland. Dit verbod zal dus eerder meer dierenleed tot gevolg hebben.

Het is voor ons niet te verteren dat een van de belangrijke grondrechten, vrijheid van godsdienst, hier wordt verkwanseld om zogenaamd iets te doen aan het welzijn van dieren.

Mocht dit symbolische voorstel worden aangenomen, dan zullen we samen - joden en moslims - optrekken om het voorstel van tafel te krijgen. Desnoods stappen we naar het Europees Hof voor de Mensenrechten. Wij denken dat deze juristen, zoals de Raad van State heeft laten zien, zich niet laten meeslepen in dit populistisch voorstel.

Vierhonderd jaar lang was er geen enkel probleem met het ritueel slachten. Al jaren doet men niets aan de werkelijke problemen met betrekking tot dierenwelzijn. Zo willen deze politieke partijen over de ruggen van Nederlandse moslims en Nederlandse joden de suggestie wekken dat ze iets doen aan dierenwelzijn. Makkelijk scoren is dat.

null Beeld

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden