columnSHEILA SITALSING

Grapperhaus toonde de fictie van de 1,5-metersamenleving aan

null Beeld

In het kader van teruggaan naar de bron schafte ik vrijdag een Privé aan en bladerde belangstellend door naar de EXCLUSIEVE foto’s van de bruiloft van Ferd Grapperhaus en Liesbeth Wytzes. Ze zijn geschoten door Ferry de Kok, gespecialiseerd in beroemdheden & glamour-criminelen, er staan gelukkig ogende mensen op die mazzel hadden met het weer, en uit het camerastandpunt (ver en laag) valt af te leiden dat de fotograaf niet was uitgenodigd.

Het begeleidende verhaal heeft een spannend plot (er was een feestje gepland in de eigen ‘stadsvilla’, maar toen gooide Mark Rutte roet in het eten met zijn nieuwste maximaal-zes-mensen-thuisadvies, waarop bruid en bruidegom ‘halsoverkop moesten uitwijken naar een échte feestlocatie: buitenshuis!’), het is informatief (de bruid heeft heur haar grijs laten uitgroeien en ‘haar kersverse echtgenoot vindt het prachtig’) en het gaat omstandig in op het naleven van de coronaregels op de bruiloft. Dat ging voorbeeldig, weet de schrijver, die het artikel besluit met de alinea ‘De afgelopen maanden kwamen Grapperhaus en zijn kinderen geregeld bij elkaar over de vloer, liefst in de tuin op anderhalve meter afstand. Dat minister Grapperhaus de coronaregels ook bij zijn huwelijk afgelopen zaterdag heeft gerespecteerd, was voor zijn omgeving dan ook geen verrassing.’

Tot zover de verslaggeving uit de loopgraven.

Donderdag zat de hoofdredacteur van datzelfde Privé, Evert Santegoeds, op tv bij SBS6 Shownieuws. ‘Het was helemaal niet de bedoeling’, lispelde Santegoeds, ‘dat wij nou ’ns gingen kijken of hij de coronaregels wel zou naleven, maar toen we er tóch waren bleek dit.’ Er volgden bewegende beelden, vanuit datzelfde in-de-bosjesperspectief, waarop het groepje mensen dat in de Privé gelukkig stond te zijn, een beetje door elkaar heen liep. ‘Oei!’ riep de presentator geschokt uit.

Dat iemand in de bosjes gaat liggen om te gluren naar andermans privé-feestje: er schijnt een markt voor te zijn.

Dat de wereld bladenmakers telt die in hun blad ‘niets aan de hand’ afdrukken om, wanneer twitter-commotie is ontstaan over de bewegende versie van zijn roddelfoto’s, even later op tv schande te spreken van de hele toestand: opportunisme is niemand vreemd.

Dat vervolgens de verontwaardiging door het land golft, want twee maten, zie je wel dat de boven ons gestelden overal mee weg komen terwijl de kleine man wordt gepakt, en weet je nog van die drie picknickende ‘chickies’ die door dezelfde minister werden gemaand tot de anderhalve meter: allemaal zeer terecht.

Sneuvelen zal de minister overigens vermoedelijk niet. In de Tweede Kamer is vooralsnog vooral Femke Merel van Kooten-Arissen, die Femke-Merel van Kooten-Arissen vertegenwoordigt in het parlement, boos. De T. was opvallend mild (‘Net getrouwd en nu al spijt’). Mark Rutte lijkt vastbesloten zijn minister overeind te houden.

De echte kwestie is evenwel niet de geloofwaardigheid van Ferd Grapperhaus, en ook niet de vraag of hij die heeft hersteld met een aflaat aan het Rode Kruis. De echte kwestie is de geloofwaardigheid van het gebod tot anderhalve meter, de ‘veilige afstand’ die in de nieuwe coronawet wordt vastgelegd. Suggereren dat het kan, altijd fysieke afstand van de ander houden en tegelijk een normaal leven leiden, is misleidend en onzinnig.

De verdienste van Ferd Grapperhaus is dat hij de fictie van de anderhalvemetersamenleving heeft aangetoond. Als hij zou bepleiten dat afstand houden zinvol en verstandig is, zeer te adviseren in tijden van virusvrees, maar dat het idioot is om dit als beboetbare verplichting vast te leggen in een wet, is hij de geloofwaardigste minister van het kabinet.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden