ColumnAleid Truijens

Grappig gezicht: Arie Slob die met zijn spierballen rolt. Had hij dat maar eerder gedaan

null Beeld

Hé, de demissionaire Arie Slob toont lef! Weliswaar kan hij zich, gesteund door de Tweede Kamer en de VO-raad geen buil vallen, maar binnen is binnen: de middelbare scholen moeten per 7 juni helemaal open. Ze zijn nooit dicht geweest en de meeste leerlingen konden al de helft van de week naar school en niet één dag, maar Slob maakt op de valreep nog eventjes goede sier door de kinderen enkele weken fulltimeonderwijs te gunnen. Kijk, hij heeft hárt voor die kinderen.

Zo hebben we de idiote situatie dat we overal in het land moeten thuiswerken en 1,5 meter afstand houden, behalve op scholen, en dat leraren verplicht zijn zich daar, ongevaccineerd, aan te onderwerpen. Ook de ouders, merendeels ongevaccineerd, moeten niet zeuren.

De meeste pubers zullen zich echt niet vrijwillig twee keer per week laten testen. Het is dus niet zo gek dat de Algemene Onderwijsbond de Arbowet erbij haalt: leraren moeten veilig kunnen werken. Begrijpelijk ook dat sommige schoolleiders weigeren: waarom dit risico, als na de zomervakantie iedereen is gevaccineerd? En waarom is er niet met de schoolleiders en leraren overlegd? Iedere school had zelf best een oplossing kunnen vinden waarmee leraren, ouders en leerlingen tevreden zijn.

Maar in simpele oplossingen heeft Slob geen zin. Hij handhaaft manmoedig. Een rector uit Haarlem die besloot voor veiligheid te kiezen en het beleid niet te veranderen, werd maandag op het matje geroepen door het ministerie. Sneu machtsvertoon, want waar hebben we het over? Over negen hele schooldagen, in het geval van het Haarlemse Mendelcollege.

Grappig gezicht: Arie Slob die met zijn spierballen rolt. Had hij dat maar eerder gedaan. Vorig jaar bijvoorbeeld, toen de eindtoets niet doorging. Of om te zorgen dat ‘zijn’ leraren werden gevaccineerd. Om te eisen dat de ventilatie op scholen in orde moest zijn.

Ook nu is er alle reden om schoolleiders op gesprek te verordonneren. Bijvoorbeeld die van dat derde deel van de basisscholen dat weigert de schooladviezen in groep 8 te heroverwegen als de uitslag van de eindtoets hoger uitpakt dan zij dachten – want zij weten heus wel wat het beste is voor hun leerlingen. Dat weten ze niet. Vorig jaar, toen de toets niet doorging, gingen adviezen aan kinderen van laagopgeleide ouders acuut omlaag. Het herzien van het advies zou verplicht moeten zijn, anders kun je zo’n regeling net zo goed laten.

Er is veel mis met de Citotoets. Hopelijk zijn we er, als we later gaan selecteren, spoedig van verlost. Maar onderwijssocioloog Paul Jungbluth heeft gelijk als hij op didactiefonline.nl schrijft dat de toets tenminste énige bescherming biedt tegen vooroordelen. Jungbluth deed al onderzoek naar kansenongelijkheid toen niemand dat woord gebruikte.

Het Prima-cohortonderzoek leverde een schat aan data op om scholen en schoolpopulaties te vergelijken en toonde het effect van goed onderwijs en hoge verwachtingen. Toen Jungbluth al te grote verschillen liet zien tussen scholen, haalde staatssecretaris van Onderwijs Tineke Netelenbos (PvdA) hem haastig van het onderzoek af. Op die onwelgevallige kennis zat ze niet te wachten. Jungbluth onthult dit 25 jaar na dato.

Netelenbos was verantwoordelijk voor de noodlottige invoering van het vmbo en het studiehuis – beide hebben de kloof tussen leerlingen vergroot. De coronacrisis heeft grote problemen in het onderwijs blootgelegd: de kansenongelijkheid, de afnemende kennis en de machteloosheid van leraren. Hopelijk komen die in de formatiegesprekken aan de orde. Ik vrees dat het vooral over meer ict en nieuwe curricula zal gaan – precies dat waar ‘het veld’ niet op zit ze wachten.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden